vietnam

vietnam Zdroj: Archiv

Vietnamská zpravodajská služba se zajímá o články Jana Berwida-Buquoye

Já tedy nevím, co je nového u vás, ale o mne se začala zajímat vietnamská výzvědná služba.

Po zveřejnění mého autorátu „Německá policie šikanuje české občany“ dne 2. 9. 2010 zachytila zprávu Reflexu vietnamská zpravodajská služba 8.TC2 Tong cuc 2 tinh báo quân doi (Hanoi’s Ministery of Public Security). Dne 5.09. 2010 byl článek zveřejněn na internetu ve vietnamštině a to hned ve třech verzích.

 

 

Je veřejným tajemstvím, že německé úřady nezacházejí s vietnamskými přistěhovalci zrovna v „rukavičkách“. Vytiskl jsem vietnamskou verzi mého příspěvku a předložil jsem ji jednomu stánkaři v Táboře. Žádal jsem ho, aby mi sdělil, co tím Hanoj myslí. Vietnamec mi začal lámanou češtinou vyprávět přibližně toto: „Naše milovaná strana chce ukázat, že když Němci utlačují vás, vysokou šlechtu, tak co pak může očekávat Vietnamec v Německu. Píšou tady, že vy jste vévoda z Ellgutu, ale kdo nebo co je ten váš kamarád Reflex, to tu nepíšou.“

 

Když jsem psal článek „Německá policie šikanuje české občany“, zakalkuloval jsem všechny možné postihy ze strany SRN při návratu do Berlína (máme tam rodinný domek, v bývalém západním Berlíne), popřípadě, že začnou kroužit agenti BND (Spolková výzvědná služba) okolo našeho barokního zámku v Táboře-Měšicích. Ovšem s tím, že by článek mohl přistát na psacím stole ústředního výboru Komunistické strany Vietnamu v Hanoji, to mne ani ve snu nenapadlo. Že jsou moje články z Reflex.cz překládány do ruštiny a ukrajinštiny, na to jsem si již zvykl, ale Vietnam – to je pro mne terra inkognita.

 

Jak se z toho teď vymotám, nevím. Vietnam je totalitní komunistický režim. Nepotřebuji zdůrazňovat, že to platí i o literatuře. Logicky půjde o následující opatření: Reflex.cz se stává nyní povinnou četbou pro všechny školy, university, zemědělská družstva, továrny, nemocnice, polepšovny a domovy důchodců.

 

 

Obávám se jenom, abych za příspěvek „Německá policie šikanuje české občany“ nebyl pozván ústředním výborem Komunistické strany Vietnamu do Hanoje k převzetí vyznamenání „Hrdina komunistické práce“. Písemný doprovod by mohl vypadat následovně: „Soudruhovi vévodovi z Ellgutu, majiteli jednotného zemědělského panství Tábor-Měšice je tímto uděleno vyznamenání ´Hrdina komunistické práce´ za statečný boj proti německému revizionismu, trockismu, revanšismu, izolacionismu, sektářství a kolonialismu.“

 

Zaujal vás tento článek? Podpořte Reflex.cz v hlasování o Křišťálovou Lupu 2010 v kategorii Média - všeobecná. Děkujeme.