Íránský prezident Ebráhím Raísí na Valném shromáždění OSN (19. 9. 2023).

Íránský prezident Ebráhím Raísí na Valném shromáždění OSN (19. 9. 2023). Zdroj: Reuters

OSN došla trpělivost. Pokud neprodleně neskončí krveprolití v Izraeli a Pásmu Gazy, budeme držet další minutu ticha

Členům Rady OSN, která má za úkol dlouze hovořit o věcech a dlouhodobě nenacházet žádné řešení ani nic neudělat, došla trpělivost s palestinsko-izraelským konfliktem, který před pár dny eskaloval do obludných rozměrů. Aby donutili obě znesvářené strany ke klidu zbraní a dialogu, proběhla na půdě OSN výhružná minuta ticha za oběti z okupovaného území a odjinud, čímž měli Členové rady OSN věc za vyřízenou.

„Nedali nám jinou možnost než držet minutu ticha. K tomuto krajnímu řešení se OSN uchyluje velmi zřídka, ale když jsme viděli záběry z Izraele a Pásma Gazy, nemohli jsme jinak. Číše trpělivosti přetekla. Takhle by se lidé chovat neměli. Všichni by měli sedět na obláčcích a krmit duhou jednorožce,“ tvrdil do médií rozčílený předseda komise OSN pro zachování přátelství.

Navzdory bezprecedentní minutě ticha na půdě OSN však tento silový nástroj z nějakého důvodu nezafungoval a teroristé z hnutí Hamás nadále popravovali rukojmí a nevykazovali známky toho, že se nad sebou zamyslí. A to nemluvě o Izraeli, který Pásmo Gazy bombardoval.

„To je vrchol. Jasně jsme deklarovali, že jsme drželi minutu ticha, a oni to tam pořád bombardují a navzájem se zabíjejí. Jak je tohle možné? Co víc pro to máme udělat?“ plakal Brunno Klein, předseda Komise OSN pro zachování zbytečnosti.

Na půdě OSN panuje nervozita. Členové všech možných rad OSN a přidružených komisí se obávají, že si někdo všimne, že je OSN úplně k hovnu, čemuž hodlají zabránit všemi dostupnými prostředky. Celou noc probíhala vášnivá debata, jak se zachovat, až předseda Rady OSN pro zachování OSN přišel s radikálním řešením, které bylo po dvanácti hodinách horování odhlasováno.

„Jestliže Izrael nepřestane útočit na Pásmo Gasy a hnutí Hamás nepošle vedení Izraele písemnou dohodu do čtyřiadvaceti hodin, nemáme jinou možnost než držet další minutu ticha. Nechtěli jsme to. Nikdo to nechtěl. Ale situace si to žádá. Pokud minuta ticha proběhne, vinu na tom ponese Izrael a hnutí Hamás,“ pronesl na půdě OSN třesoucím se hlasem Jaque Coullion, člen Rady OSN pro směšné výhružky, pročež se v návalu úzkosti schoulil do klubíčka a začal plakat.

Odborníci se shodují, že pokud OSN aktivuje svůj článek 33 (tedy minutu ticha) dvakrát po tak krátké době, bude to naprosto bezprecedentní. Něco podobného se totiž v OSN ještě nestalo, a to ani v případě války na Ukrajině, kdy OSN minutou ticha pouze vyhrožovalo, ale nakonec si to neodhlasovalo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Válka v Izraeli je však mutnou skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>