Na sociálních sítích o sobě vystavujeme téměř všechno

Na sociálních sítích o sobě vystavujeme téměř všechno Zdroj: Pexels

Čína zneužívá údaje od lidí ze dne 11. září 2001. Každý na sebe prozradil, co ten den zrovna dělal

11. září 2001 je nejvíce zmapovaný den v historii lidstva. V den, kdy letadla narazila do Světového obchodního centra, si nejen každý pamatuje, co zrovna dělal, ale navíc to, co ten den dělal, vytrubuje do světa. Technologická gramotnost lidí je aktuálně poměrně na vysoké úrovni. Spousta lidí si je vědoma toho, co může a co nemůže na sebe na internetu prozradit.

Ačkoliv někteří bláhoví uživatelé sociálních sítí každý den přidávají fotografie z dovolené, fotografie svých dětí nebo například svůj telefon, číslo účtu nebo PIN k platební kartě, jsou mezi námi i lidé, kteří si své soukromí střeží z obavy před možným zneužitím. Nikdy totiž nevíte, k jakým vašim soukromým informacím se někdo může dostat a tyto zneužít.

„Já na internetu nepoužívám své jméno. Nikam nevyplňuju svůj telefon ani rodné číslo a už vůbec ne číslo účtu. Tahle všechna data totiž můžou zneužít Číňani nebo Bill Gates. Taky nejsem očkovaná, protože by mě pak mohli sledovat,“ je přesvědčená paní Kateřina z Rohovládové Bělé, která prodává v trafice.

Ačkoliv Číňané a hlavně Bill Gates neprahnou po ničem jiném než dvacet čtyři hodin sledovat prodavačku z trafiky z Rohovládové Bělé, určitě není nasnadě svou anonymitu nějak podceňovat.

Každý rok 11. září však všechny obavy opadají. Úplně každý se totiž chce pochlubit, co zrovna ten den v roce 2001 dělal.

„Když do dvojčat narazilo první letadlo, zrovna jsem vyplňoval do dotazníku svoje rodné číslo 791103/5621. Taky si pamatuju, že jsem si zrovna vzpomněl, že mám krevní skupinu AB a že jsem velmi důvěřivý vůči africkým princům, kteří potřebují poslat peníze, aby mi záhy poslali miliony,“ tvrdil na sociální síti pan Daniel z Prahy.

Pan Daniel je jedním z mnoha těch, kdo každý rok neúnavně obeznamují svět s tím, co dělali jedenáctého září roku 2001, a nebojí se ke vzpomínce přidat nějaké osobní údaje.

„Digitální stopa každého člověka rok od roku roste a stejně tak rostou i informace, které lze zneužít. Čína je v tomto ohledu mistr a zneužívá úplně všechno, co najde.  V současné době je Čína schopna zmapovat celé 11. září roku 2001 až u osmdesáti procent obyvatel České republiky. Ty údaje, které má Čína k dispozici, jsou velmi rozsáhlé,“ tvrdí Radek Vrána, odborník na kybernetickou bezpečnost.

„Lidé se nepoučí a každý rok na výročí útoku na Světové obchodní centrum Číně předhazují další a další detaily ze svého života. To může mít dalekosáhlé následky,“ myslí si Vrána.

„A přitom je to tak jednoduché. Nepište na sociální sítě, co jste dělali 11. září. Nejen že to může zneužít Čína, ale hlavně, a to je důležitější, vůbec nikoho to nezajímá. Stejně jako co jste měli k snídani nebo že jste byli na výletě v Krkonoších,“ dodal Vrána.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je vyhrocená předvolební kampaň na Slovensku.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>