Jevgenij Prigožin

Jevgenij Prigožin Zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin označil ozbrojenou vzpouru wagnerovců pod vedením jejich šéfa za zradu, (24.06.2023).
Wagnerovi s Prigožinem opouští město Rostov (25. 6. 2023)
Jevgenij Prigožin na petrohradské klinice s rehabilitujícím žoldnéřem (leden 2023).
Šéf wagnerovců Prigožin se se svými žoldáky vydal na Moskvu. Jeho puč ale velmi rychle skončil.
Jevgenij Prigožin (12. 6. 2023)
11
Fotogalerie

Podle ruských vyšetřovatelů spáchal Prigožin sebevraždu. V troskách letadla našli dopis na rozloučenou

Jevgenij Prigožin, který zahynul spolu s dalšími devíti osobami při pádu letadla v Tverské oblasti, podle oficiálních závěrů ruských vyšetřovatelů spáchal pádem letadla sebevraždu.

„V ohořelých troskách letadla byl nalezen dopis na rozloučenou, který byl napsaný ručně na papír s vodoznakem Prigožina. Rukopis se shoduje s rukopisem Prigožina. V dopise Prigožin psal, že došel na konec své cesty. Udělal pro Rusko, co mohl, a nyní přišel čas to ukončit. Rovněž v dopise nabádal wagnerovce, aby se připojili k ruské armádě a poslouchali armádní vedení. Připomněl rovněž, že jeho sebevražda je dobrovolná a došel k ní po zralé úvaze,“ vysvětloval na tiskové konferenci Boris Režnikov, šéf vyšetřovatelského týmu, který zkoumal okolnosti pádu letadla.

„Tělo Prigožina bylo identifikováno deset minut před pádem letadla, takže lze beze všech pochyb konstatovat, že tento veliký člověk a vlastenec je opravdu po smrti. Bohužel se rozhodl odejít dobrovolně, což je potřeba zdůraznit. Podle výsledků šetření se Prigožin během letu nejprve střelil sedmkrát do hlavy, pročež v zavazadlovém prostoru, kam se dostal dírou v podlaze a potom přes podvozek letadla, odpálil bombu. Aby si svou dobrovolnou smrt vlastní rukou pojistil, tak se během pádu ještě utopil v lavoru s vodou a nechal se uštknout jedovatým hadem. To dokazuje, jak moc byl odhodlán to dotáhnout do konce. Ostatně jeho sebevražda byla takovou hezkou metaforou jeho života. Když se Prigožin rozhodl něco udělat, udělal to pořádně,“ dodal Režnikov.

Smrt oblíbeného psychopata zasáhla samozřejmě i ty nejvlivnější lidi v Rusku. Samotný prezident Putin kondoloval pozůstalým hodinu před pádem letadla.

„Jevgenij byl jako můj bratr. Byl to prima chlap a veliký vlastenec. Po jeho odchodu tu zůstane veliká díra, a to nejen na zemi, ale i v našich srdcích. Srdcích všech ruských občanů. To, že se rozhodl sám a dobrovolně pro sebevraždu, nic nemění na tom, že to byl veliký člověk. Ostatně jak jsem ho znal, při sebevraždě myslel na Rusko. Co jsem se dozvěděl od vyšetřovatelů, kteří budou za pár hodin pád letadla vyšetřovat, tak poslední slova Prigožina byla, abychom pokračovali ve speciální vojenské operaci, protože jenom tak bude Rusko v bezpečí a bude prosperovat. Rovněž posledním dechem dodal, že všichni wagnerovci s mají hlásit na ministerstvu obrany a přihlásit se do ruské armády. To bylo jeho poslední přání,“ pronesl Putin smuteční řeč a vysvětlil některé okolnosti nadcházející Prigožinovy sebevraždy.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například jsou drahé školní pomůcky pro děti.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete zakoupit a poslechnout v našem Ikiosku >>>