Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK / Peřina Luděk

Prezident Miloš Zeman přijal na Pražském hradě rakouského prezidenta Alexandra Van der Bellena (2.3.2023)
Miloš Zeman na návštěvě Srbska (30. 1. 2023)
Miloš Zeman na návštěvě Srbska (30. 1. 2023)
Miloš Zeman na návštěvě Srbska (30. 1. 2023)
Prezident Miloš Zeman na státní návštěvě Srbska (29.1.2023)
11
Fotogalerie

Planý poplach. Na Hradě nebyly nalezeny odposlechy, nýbrž dětské chůvičky

Prezident Petr Pavel od své inaugurace odmítal pracovat v Pražském hradě z důvodu, že bylo podezření, že se na Hradě nacházejí odposlechy. Tým kolem prezidenta nechal celou situaci prověřit a na Hrad poslal specialisty, kteří všechny prostory prošli a případné odposlechy se snažili odhalit. Nakonec se ukázalo, že skutečně nějaké odposlouchávací zařízení na Hradě bylo, ale nejednalo se o žádné důmyslné odposlouchávací zařízení, ale o dětské chůvičky, které tým předešlého prezidenta Miloše Zemana používal, aby měl o panu prezidentovi přehled.

„Skutečně jsme najali bezpečnostní agenturu, aby prověřila Pražský hrad ohledně odposlechů. Byly tam nějaké indicie, že by snad mohli být zaměsntanci Hradu včetně prezidenta odposloucháváni. Po důkladné profesionální kontrole odposlechy sice nalezeny byly, ale jednalo se o dětské chůvičky,“ uvedla mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

Dětské chůvičky slouží rodičům malých dětí. Jedná se o přístroj na bázi vysílačky, kdy jedna krabička, která je připevněna k postýlce miminka, zaznamenává zvuk a druhá krabička, kterou mají rodiče u postele v ložnici, posléze případný zvuk reprodukuje. Pokud miminko začne plakat, převalovat se nebo dusit, rodič v druhé místnosti to skrz dětskou chůvičku uslyší.

Právě k těmto účelům byly dětské chůvičky instalovány i na Pražském hradě.

„Mohu potvrdit. Pan prezident měl v každé místnosti jednu dětskou chůvičku, kdyby se nám začal dusit polévkou nebo zvratky. Všechny chůvičky byly vyvedené buď přímo do mé kanceláře, anebo jsem měl na mobilu speciální aplikaci, která zvuk chůviček zaznamenala. Kdykoliv pan prezident spadl z vozíčku, začal se dusit nebo přestal dýchat, okamžitě jsem to věděl a mohl zasáhnout,“ vyjádřil se k situaci i bývalý mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Jeho slova potvrzuje i mluvčí prezidenta Pavla, která dodala, že vedle chůviček byly nalezeny i monitory dechu.

„Pod ložním prádlem v posteli nebo pod matrací na gauči naši specialisté našli rovněž i monitory dechu,“ potvrdila Markéta Řeháková.

„Zajistit životní funkce pana prezidenta bylo naší prioritou, a proto jsme ho museli mít neustále pod kontrolou. Ten uličník nám v noci často přestával dýchat a díky monitoru dechu jsem okamžitě věděl, že je čas začít resuscitovat. Byl to můj denní chléb,“ přiznal Jiří Ovčáček.

Vedle elektroniky, která zajišťuje dohled nad miminkem, byl na Hradě rovněž nalezen přebalovací pult, několik dětských leporel Zvířátka na farmě a zásyp proti opruzeninám.

Žádný z těchto předmětů nejeví známky možného bezpečnostního rizika pro prezidenta Pavla. Chůvičky i monitory dechu byly věnovány kojeneckému ústavu a prezident Pavel může začít beze strachu z odposlouchávání úřadovat z Pražského hradu.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je zveřejnění osobních údajů majitelů datových schránek.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>