Pražský hrad.

Pražský hrad. Zdroj: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Královna Alžběta bude předpohřbena na Pražském hradě, aby se pohřbu mohl účastnit i Zeman

Velký diplomatický úspěch hraničící takřka se zázrakem se podařil týmu kolem prezidenta Miloše Zemana. Královna Alžběta bude takzvaně předpohřbena na Pražském hradě. Prezident Miloš Zeman totiž není natolik mobilní, aby se mohl účastnit pohřbu ve Velké Británii, a proto podle rčení když nemůže Mohamed k hoře, přijde hora k Mohamedovi, se pohřeb zesnulé královny přesune na Pražský hrad, aby i český prezident mohl vzdát hold.

„Je to veliký úspěch celé české diplomacie i České republiky jako takové. Doposud se v historii nikdy nestalo, aby byl pohřeb člena královské rodiny přesunut do cizí země, aby se panovník dané země mohl pohřbu zúčastnit. Bude to veliký den pro nás všechny,“ usmíval se šťastný mluvčí Jiří Ovčáček.

„Když jsme zvažovali účast pana prezidenta na pohřbu královny, uvědomili jsme si, že je jednodušší dostat ostatky královny sem než dostat ostatky pana prezidenta tam. Zapojili jsme do vyjednávání všechny možné páky, kterými jsme disponovali, a nakonec se nám to podařilo. Lidé, kteří organizují pohřeb královny, se nakonec uvolili, že královna bude v České republice takzvaně předpohřbena. To znamená, že přivezou ostatky, před Pražským hradem proběhne menší průvod, pan prezident položí na rakev královny květiny, vyfotí se u rakve, aby měl fotky do památníčku, a následně rakev uložíme do připravené jámy na hřbitově. Po ceremoniálu bude rakev opět vyzvednuta a poslána zpět do Velké Británie, kde proběhne další pohřeb. Tentokrát už konečný,“ vysvětloval Jiří Ovčáček.

Zda se zúčastní předpohřbu královny v České republice i státnicí jiných zemí, je aktuálně v jednání.

„Nechceme samozřejmě zastínit ten oficiální pohřeb královny v Anglii, ale rádi bychom, aby během pohřbu u nás byla přítomna i delegace z jiných zemích. Máme předjednanou účast zaměstnance americké amabásády. Tamní paní z kantýny by měla dorazit i s rodinou, což je pro nás veliká čest. Samozřejmě přijdou zástupci Číny a jednáme i o zastoupení z Ruska. Tam je to trochu ošemetné, protože jsme zjistili, že aktuálně nejsou zástupci Ruska u nás příliš populární, a navíc nevíme, jak je k nám dopravit, protože nemají víza a mnoho z nich je i na sankčních seznamech.

Vedle těchto zástupců máme rovněž předjednané některé evropské zástupce. Kteří to jsou, ale nebudu nyní zmiňovat, protože to bude překvapení,“ zubil se šibalsky Jiří Ovčáček, který tak ani nenaznačil, jestli to bude přímo Viktor Orbán, anebo místo sebe pošle jenom svého zástupce.

„Pan prezident se každopádně na pohřeb královny Alžběty moc těší a připravil si pro tuto příležitost své nejluxusnější tepláky a tu nejméně sepranou košili,“ dodal Jiří Ovčáček.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Úmrtí britské královny Alžběty II. je však smutnou skutečností.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>