Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Humanitární krize! Kvůli válce dochází v Chorvatsku turistům řízky. Hrozí i nedostatek ponožek v sandálech

Válka na Ukrajině trvá již několik měsíců a její negativní dopady pociťuje čím dál více lidí i odvětví. Vedle nesmyslných ztrát na životech a naprosté destrukce infrastruktury přímo na Ukrajině pociťuje svět válku ve zdražování pohonných hmot a taky v nedostatku potravin. Ruská námořní blokáda znemožňuje Ukrajině plnohodnotně vyvážet potraviny, což může mít nedozírné globální následky.

Vedle hladomoru v zemích třetího světa nyní vykrystalizovala další humanitární katastrofa. Českým turistům v Chorvatsku začínají citelně docházet řízky s chlebem.

„Myslel jsem si, že se nás válka netýká. Vyrazili jsme s rodinou do Splitu do kempu. Chtěli jsme si odpočinout po náročném roce a ukázat dětem moře. Hned druhý den nám ale začaly docházet řízky s chlebem. Z počátku jsme tomu nevěnovali pozornost, ale další den už bylo zle. To nám řízky s chlebem došly téměř komplet. Zbyl nám jenom jeden poslední a ten dáváme hlavně dětem na příděl. My s manželkou jsme už dva dny nic nejedli. Jestli válka na Ukrajině okamžitě neskončí, nevím, co budeme dělat. Kde seženeme řízky s chlebem?“ stěžoval si Petr Jonáš, který jel do Chorvatska s rodinou pouze se základním množstvím řízků s chlebem, protože nepředpokládal, že vinou války na Ukrajině dojdou tak rychle.

Pan Jonáš s rodinou není rozhodně jediným českým turistou, který na vlastní kůži pocítil nedostatek řízků s chlebem. Další a další české rodiny v Chorvatsku strádají a trpí hlady. Na některých místech dokonce někteří čeští turisté experimentují a pokouší se řízky nahradit paštikou.

„Už melem z posledního. Nemáme řízky s chlebem. Nemáme co jíst. Když Rusové vlétli v zimě na Ukrajinu, nikdy by mě nanapadlo, že v létě u moře nebudeme mít řízky s chlebem. Naše zoufalství zašlo až tak daleko, že jsme se řízky s chlebem pokusili nahradit paštikou a rohlíkem. Není to ideální stav, ale co jiného nám zbývá?“ ptá se paní Magda, která při absenci řízků s chlebem musí krmit děti paštikou a rohlíky.

OSN tuto krizi řízků s chlebem sleduje s obavami a snaží se podnikat různé kroky.

„Několikrát denně přelétává nad turistickými letoviskami dopravní letadlo OSN, které vyhazuje řízky s chlebem. Čechů je tu však tolik, že řízky vyhazované z letadla nebudou stačit pro všechny. Na druhou stranu je to ale lepší než nic,“ domnívá se místostarosta Splitu Zoran Chlebovič.

Přímo do centra katastrofy má v nejbližších dnech dorazit i frontman kapely U2 Bono Vox, který na podporu Čechů bez řízků s chlebem uspořádá přímo v Chorvatsku benefiční koncert.

Podle nejnovějšího dění to však vypadá, že u nedostatku řízků s chlebem nezůstane.

Na jihovýchodě Chorvatska začínají docházet ponožky v sandálech, což by bylo další ranou pro české turisty. Na severu je zase nedostatek ledvinek. Pokud se nedostatek ledvinek a ponožek v sandálech rozšíří na celé území Chorvatska, bude to spolu s absencí řízků s chlebem pro české turisty naprostá katastrofa.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale například je, že podle některých Ukrajinek máme denně nějaký svátek.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>