Olympijský stadion v Tokiu. Původně měl vypadat úplně jinak

Olympijský stadion v Tokiu. Původně měl vypadat úplně jinak Zdroj: Reuters

Olympiáda jako EURO: Úspěšný model turnaje inspiroval organizátory příštích her, budou po celém světě

Letní olympijské hry ještě ani nezačaly a už na sebe stihly strhnout nelichotivou pozornost kvůli olympiádě příští, která se původně měla konat v Paříži. Poprvé to bylo, když pořadatelé oznámili, že jsou fascinování organizací letošního Mistrovství Evropy ve fotbale a taktéž chtějí, aby se jednotlivá klání odehrávala na různých místech.

Prohlásili, že se organizace letní olympiády v roce 2024 neomezí pouze na jedno město, dokonce se neomezí na jednu zemi a jeden kontinent, ale že bude využit každý světadíl včetně Antarktidy, kde se bude konat hod koulí. Zásadní problém se však řeší teprve v těchto dnech.

Někteří sportovci totiž zjistili, že by přelety mezi jednotlivými kontinenty nemuseli stíhat kvůli časovému posunu a datoví experti provedli zjištění, že například běžci, kteří mají své první disciplíny absolvovat v Africe, nemohou na svá další klání do Asie letět přímo, jelikož by přičítali čas tím, že by letěli na východ a klání by tedy nestihli. Na taková klání budou muset využít letecké linky na západ, přes Atlantický oceán, aby čas odečítali, a někteří dokonce budou muset obletět Zemi dvakrát západním směrem, jelikož se budou potřebovat vrátit o dva dny zpět.

A další pozornost na sebe olympijské hry strhly kvůli prohlášení, že sportovci nebudou dostávat medaile kovové, nýbrž elektronické, navíc financované z dotací EU.

Podívejte se do přehledné infografiky o nepřehledných změnách v organizaci LOH. Co všechno o nové organizaci LOH už nyní víme?  

Jak jste si jistě všimli, jedná se o fikci a doufejme, že tak zůstane i za čtyři roky.