Mike Tyson v debatním pořadu stanice Animal Planet

Mike Tyson v debatním pořadu stanice Animal Planet Zdroj: Reuters

Boxerské legendě Miku Tysonovi je 54 let a je opět v perfektní kondici.
Mike Tyson v budově Ringier Axel Springer CZ
Mike Tyson a Roy Jones Jr. nastoupili do vzájemného zápasu v Los Angeles s vervou sobě vlastní
Mike Tyson a Roy Jones Jr. nastoupili do vzájemného zápasu v Los Angeles s vervou sobě vlastní
Mike Tyson a Roy Jones Jr. nastoupili do vzájemného zápasu v Los Angeles s vervou sobě vlastní
13
Fotogalerie

Mike Tyson se nově identifikuje jako žena a hodlá na olympiádě v Tokiu v ženském boxu bojovat o medaile

Letní olympiáda v Tokiu startuje za pár týdnů a u sportovců napříč celou planetou právě vrcholí přípravy. Po sportovní stránce se očekává klasický průběh a jednou z několika málo skutečností, kterým média nad rámec spekulací o formě sportovců věnují pozornost, byla až do nedávna účast novozélandské vzpěračky Laurel Hubbardové, která byla dříve muž a pro změnu pohlaví se rozhodla v roce 2013.

Tato dáma byla trnem v oku několika vzpěraček, které si stěžovaly, že dotyčná transgender sportovkyně bude mít oproti rodilým ženám výhodu, neboť disponuje mužskou stavbou těla, byť krocenou hormony.

Podle olympijského výboru je však účast transgender vzpěračky naprosto v pořádku, neboť její úroveň testosteronu po dobu dvanácti měsíců nepřekročila stanovenou hranici.

„Identifikuje se jako žena, tak bude soutěžit se ženami,“ nechal se slyšet John Brown, tajemník olympijského výběru pro věci pohlavní.

Tohoto tvrzení se chytil známý bouřlivák a bývalý boxer Mike Tyson, který vycítil možnost olympijské medaile.

„Paní Tyson se již nějaký čas identifikuje jako žena, a proto hodlá na letní olympiádě bojovat o medaile v ženském boxu,“ tvrdí Tom Mcloud, tiskový mluvčí Mika Tysona, který rovněž potvrdil, že Mike Tyson splnil olympijský limit téměř bez problémů.

„Byla tam nějaká kvalifikace ve Vegas na začátku roku. Paní Mike Tyson ve všech utkáních zvítězila jasným KO v prvním kole. Její soupeřky padaly jako hrušky. Jedna z nich je dodnes v kómatu,“ upřesnil Tom Mcloud průběh kvalifikace.

Paní Mike Tyson, které je 54 let, se tak nejspíš stane nejstarší boxerkou, která kdy na olympiádě soutěžila.

„Sice nejsem nejmladší, ale i ve svých 54 letech si na boxerky troufnu. To, že jsem se identifikovala jako žena, mi vlilo novou krev do žil. Cítím se o dobrých dvacet let mladší,“ usmívala se Mike Tyson na tiskové konferenci, kam přišla v paruce a poměrně hodně narvaných dvoudílných plavkách.

Zatímco komunity i spolky, které podporují transgender sportovce, skáčou nadšením, zbytek sportovního světa cítí minimálně rozpaky.

I samotné boxerky opatrně tvrdí, že účast Mika Tysona v ženském boxu není příliš fér vůči zbylým boxerkám, které nedisponují takovou silou ani muskulaturou jako Tyson.

„Boxovala jsem proti Mike Tysonové jednou v rámci kvalifikace. Co se týče pohybu, tak jsem dominovala, přeci jenom jsem o třicet let mladší. Možná, že i na body bych ji zvládla, ale jakmile jsem dostala první ránu, zatmělo se mi před očima a probrala jsem se až za tři dny v nemocnici,“ vylíčila průběh utkání Jassica Monroe, která jako jediná přežila kvalifikaci s Tyson bez trvalých následků, takže se kvalifikovala na olympiádu.

Podle mnohých boxerských znalců nejsou ženy v boxu zvyklé na tak tvrdé údery, jakými disponuje Tyson, ale to je očividně jejich problém, neboť Mike Tyson splnila podmínky, po dobu jednoho roku měla testosteron pod vytyčenou hranicí, takže ji v boji o medaile nic nebrání. Zda byla hladina testosteronu paní Tyson měřena oficiální cestou, anebo se olympijský výbor spokojil s čestným prohlášením, že paní Tyson má testosteronu jen co by se za nehet vešlo, není známo.

Video placeholde
Mike Tyson a jeho 10 nejslavnějších KO • Facevbook

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že progresivní vítr dovál i na olympiádu.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>