Ženy si mohou zvolit nepřechýlenou formu příjmení

Ženy si mohou zvolit nepřechýlenou formu příjmení Zdroj: profimedia

Po zrušení přechylování chtějí aktivistky i mužská křestní jména, říká David Novotná

Poté, co sněmovna schválila návrh poslankyně ANO Heleny Válkové, že ženy se budou moci svobodně rozhodnout, zda bude jejich příjmení přechylováno příponou „-ová“, nastal další boj a tentokrát o používání mužských jmen.

„Mně osobně přijdou mužská jména hezčí. Zvukomalebnější. Nechápu proto, proč bych i já nemohla používat nějaké hezké české mužské jméno. Nežijeme ve středověku, ale v moderním 21. století. Doba je jinde a ženy jsou dnes plně emancipované a stejně platné členky společnosti jako muži. Možnost vybrat si, zda si dám za příjmení příponu „-ová“, je pouhým začátkem. My žádáme rovněž možnost používat mužská jména,“ tvrdí Terezie Novotná, která si nechává říkat David Novotná a hned, jak to půjde, si nechá jméno z Terezie na Davida změnit i oficiálně. Příjmení Novotná si zatím nechá v ženském tvaru, ale pokud bude moci používat mužské jméno, chystá se prý i na změnu příjmení.

Paní David Novotná není sama, kdo se dožaduje rovného přístupu k mužským jménům bez ohledu na pohlaví.

„Pohlaví je dneska přežitý pojem. Nezáleží na něm. Muži i ženy jsou totožné bytosti. Z toho důvodu nechápu, proč se musím trápit s ženským jménem, když bych mohla být například Honza. Už z praktického důvodu, protože mužská jména bývají kratší. Vezměte si, že existuje celá řada jmen, která mají mužskou a ženskou mutaci. Ta ženská je vždycky delší. To máte Jan, Jana. Kamil, Kamila. Dominik, Dominika… a tak bych mohla pokračovat. To jedno písmenko navíc mi přijde nespravedlivé, a navíc já jako Jana nemůžu používat jméno ve tvaru Honza. Proč Jan může být Honza a Jana nemůže být Honza? To je nějaká spravedlnost?“ rozčilovala se Jana Novák, členka hnutí Pindík nebo pipina, jsme rovnocenná rodina.

„Já nejsem žádná fanatická feministka, co nesnáší muže, chci jenom stejná práva a možnosti jako muži. Můj manžel to chápe a podporuje mě. On je veliký fanda ženské emancipace, viď, miláčku,“ obrátila se Jana Novák na uťápnutého a vystrašeného muže, kterého přivedla na vodítku.

„A..ano. Všechno, co řekneš,“ vykoktal bázlivým hlasem muž.

„Můj muž je zlatíčko. Chápe, jaký těžký úděl my ženy máme, a proto aby mě podpořil, přijal mé příjmení společně s příponou „-ová“. Představ se, miláčku,“ pobídla paní Novák svého manžela.

„Marek Nováková,“ špitl muž.

„Můj manžel je jasným příkladem toho, že když se chce, tak to jde. Odkojil a částečně i donosil dvě naše děti a teď se stará o domácnost a podporuje mě v mých aktivitách v boji za ženská práva,“ pohladila po tváři svého manžela, který nejprve instinktivně ucuknul.

Jak je vidno, tak rovný přístup ke všem jménům i těm mužským podporují i někteří muži, takže je možné, že za pár let při běžné komunikaci nebudeme vědět, jestli dotyčný mluví o muži, nebo o ženě, a porodnice budou plné Petrů Nováků a Honzů Kratochvílů.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že problematika přechylování kupodivu hýbe světem.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>

Video placeholde
Přechylování nevyjadřuje vlastnictví, odmítá lingvista. „Přispívá k ekonomičnosti vyjadřování,“ říká • redakce Blesk