TMBK vs. Blatný zavíračem

TMBK vs. Blatný zavíračem Zdroj: TMBK

Vláda už nikdy nic nerozvolní. Lépe se nám tak vládne a i covid zvládáme, prozradil Andrej Babiš

Přísná opatření proti šíření coronaviru, která ustanovila vláda na začátku března s tím, že budou na tři týdny, budou místo tří týdnů trvat na věky. Ačkoliv tomu, že opatření budou trvat jen tři týdny, nevěřil nikdo včetně samotné vlády, jejich prodloužení na pořád překvapilo mnohé.

„Přiznám se, že jsem čekal mnohé, ale tohle vážně ne. Dost mě to zaskočilo a nevím, co si o tom mám myslet,“ vyjádřil se k situaci epidemiolog David Zábrana.

Epidemiologové se shodují, že stávající opatření proti šíření covidu, která budou trvat napořád, patrně dříve či později zafungují.

„Jestliže bude všechno zavřené napořád a budou zachovány i zákazy pohybu mimo katastr obce, je za předpokladu, že to lidé budou dodržovat, velmi pravděpodobné, že se nám podaří počty nakažených razantně snížit. Jestliže je k tomu neomezený čas, ty počty prostě dolů půjdou,“ míní Zábrana.

„Před Vánoci jsme se nechali zbytečně strhnout vánoční náladou a masivně jsme rozvolnili. Lidem jakoby ruplo v palici a přestali se ovládat. Počty nakažených po Vánocích prudce vzrostly a to byl signál, že rozvolnit byla chyba. Ne naše. My jsme ty lidi nenutili chodit do hospod a navzájem se navštěvovat. Za růst nakažených mohli lidi. 

Tentokrát už takovou chybu neuděláme. S vědomím toho, že jsou čeští občané vesměs nedisciplinovaní a sobečtí kreténi, ponecháváme současné restrikce a zákazy natrvalo. Nedá se nic dělat, ale pro nás je to mnohem jednodušší. Tak za prvé, za stávajícího stavu se nám lépe vládne. Lidé nám necourají přes republiku, máme o všech větší přehled, na demonstrace můžou jenom ve svém městě a tak nějak celkově nám ten nouzový stav vyhovuje,“ nechal se slyšet premiér Andrej Babiš. 

Natrvalo zavedený lockdown si pochvaluje i ministr zdravotnictví. „Já jsem se toho rozvolňování vždycky bál, protože po tom logicky přichází nárůst počtu nakažených. Teď když žádné rozvolňování už nikdy nebude, je pravděpodobné, že žádný nárůst už nebude, a já budu mít konečně klid.

Jedním z mála ministrů, kterému tvrdý lockdown zavedený už napořád nevyhovuje, je ministr školství Plaga. Jelikož se školy už nikdy neotevřou, není ministr školství potřeba, a Plaga tak přišel o práci. 

„Nejsem z toho nadšený, to víte. Doba je zlá, pracovní trh je plný kuchařů nebo lidí z cestovního ruchu a najít v tomhle solidní zaměstnání, to už je dost fuška. Nedá se nic dělat. Nemůžu být ministrem něčeho, co neexistuje. Sport zvládne pan Babiš prý sám a školy se už nikdy neotevřou, takže jsem ve vládě zbytečný a musel jsem jít pryč,“ smutněl dnes již bývalý ministr školství Plaga, který si navzdory nezáviděníhodné situaci zachovává optimismus a věří, že nějakou práci si nakonec najde. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že světlo na konci tunelu zatím stále vidět není. A jediné, co nám vláda slibuje, jsou dále trvající přísná protipandemická opatření.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>