Ministryně financí Alena Schillerová vyvolala poprask mezi fotbalisty, za svá slova se následně omluvila

Ministryně financí Alena Schillerová vyvolala poprask mezi fotbalisty, za svá slova se následně omluvila Zdroj: ČTK

„I ministryně of money,“ řekla Schillerová v europarlamentu, a vyvrátila tak fámy, že neumí anglicky

Zlí jazykové tvrdí, že se ministryně financí Alena Schillerová neúčastní videokonferencí s ostatními ministry financí států Evropské unie, kde se domlouvá rozdělování 350 miliard eur na boj proti dopadům koronaviru. Alena Schillerová se těchto videokonferencí neúčastní, protože prý neumí anglicky.

„Toto samozřejmě odmítám a zavání to pomalu kampaní. Paní ministryně ovládá na rozdíl ode mě plynně češtinu, velmi dobře slovenštinu, němčinu a na skvělé úrovni samozřejmě angličtinu. Domluví se italsky, rusky a byl jsem svědkem toho, že se domluvila s jedním velvyslancem znakovou řečí, i když dotyčný nebyl hluchý a znakovou řeč neovládal,“ postavil se za svou ministryni premiér Andrej Babiš.

Podle něho je Alena Schillerová jednou z nejlépe jazykově vybavených členek vlády a kategoricky odmítá, že by se nedomluvila na evropské půdě anglicky.

Ostatně tuto pomluvu se rozhodla vyvrátit sama ministryně financí, když na následující vidokonferenci v rámci evropského parlamentu přizvala novináře.

„Hello, I ministryně of money. I Alena. I Czech Republic,“ zahájila ministryně Schillerová svůj proslov, když na ni přišla řada. 

Místností se nesl mohutný potlesk novinářů.

„Aleno, hobluj,“ ozvalo se z davu. Novináři byli z dechberoucí jazykové vybavenosti Aleny Schillerové doslova u vytržení.

Paní ministryně byla viditelně nadšená z podpory v sále, což jí dodalo odvahy, pročež se ještě více rozmluvila.

„I Alena. I chci koronavir money very much. Give koronavir money, jinak já budu very sad,“ zatvářila se Alena Schillerová smutně, čímž ze svých diplomatických dovedností vymáčkla úplně všechno.

Sál novinářů toto ocenil mexickou vlnou.

Ostatní ministři financí z Evropských států naslouchali prosbám i návrhům ministryně Schillerové bedlivě a s nastraženýma ušima. Bylo vidět, že chovají k paní ministryni úctu a doslova hltají každé její slovo.

„I ministryně of money, I ve volném čase mushrooming,“ potvrdila Alena Schillerová, že ráda houbaří, když francouzský ministr financí zrovna rozebíral konkrétní dopady koronaviru na automobilový průmysl.

Průběh videokonference se nadále nesl v podobném duchu, kdy paní ministryně několikrát zdůraznila, že je ministryně of money, že bydlí v Praze a že je její auto černé.

Po skončení videokonference jí sál aplaudoval ve stoje, a dokonce se ukázalo, že Alena Schillerová skutečně dokázala s ostatními ministry vyjednat podporu z Evropské unie.

Dnes ráno premiér Andrej Babiš oznámil, že díky dobře odvedené práci a hlavně bravurně zvládnuté angličtině při videokonferenci nám Evropská unie posílá padesát tisíc výtisků učebnic angličtiny pro začátečníky.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Alena Schillerová anglicky sice neumí, ale za to pod záminkou boje s koronavirem devastuje tuto zemi.