SARO, Francouz, který kouzlí s looperem

SARO, Francouz, který kouzlí s looperem Zdroj: Faacebook/Gwendal Le Flem

5 tipů na Fresh stage Colours of Ostrava: Arabský underground i brazilská melancholie

Na Fresh stage ostravských Colours už tradičně vystupují převážně zahraniční vycházející hvězdy. Pódium ve skrytém zákoutí Dolních Vítkovic je místo pro objevování hudebníků těsně před tím, než budou příliš slavní na to, aby jim stačila menší stage. Colours ohlašují několik nových zajímavých interpretů, kteří na „freshce“ vystoupí. My přinášíme výběr pěti z nich, jejichž poslech bude rozhodně stát za to.

SARO – beatboxový mistr světa

Mladý Francouz bude na freshstage kouzlit s oblíbenou hračkou nejen zpěváků – s looperem. Oslnivá hra s vrstvením hudebníkova vlastního hlasu, které probíhá právě přes onu kouzelnou krabičku, prapodivné zvuky, které tvoří jen a jen hudebníkova ústa, beatbox, prvky electropopu a sem tam nějaké kouzelné francouzské slůvko. SARO pomocí looperu vytváří pozoruhodné hudební kudrliny s mohutně tanečními podtóny. Mimo to je také světovým šampionem v beatboxu za rok 2017.

Tuyo – electro-akustická melancholie z Brazílie

Hudba brazilského tria – dvou sester a jednoho muže – se těžko zařazuje do nějaké škatulky. Lahodit bude rozhodně těm, kteří mají raději tesknější melancholickou hudbu se silnými emotivními vokály. I když třeba nebudete portugalštině rozumět, rozhodně ucítíte tíhu slov vyzpívaných s lehkým nádechem africké tradice. Jak říkají sami Tuyo, vzhledem k současné situaci v Brazílii jinou hudbu ani tvořit nemohou. V jejich melodiích – částečně akustických a částečně modelovaných syntezátory – uslyšíte třeba prvky R&B, hip hopu, ale i decentního vzdušného popu.

47SOUL – zvuky diaspory

Nevšední kombinace západní elektroniky, hip hopu, reggae a tradičních arabských zvuků slibuje nevšední zážitek pod ostravským nebem. Čtveřice muzikantů pochází z palestinské diaspory, každý z nich vlastní jiný pas, ale svou hudbou společně odkazují k historickému území Levante, které zahrnovalo dnešní Libanon, Palestinu, Jordánsko, Izrael i Sýrii. Tradičními bubny a flétnou mijwez se vracejí ke společným hudebním kořenům těchto zemí. Nenechte se však zmást, muzika je to až drze taneční a reflektuje současné západní trendy.

Rosborough – muž velkého hlasu

I když se britský zpěvák a skladatel pohybuje na hudební scéně už několik let, skutečně prorazil až nedávno, když nastartoval sólovou dráhu. V Ostravě by měl představit své debutové album. Jeho hudebním stylem je indie rock, styl populární zejména u mladší generace. Tento muž si však rozhodně zaslouží pozornost širšího publika, a to hlavně díky svému opravdu silnému hlasu.

Glass Museum – temný jazzový minimalismus

Nakonec čistě instrumentální tip. Piano a bicí, jazzový základ okořeněný electrem, popem a dalšími styly. Poslech otevírá fantazii, maluje obrazy. Hudba belgické dvojice Glass Museum částečně pokračuje také v lince některých minimalistických hudebníků. „Máme rádi napětí, které obklopuje křehké věci – zrcadla nebo skleničky, které se mohou rozbít každým okamžikem. Jsme pouze dva. Pokud si jeden z nás zlomí nohu, je konec,“ vysvětlují Belgičané svůj název.