Video placeholde
Fotograf Roman "Black" Černý, který pro Reflex jako každoročně fotografoval zákulisí pódií Colours of Ostrava, v rozhovoru s Jaroslavem Rudišem.
Český, avšak nyní i německy píšící spisovatel mezi fanoušky
Nakladatel Joachim Dvořák debatoval na stagi Reflexu ještě před svým kmenovým autorem Jaroslavem Rudišem, kterého počátkem milénia českým čtenářům "objevil".
3
Fotogalerie

„Němčour“ Rudiš: V sauně si můžu nechat vysvětlit, proč je Zeman dobrý prezident, a pohádat se kvůli tomu

Natřískaný reflexí svatostánek přivítal v sobotu vpodvečer svého předposledního hosta – jednoho z nejpopulárnějších českých autorů, mezi Českem, Německem a donedávna i Amsterodamem kmitajícího Jaroslava Rudiše. Autor románů Nebe pod Berlínem nebo Grandhotel, novely Národní třída či komiksové trilogie o nemluvném nádražákovi Aloisi Nebelovi za dva měsíce přijde s novou knihou. Půjde o novelu Český ráj, příběhy party šestnácti obyčejných chlapů ze sauny.

S autorem, který letos v lednu získal prestižní německou Cenu literárních domů, jsme si povídali například o jeho aktuální tvorbě v němčině, o povídkách a románu. Kdy si je bude moci přečíst český čtenář a kdo díla převede do autorovy mateřštiny? „Pan Rudiš to přeloží,“ odpovídá po spisovatelově váhání z publika nakladatel Joachim Dvořák z Labyrintu, s nímž jsme ve stanu Reflexu usedli k diskusi před dvěma hodinami.

Říkali mi Němčour

S nadšeným příznivcem saunování Rudišem jsme mluvili i o této jeho inspiraci pro Český ráj, v němž se podobně jako v novele Národní třída obrátil k lidovým hrdinům – Vandam z Národní třídy je úplně jiný chlap, než jaké Jaroslav do svých próz obsazoval do té doby. Místo kosmopolitního intelektuála nebo přemýšlivého společenského outsidera tu máme chlapa-mlátičku, někdejší smažku, nácka, a v sauně v novele Český ráj vedle taxikáře, pojišťováka, učitele v penzi a majitele pohřební služby taky jeden takový Vandam sedí… „Přijde mi škoda, že žijeme v určité izolaci, když se nezajímáme o jiné lidi,“ vysvětluje změnu výběru hrdinů prozaik. „Jsem hrozně rád, že si můžu v té sauně nechat vysvětlit, proč je Miloš Zeman dobrý prezident, a pohádat se kvůli tomu. Nebo poslouchat v mých očích někdy absurdní strachy z cizinců a migrantů. Oni i mně říkají Němčour, v té sauně, protože jednou nohou žiju v Německu.“

Miloš Zeman, pokračování české komedie

Spisovatel prý také Čechům musí velmi často objasňovat (a obhajovat) politiku německé vlády a Němcům zase říkat, o co jde třeba při volbách u nás. „Musím vysvětlovat, proč je Miloš Zeman takovým pokračováním zvláštní české komedie, tenhle náš prezident. Vždycky se dostával do novin jen do takových těch bizarních zpráv,“ konstatuje spisovatel, který ovšem na Colours přijel jako muzikant. V půl jedenácté totiž v Gongu jako člen sedmičlenné kapely Kafka Band odehrál hodinové představení Kafka Band: Amerika, což je po Zámku jejich už druhý kafkovský kousek.