Velké letadlo Boeing 747 bude hitem podmořského parku v Bahrajnu

Velké letadlo Boeing 747 bude hitem podmořského parku v Bahrajnu Zdroj: Bahrain Tourism & Exhibitions Authority

Bahrajn otevře největší podmořský park na světě, bude v něm i utopený Jumbo Jet

Malé arabské ostrovní království Bahrajn v Perském zálivu otevře pro turisty největší podmořský park na světě, který bude mít rozlohu sto tisíc metrů čtverečních. Jeho největší atrakcí bude utopený obří letoun Boeing 747. Zájemci o potápění a šnorchlování dostanou dokonce i možnost letoun prozkoumávat.

Jak potvrdila v minulých dnech organizace Bahrain Tourism & Exhibitions Authority, park bude pro veřejnost otevřen letos v létě. Největším lákadlem má být na mořském dně ukotvený obří letoun Boeing 747, kterému se říká Jumbo Jet. Má délku přes 70 metrů. Povrch letadla byl opatřen speciálním nátěrem, aby pod vodou nerezavěl. Letadlo již bylo přivezeno ze Spojených arabských emirátů.

Atrakce citlivá k přírodě

Kromě jiného budou v parku k vidění i umělé korálové útesy, sochy a věže, ale také třeba repliky tradičních obchodů s perlami. Okolí Bahrajnu bylo po staletí proslaveno lovem perel, ale kvůli bouřlivému ekonomickému rozvoji a následnému zničení některých ekosystémů je perel stále méně a vážně byly poškozeny i místní korálové útesy. Projekt by měl být proto velmi vstřícný k podmořské přírodě a je to i pokus, jak obnovit poškozený svět přírody.

Bahrajn ale není sám, kdo staví pod mořem velký park pro turisty, kteří se chtějí potápět a šnorchlovat na zvláštním místě. Dubaj ve Spojených arabských emirátech hodlá příští rok otevřít pod mořem park „Pearl of Dubai“ na rozloze 20 tisíc metrů čtverečních. Tématem parku bude „ztracené město“ v moři.