Šrí Lanka nabízí krásné moře, divokou přírodu i nespočet chrámů.

Šrí Lanka nabízí krásné moře, divokou přírodu i nespočet chrámů. Zdroj: Srilanka.travel

Půvabné město Verbania i italském kraji Piemont.
Dánská Kodaň, jedno z atraktivních měst pro turisty pro příští rok.
Asuán na jihu Egypta.
Šrí Lanka nabízí krásné moře, divokou přírodu i nespočet chrámů.
Srí Lanka
15
Fotogalerie

Nejlepší turistické cíle pro rok 2019 podle Lonely Planet: Šrí Lanka, Kodaň a Piemont v Itálii

Mnozí turisté považují edici Lonely Planet, která vychází i česky, za cestovatelskou Bibli. Teď vybrala pro rok 2019 také 10 nejlepších zemí, měst, regionů a oblastí, kde se spojuje výborná kvalita za přijatelnou cenu. V případě zemí je na prvním místě doporučen ostrov Šrí Lanka, městům vévodí dánská metropole Kodaň, regionům italský Piemont a z výhodných nabídek údolí jižního Nilu v Egyptě. Podívejme se proč.  

Nejlepší země pro cestování pro rok 2019 podle Lonely Planet

1. Šrí Lanka, 2. Německo, 3. Zimbabwe, 4. Panama, 5. Kyrgyzstán, 6. Jordánsko, 7. Indonésie, 8. Bělorusko, 9. Svatý Tomáš a Princův ostrov, 10. Belize.

Ostrov Šrí Lanka v jižní Asii byl po mnoho desetiletí symbolem krvavé občanské války, nekvalitních služeb a nedostatečné infrastruktury. O Vánocích 2004 zde pak velké pobřežní oblasti zničila či poškodila obrovská vlna tsunami. Jenže od té doby se na ostrově všechno změnilo – nastal mír a přišel nebývalý turistický boom. Na Šrí Lance najdete mnoho nádherných chrámů, pozoruhodné horské scenérie, dostatek divokých zvířat v přírodě, krásné čajové plantáže, nová místa pro ekoturistiku a šnorchlování či potápění (například i český rezort 108 Palms u Trincomalee) a výborné jídlo ve všech cenových kategoriích. I dříve málo navštěvovaná místa na severu a východě země se otevřela pro turisty.

Výběr nejlepších měst pro turisty

1. Kodaň (Dánsko), 2. Šen-čen (Čína),3. Novi Sad (Srbsko), 4. Miami (USA), 5. Káthmándú (Nepál), 6. Mexiko City (Mexiko), 7. Dakar (Senegal), 8. Seattle (USA), 9. Zadar (Chorvatsko), 10. Meknes (Maroko).

Dánské hlavní město Kodaň zažívá zdá se nezastavitelný rozvoj, zejména pokud jde o množství turistických cílů. Vyhlášená je místní gastronomická scéna – najdete zde vynikající občerstvení v malých bistrech, ale také 15 michelinských restaurací. Z nich některé nabízejí speciality skandinávské kuchyně, které u nás nedostanete. Kromě toho lákají trhy s potravinami, zábavný park Tivoli, mnoho muzeí a koncertních sálů, ale i alternativní čtvrt Christiania, s místními hippies či známou drogovou scénou. A v místě s názvem Amager Bakke dokonce i zastřešenou sjezdovku, přestože vyšší hory Dánsko skutečně postrádá.

10 nejzajímavějších regionů světa

1. Piemont, kraj v severozápadní Itálii, 2. oblast Catskills (USA), 3. severní Peru, 4. střední Austrálie (The Red Centre), 5. Skotská vysočina a přilehlé ostrovy (Velká Británie), 6. ruský Dálný východ, 7. stát Gudžarát (Indie), 8. provincie Manitoba (Kanada), 9. Normandie (Francie), 10. údolí ve vinařském region Elqui v Chile.

Kraj Piemont v severozápadní Itálii je na rozdíl od většiny ostatních v této zemi vnitrozemský. Hlavním městem je Turín s mnoha historickými i moderními místy. Povrch regionu je velmi členitý – od vysokých hor až po úrodné nížiny. Na své si přijdou v místních horách a údolích zejména lidé, kteří milují procházky či cykloturistiku. Je zde i zvlněná oblast Monferrata, jedno z nejznámějších vinařských center Itálie, doporučuje se vyzkoušet zejména červené víno. V Piemontu najdete také vynikající jídlo.

Pozoruhodná místa s dobrou cenou

1. Údolí jižního Nilu (Egypt), 2. Lodž (Polsko), 3. Národní park Great Smoky Mountains (USA), 4. Maledivy, 5. Houston (USA), 6. Argentina, 7. Bangladéš, 8. Albánie, 9. Ekvádor, 10. Slovinsko.

Egypt v minulých letech prožíval kvůli několika teroristickým útokům odliv turistů, ale ti se teď postupně vracejí do všech zajímavých míst. Jednou z vlajkových lodí cestování je zde jižní Egypt, kde můžete cestovat od legendárního Luxoru až na jih do Asuánu na lodích. Ceny jsou mimořádně přijatelné a zdejší starověké památky neopakovatelné. Jak dodávají odborníci, samotná cesta a pobyt se dokonce někdy vyrovnají cenám, které se musí zaplatit za vstup do historických památek.