Jaké budou letos v Česku trendy letní dovolené?

Jaké budou letos v Česku trendy letní dovolené? Zdroj: Flickr

Češi a letní dovolená: 10 největších trendů letošní sezony

Růst ekonomiky a tradiční touha Čechů poznávat nová místa, letos podle Asociace cestovních kanceláří vede k velmi vysokému růstu prodejů jak zájezdů, tak zájmu o individuální turistiku. Dobrou zprávou je, že stále více lidí u toho požaduje vysokou kvalitu služeb, ubytování, ale i více nejrůznějších doprovodných programů. Jaké jsou tedy podle posledních zjištění největší trendy pro letošní letní sezonu?

1. Vítězí červenec

Vůbec nejvytíženějším termínem pro letní dovolenou je pro obyvatele České republiky prvních 14 dní v červenci. V tomto termínu jsou mnohé destinace, hotely či jiná ubytovací zařízení, stejně jako charterové lety, skoro vyprodané. Velký přetlak se například očekává v případě Řecka či Španělska.

2. Kam jezdíme autem 

Mezi nejprodávanější země s vlastní dopravou bude i letos patřit Chorvatsko, Slovensko, Rakousko a Itálie. Tam všude Čechy stále více láká nejenom pobyt u moře (Chorvatsko, Itálie), ale také hory, cykloturistika, poznávání historických míst. Navíc vše je to provázeno zájmem o dobré jídlo a pití.  

3. A kam se především létá

3. V případě leteckých zájezdů (o vymáhání odškodného za zpoždění letů čtěte zde) je největší zájem o Řecko (Rhodos, Kréta, Kos), Španělsko (Kanárské a baleárské ostrovy, Andalusie), Itálii (Sicílie, Kalábrie, Ischia, Sardinie), Turecko, Egypt, Tunisko a Bulharsko.

4. Vrátilo se Turecko, Tunisko a Egypt

V poslední době cestovní kanceláře zaznamenávají velký nárůst zájmu o země, které měly v posledních letech problémy s příjezdem zahraničních turistů kvůli politické nestabilitě a bezpečnosti. Raketově letos rostou prodeje do Turecka, kde je podle prodejců velmi dobrý poměr cena/výkon. Tento trend se týká také Tuniska a Egypta.

5. Stále bohatší exotika

Mezi letními cíli pořád přibývají nejrůznější exotické destinace. Kromě Thajska, Spojených arabských emirátů, Dominikánské republiky, Maroka, Malediv, Kapverdských ostrovů, Mauricia, Brazílie, Číny, Kuby či Vietnamu, které už mnoho Čechů zná, se objevují i novinky. Například Ekvádor, Uzbekistán, Senegal, Botswana a země Střední a Jižní Ameriky.

Se psem na dovolenou. Víte, jak správně a bezpečně převážet psa v autě? >>>

6. Táhnou i poznávací zájezdy

Stále více stoupá zájem o poznávací zájezdy. Největší pozornost je věnována takzvaným eurovíkendům do velkých měst starého kontinentu, ale i cestám do Skandinávie včetně Islandu, či zájezdům do Ruska. Populární jsou i plavby na zaoceánských lodích (Středozemní moře, Karibik, či Aljaška).

7. Na jak dlouho jezdíme

Zajímavé je, že v případě pobytové letní dovolené je hlavní poptávka po 7 až 10 denních pobytech a spíše v kvalitnějších hotelech. Často je požadována služba all inclusive. Obvyklé je už i to, že lidé jezdí na dvě letní dovolené, proto se cesty netýkají pouze července a srpna, ale také stále více května, června, září a října. Prostě mimo nejvytíženější měsíce.

Jak si sbalit do letadla: Léky i elektroniku mějte vždy u sebe. Zbytečnosti nechte doma >>>

8. Letenky také rostou

Nejvíce letenek (mimo charterové lety, kterými se létá především k moři) se u nás letos prodává do Velké Británie, Itálie a Ruska. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou Moskva, Amsterdam a Paříž. Z těch vzdálenějších New York, Dubaj a Bangkok. Pražské Letiště Václava Havla má letos podle letního letového řádu přímé spojení se 158 destinacemi světa.

9. Jezdíme rádi i po vlasti

Neustále roste i zájem našinců o cestování po naší vlasti. V tomto směru se jedná hlavně o jižní Čechy, jižní Moravu a Prahu. Stále větší tlak je ale vyvíjen na kvalitní služby, doprovodné programy, atraktivní pobyty pro děti a roste touha po ubytování s domácími mazlíčky, farmářských akcích, kulturních podnicích a hudebních festivalech.

10. Hity České republiky

Hity v případě domácí turistiky jsou Pražský hrad, Lanová dráha na pražský Petřín, Aquapalace v hlavním městě, Dolní oblast Vítkovice – Landek Park v Ostravě a dále národní památky jako zámky či hrady v Lednici, Českém Krumlově, Hluboké, Karlštejně, Kroměříží či na Konopišti. Češi milují také zoologické zahrady, ty jsou pro ně obrovským hitem každý rok.

Jak se připravit na cestování letadlem >>>