Tulum

Tulum Zdroj: CK S.E.N.

Palenque
Palenque
Mexico
Mexico
Mexiko
6
Fotogalerie

Mexiko

Mexiko, jedinečná země, která Vás okouzlí svou pradávnou historií a která si Vás podmaní svými nádhernými pyramidami, náměstími, barvami, koloniálními domy s jejich neuvěřitelnými nádvořími, vůní chilli-papriček a chutí kukuřičných placek.

México, nebo podle jazyka starých Aztéků metz-TLI = měsíc, xic-TLI = pupek nebo střed a co = označení místa ... Nebo vše dohromady znějící přibližně jako México, tedy ve velmi volném překladu z jazyka Nahuatl, jako pupek světa nebo střed měsíce ... Takže vítejte v zemi, kterou již dávní Aztékové nazývali pupkem světa ... Ačkoli v současnosti se říká, že Mexiko je příliš blízko USA a příliš daleko od Boha ... Tak či onak, Spojené Státy Mexické si vás určitě získají.

Mexico CityMexico City | CK S.E.N.

Já jsem měla možnost být v jednom z největších měst naší planety právě během oslav svátku Všech Svatých. Svátky u nás možná spojené s jakýmsi smutkem, zastavením se v době, pokorou ... V Mexiku, přesto, že jsou to svátky úcty a pokory, konají se ve velmi oslavném stylu. Každé náměstí se rozsvítí barvami a květy a hlavně vůní čokoládových koster a lebek, které si malí i velcí Mexičané kupují a s oblibou konzumují při prohlížení ofrendas. Střed náměstí je vyhrazen pro ofrendas, což ve velmi volném překladu znamená dary, které se dávají pozůstalým, aby jim na druhém světě bylo lépe ... Tedy například, napeče se koláč, co měl zesnulý rád a tam se přinese, případně jiné dobroty, různé barevné výstřižky, fotografie, květiny, kvítky, čokoládové kostry, lebky a všechno možné ... Naskládá se to jakoby na stupínky, schůdky – a tím se zajistí, že vše je pěkně přehledné a samozřejmě vyzdobené ... Barvou těchto dnů jsou malé žluté kvítky, které voní již zdaleka a tím dávají všem najevo, kde se ta pyramidální ofrenda nachází ... A když si toto představíme v jednom z největších měst světa, kde se hlavní náměstí Zócalo o rozloze přibližně 43700 metrů čtverečních zaplní lidmi, tak by se i samotný Moctezuma, jeden z posledních aztéckých panovníků, obracel v hrobě nad invencemi dnešních Mexičanů, kteří právě v těchto dnech mnohem více navštěvují jednu z největších katedrál Střední Ameriky. A hned po její návštěvě se na samotném Zócalo nechají „vydýmat“ možná právě Moctezumovými pra-pra-pra vnuky, kteří zde praktikují staré, prý osvědčené rituály očisty duše. To je na Mexičanech velmi zvláštní a jedinečné. Drtivá většina obyvatel jsou katolíci, ale přesto uctívají a respektují i své dávné bohy, kteří mají velmi důležité místo v jejich každodenním životě. Odpověď, která se mi dostala na tuto zdánlivě neslučitelnou kombinaci byla: „My náboženství neuctíváme, my v něm žijeme.“

Chichen IzaChichen Iza | CK S.E.N.

A tak právě v tyto dny mnohem více Mexičanů navštěvuje hroby svých blízkých, kam jim nosí nejenom dary, ale hlavně jídlo (častokrát zbavené špatných vlivů právě místními indiánskými šamany), které pak spolu jako rodina snědí na společném posezení – tzv. v kruhu rodinném ... Jaký kraj, takový mrav. I pro toto se vyplatí Mexiko vidět, pro jeho jedinečný způsob soužití a harmonie mezi prastarými tradicemi ještě z dob před Kolumbem a novými španělskými zvyky přinesenými z daleké Evropy.

AcapulcoAcapulco | CK S.E.N. 

Autorka: Katka Líšková, průvodkyně CK S.E.N./BUBO (www.cksen.cz)


Když Katka před mnoha lety poprvé získala ocenění nejlepšího průvodce na Slovensku, dozvěděli se to i na Kubě, kde si ji za roky, kde odprůvodcovala více než tisíc spokojených klientů, velmi váží. Katka studovala pět let v Granadě a své perfektní znalosti španělštiny řádně zužitkovává. Ti, kteří se setkali s Katkou v Indii, vědí, že i tam Katka dva roky studovala a stejně dobře se vyzná i v Asii.