.

. Zdroj: Qatar Airways (Q.C.S.C), odštěpný závod

Čeští cestovatelé jsou šetřiví. Výlety začínají plánovat na portálech s akčními letenkami a nejčastěji sní o cestě do Japonska

– Čtyři z deseti českých cestovatelů plánují svou dovolenou podle aktuální ceny letenek a pouze 27 % ví, kam přesně vyrazí. Milovníci cestování sní o lákavých dálkách, nejvíce by chtěli navštívit Japonsko a Nový Zéland. Téměř každý druhý hledá letenky opakovaně, dokud je neobjeví za opravdu výhodnou cenu. A právě finance mají v případě dovolené přednost nejen před výběrem destinace, ale i před komfortem cestování jako takového, jak ukázal průzkum cestovatelského portálu s akčními letenkami Zaletsi.cz.

Většina českých turistů začíná s plánováním leteckého výletu na portálech pro cestovatele, kde najdou levné letenky. Vyhledává je tam třetina výletníků, jak ukázal nedávný průzkum Zaletsi.cz, cestovatelského portálu s akčními letenkami. Z něj dále vyplynulo, že s přesnou představou o cíli cesty to nebude tak horké. Čtyři z deseti svou dovolenou plánují spíše podle aktuálních cen letenek a bližší informace o dané destinaci zjišťují až posléze, zatímco třetina lidí alespoň přibližně tuší oblast a konkrétní lokalitu zvolí podle ceny letenky. Pouze čtvrtina cestovatelů s jistotou ví, kam přesně chce letět.

„Na svá oblíbená místa se většina cestovatelů obyčejně nevrací, ale raději poznávají nové kouty světa, kde dosud nebyli. Pokud ale objeví cenově výhodnou letenku, každý pátý cestovatel vyrazí právě tam, kde se mu předtím líbilo,“ vysvětluje Jiří Spolek, spoluzakladatel Zaletsi.cz, který už sám navštívil bezmála 90 zemí světa.

Nejvíc láká druhý konec světa

Z pohledu vysněné destinace, kterou by čeští cestovatelé rádi viděli, žebříčku jasně dominuje Japonsko, následované Novým Zélandem a první trojici uzavírají Maledivy. „Pokud budete chtít vyrazit do těchto destinací, nenechávejte nákup letenek na poslední chvíli. Nejlevněji je obvykle pořídíte alespoň dva měsíce před odletem,“ dodává Jiří Spolek.

Akční letenky hledáme intenzivně

Skoro každý druhý cestovatel opakovaně tráví čas pátráním po letence, dokud nenajde opravdu výhodnou cenu, zatímco 42 % ji koupí ihned, jestliže cenu považuje za relativně přijatelnou. Zajímavé je, že pouze 3 % výletníků nakoupí ve chvíli, kdy od cestovatelského portálu obdrží notifikaci o akční ceně. Přitom jsou to právě ony, které monitorují ceny letů a o akčních nabídkách vědí jako první.

Nejrychlejším českým vyhledávačem levných letenek je právě Zaletsi.cz, jehož mobilní aplikace upozorní uživatele na nejvýhodnější lety v řádu jednotek vteřin. „Pohotoví cestovatelé, kterým se podaří včas ulovit levné letenky, ušetří na rodinné dovolené ve vybraných destinacích až desítky tisíc korun. Se snižujícím se počtem dostupných letenek pak samozřejmě roste také jejich cena,“ říká Jiří Spolek.

Částka, kterou 35 % cestovatelů utratí za nákup letenek pro sebe, se nejčastěji pohybuje mezi 10 až 20 tisíci korunami ročně. Štědřejší rozpětí mezi 20 až 50 tisíci korunami si na svoje letenky dopřeje 29 % dotázaných. Skoro čtvrtina turistů vyjde s nižším rozpočtem a nakoupí letenky maximálně do 10 tisíc korun za rok, přičemž v této skupině je dvakrát více bezdětných cestovatelů než lidí s ratolestmi.

U výletů je cena důležitější než pohodlí

Právě jednou za rok letí na dovolenou skoro čtvrtina cestovatelů. Dva až třikrát ročně vyrazí 37 % turistů a alespoň čtyřikrát dalších 36 % milovníků cestování. Přibližně jednou za rok vycestuje za kulturní nebo sportovní událostí 14 % lidí, se stejnou frekvencí pak letí za nákupy skoro každý desátý.

Pomyslné misky vah se u pasažérů kloní spíše k financím než k pohodlí. Pokud čeští turisté jedou na dovolenou, nejdůležitějším kritériem je cena letenky a až následně konkrétní destinace. Celková doba na cestě, termín letu, počet přestupů nebo zavazadel jim těžkou hlavu příliš nedělá. Naopak těm, kteří cestují za pracovními povinnostmi, je cena letenky lhostejná, ale upřednostní pohodlí. Pochopitelně jsou pro ně naprosto klíčové přesné termíny letů, konkrétní odletové letiště či počet přestupů.

„U kratších poznávacích cest hlavně po Evropě si lidé vybírají spíše podle finančních možností a destinace. Baťůžkáři se většinou zavazadly netrápí, kvůli levné letence si přivstanou nebo zajedou i na okolní letiště, jako je Vídeň či Norimberk. I přes trochu nepohodlí raději ušetří peníze,“ vysvětluje Jiří Spolek a dodává: „při cestách do exotických destinací cestovatelům nevadí dojet ani na vzdálenější letiště jako Berlín, Frankfurt či Budapešť. Díky tomu mohou ušetřit na zpáteční letence i několik tisíc korun.“

Rady pro letošní dovolenou

„Hlavní letní sezóna se blíží, proto na letiště dorazte v dostatečném časovém předstihu. Doporučuji alespoň dvě hodiny před odletem, ať stihnete projít bezpečnostní kontrolou. Pokud budete pořizovat letenku s přestupem, ujistěte se, že ho máte garantovaný. V případě problémů vám aerolinka zdarma změní letenky na nejbližší let. A pokud je to alespoň trochu možné, cestujte nalehko a leťte jen s příručním zavazadlem. Nejenže ušetříte spoustu peněz za kufr k odbavení, navíc vám ho cestou nikde neztratí,“ radí závěrem Jiří Spolek.

O průzkumu

Průzkum mezi 1200 českými cestovateli realizoval prostřednictvím online dotazníku cestovatelský portál s akčními letenkami Zaletsi.cz na přelomu února a března 2024.

O Zaletsi.cz

Kamarádi ze školy, Miroslav Polach a Jiří Spolek, jsou blázni do cestování, kteří už navštívili přes stovku zemí. Pro spolužáky, kteří nevěřili, jak levně se dá cestovat, založili v roce 2011 stránku Zaletsi.cz. Na webu, který pro ně za čtyři piva postavil kamarád, sdíleli tipy na nejlevnější letenky a doporučení pro cesty. Zanedlouho oba opustili svět korporátu, kde Mirek působil jako právník a Jirka jako business developer manager v IT, z lovu letenek a rad cestovatelům se stal životní styl. Nyní ví Zaletsi.cz o nejlevnějších letenkách jako první na trhu, protože vyvinulo vlastní systém lovení akčních letů, který do jednotek vteřin posílá notifikaci do mobilní aplikace. Zaletsi.cz se časem rozrostlo v další dva projekty: Airbakers.com, který zařizuje unikátní dovolené na klíč pro nejnáročnější klienty, a Zaletsi.cz Business, který obstarává letenky na služební cesty i skupinové lety pro firmy, cestovní kanceláře nebo sportovní kluby. Na přelomu roku získalo Zaletsi.cz akreditaci Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA).