Při žádosti o ruské elektronické vízum je potřeba odpovědět na desítky otázek.

Při žádosti o ruské elektronické vízum je potřeba odpovědět na desítky otázek. Zdroj: evisa.kdmid.ru

Při žádosti o ruské elektronické vízum je potřeba odpovědět na desítky otázek.
Při žádosti o ruské elektronické vízum je potřeba odpovědět na desítky otázek.
Při žádosti o ruské elektronické vízum je potřeba odpovědět na desítky otázek.
3
Fotogalerie

Rusko nabízí bizarní e-víza, je to jako výslech, ptají se i na jaderné zbraně a data mohou končit v Číně

Rusko od 1. srpna nabízí udělení elektronických víz. Každý by si ale měl dát pozor, než takovou nabídku využije, protože tím předá údaje autoritářskému státu, který je může zneužít. Rusové totiž vyžadují odpovědi na všechno, na co si vzpomenete, otázek je téměř 100, připomíná to výslech na policii. Navíc platba ruského e-víza je zpracovávána čínským systémem LianLian, a jak je známo, čínské technologické vymoženosti mají v sobě často programy umožňující sledování. Rusové se ptají i na to, zda jste „absolvovali speciální výcvik a máte znalosti a dovednosti v oblasti používání jaderných, biologických a chemických zbraní“ nebo kdy a kde se narodila vaše matka či otec. Možnost získat ruské e-vízum mají občané 55 států, včetně České republiky.

Elektronická víza jsou velkou vymožeností posledních let. Pokud je ovšem nenabízí autoritářský režim, který je změní v lustraci vaší osoby a používá ho pro shromažďování dat o občanech cizích států. Přesně to Rusko dělá. Prezident Ruské unie cestovního ruchu Oleg Safonov například odhadl, že ruský formulář na e-víza má ve srovnání s jinými zeměmi téměř dvakrát více otázek. Vyplnění samotného formuláře opravdu není nijak snadné a některé otázky jsou podivné. Například budete muset odpovědět, zda máte „zvláštní znalosti a dovednosti v používání výbušnin či jaderných, biologických nebo chemických zbraní“. Vyplnit máte i údaje o svých rodičích. Podle toho, jak jsou dotazy sestaveny, mají podle všeho sloužit k tomu, aby Rusové měli dokonalý přehled o tom, kdo jejich zemi navštíví, jak ho pak v případě potřeby sledovat (dotazy míří i k používaným sociálním sítím), a připomíná to staré totalitní praktiky.

Ruské ministerstvo zahraničních věcí oznámilo, že od začátku srpna do 20. listopadu získalo tímto způsobem e-víza více než 120 000 cizinců. Většinou se mělo jednat o Číňany, Indy a Turky, protože lidé ze západní a střední Evropy do Ruska od loňského zahájení války na Ukrajině moc nejezdí. Problémem také je, že vyplnění formuláře se většině lidí nepodaří na první pokus, a to kvůli nesrozumitelnosti a složitosti otázek. Ruské cestovní kanceláře tvrdí, že sedm z deseti turistů dostává formulář zpět k opravě. Problém s opravou je ale v tom, že ruská aplikace chyby neoznačí a můžete se jen dohadovat, co máte doplnit a změnit.

Problematické může být i placení, protože Rusko je pod sankcemi Západu. Na webové stránce je uvedeno, že poplatek za podání žádosti (ve výši 40 amerických dolarů) lze zaplatit různými mezinárodními platebními systémy, ovšem ve skutečnosti jsou přijímány pouze karty Visa a Mastercard. Platba je pak zpracována čínským systémem LianLian. To vzbuzuje další pochybnosti, protože většina čínských technologických aplikací má v sobě programy, pomocí nichž se dají sledovat lidé a jejich zájmy a preference.

Ruské elektronické vízum vám umožní pobývat v zemi celkem 16 dní a jeho vydání je slibováno do čtyř dnů. S e-vízem lze překročit ruské hranice jen na určených přechodech, letištích a v přístavech. Nepotřebujete žádné pozvání (to bylo a je u normálního víza vždy vyžadováno), rezervaci hotelu ani jiný druh dokladu o důvodu své cesty. Ovšem v dotazníku jsou dotazy na to, s kým a kde se sejdete, koho hodláte navštívit. Také byste měli vždy zaslat číslo faxu na dotazovanou firmu či osobu. Jenže fax se ve vyspělých zemích už nepoužívá. V Rusku je to ale podle všeho ještě jinak.

Některé ruské servery pak upozorňují na to, že máte být při vyplňování formuláře opatrní, protože u toho můžete narazit na podvodné stránky, kde vás zloději oberou o peníze, a navíc samozřejmě získají vaše osobní údaje. Ty ale získá ruský stát i oficiální cestou, pokud se rozhodnete e-vízum vyplnit.

Kromě evropských zemí mohou o ruská e-víza žádat i občané Číny, Indie, Japonska, Severní Koreje, Íránu, ale není to umožněno například Američanům či Britům.