SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Zdroj: Dietmar Denger

Jakobskreuz uvidíte ze sjezdovky a možná i ze své horské chaty
Skvěle upravené sjezdovky areálu SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
Rakouská gastronomie je vyhlášená; císařský trhanec neboli Kaiserschmarrn je populární zimní sjezdovkový dezert
Luxusní hotel Tauern SPA v oblasti Zell am See-Kaprun
Na pár místech v rakouských Alpách zažijete vy, a hlavně vaše děti, třeba i vycházku ve společnosti lam
34
Fotogalerie

Na lyže do Rakouska: vyhraje letos Zell am See-Kaprun, SkiWelt Wilder Kaiser, nebo objevíte Pillerseetal?

Rakousko je pro Čechy dlouhodobě zimní lyžařskou destinací číslo jedna. Nachází se tu přes 250 lyžařských středisek a zhruba 70 % zimních hostů v Rakousku míří na hory. Co nás letos čeká v jednom z nejoblíbenějších rekreačních regionů v celých Alpách, v Zell am See-Kaprun? Třeba akustická hudba na sjezdovce, zimní závod Spartan Race a párování lyží se štrúdlem a bůčkem.

Areál Zell am See-Kaprun se nachází v blízké spolkové zemi Salcbursko, která je mezi českými turisty nejnavštěvovanějším rakouským regionem (následuje Tyrolsko a pak s velkým odstupem Štýrsko). Zimní sezóna zde díky ledovcovému lyžařskému areálu začíná brzy na podzim a končí až s příchodem léta.

Tipy, které lyžovaní v Rakousku je pro vás nejvhodnější, najdete zde >>>

Tři zdejší oblasti vyhovují jak náročným sportovcům, tak začátečníkům či rodinám s dětmi: Kitzsteinhorn, Schmittenhöhe a Maiskogel. Nové lanovky 3K K-onnection a zellamseeXpress plus dalších 47 lanovek a vleků schopných převézt celkem 90 000 lidí v hodině otevírají brány do jednoho z největších lyžařských areálů v Rakousku s celkem 408 kilometry sjezdovek. Na ty návštěvníkům stačí jediná karta, Ski Alpin Card, která slouží pro Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn, Schmittenhöhe v Zell am See a na kaprunský vrchol Kitzsteinhorn, čnící do výše 3203 m n. m. Akční sjezdovku v XXL formátu pak najdete na Schmittenhöhe; s délkou 1300 metrů se jedná o nejdelší funslope na světě – skokánky, tunely, ostré zatáčky, vlny a lesní pasáže, prostě dobrodružství! 

Dobrodrůžo se sparťany, vinaři a muzikou

Pokud jde o akci a zajímavé zážitky, přichystali si v areálu pro své návštěvníky lehké ozvláštnění zimní lyžovačky. O víkendu 16.–17. prosince si užijí Unplugged Ski Days s akustickou hudbou na sněhu. Během 19.–21. ledna 2024 se pro změnu běhá: zimní závod Spartan Race Winter v Zell am See-Kaprun bude skvělou podívanou, při níž se nejlepší a nejtvrdší překážkáři světa utkají v několika disciplínách. Falstaff Culinary Ski Days už známe: během dvou víkendů, 7.–10. března a 14.–17. března 2024, se spojí sportovní a kulinářské zážitky. Lyžaři si vychutnají speciality od oceňovaných šéfkuchařů a kvalitní vína od špičkových vinařů, čekají na ně také pochoutky z horských chat, grilování, trhy s jídlem, cooking show a mnoho dalšího.

 

Výhled na sedmdesát třítisícovek

Lyžařský region SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental je jedním z největších, nejmodernějších a nejekologičtějších lyžařských areálů na světě. Nabízí více než 270 kilometrů sjezdovek, 82 moderních lanovek a osmdesát horských restaurací a chat. Mezi listopadem a dubnem sem každoročně zavítá nějakých 2,35 milionů lyžařů, kteří se ovšem po té obrovské ploše hezky rozprostřou. Areál se nachází jen hodinu jízdy autem od Salcburku, Innsbrucku a Mnichova, z Prahy se sem dá dojet i za čtyři a půl hodiny. Z nástupních míst v devíti střediscích vede na sjezdovky 82 lanovek, nahoře čeká jedinečné horské panorama s výhledem na sedmdesát třítisícových vrcholů včetně Großglockneru, nejvyšší hory Rakouska. Osm desítek rodinných restaurací a chat se slunečními terasami a milou obsluhou výletníkům i lyžníkům zajistí příjemný odpočinek a tyrolský kulinářský zážitek. 

Skvěle se ve SkiWeltu mají i malé děti – najdou tu spoustu cvičných tratí a 22 profesionálních lyžařských škol, sjezdovky jsou široké a každý den perfektně upravené. Tři funparky, ski movie tratě s natáčením jízdy na svahu, sjezdovky s měřením rychlosti a závodní tratě vám umožní lyžařský den ve SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental naplno využít. Děti se mohou vyřádit na závodech Rabenrallye, na začarované dětské narozeninové oslavě nebo zimním nočním kouzlení ve středisku Söll. Největší rakouský areál pro večerní lyžování v Söllu je v provozu od středy do soboty. Nenechte si ujít nejlepší místa pro focení ve vesničce Alpeniglu v Brixenu, při zážitkovém večeru se šampaňským na lanovce Hexenwasser nebo u nejvýše položeného poutního kostela v Rakousku na Hohe Salve.  

Zimní dovolená v Pillerseetalu

Tři lyžařská střediska, biatlon na světové úrovni, hotspot freeridu a luxusní běžkařské tratě, to vše v jediném údolí. V Pillerseetalu. V pěti obcích –Fieberbrunnu, Hochfilzenu, St. Jakobu in Haus, St. Ulrichu am Pillersee a Waidringu – s celkem přibližně 10 000 obyvateli a fantastickou horskou krajinou zažijí rekreanti zimu ve všech jejích (krásných) podobách. Nejzasněženější region Tyrolska boduje nejen vynikajícími podmínkami pro zimní sporty, ale také moderní infrastrukturou. Sportovní elita sem jezdí na špičkové akce, mnoho profesionálů zde tráví celou sezónu. Je snadné navázat tu koverzaci, protože Pillerseetal, ukrytý v nejvýchodnějším cípu Kitzbühelských Alp, zůstal osvěžujícím způsobem normální. Lidé se potkávají nejen na parádních sjezdovkách, ale i na horských chatách a slunečních terasách nebo dole v půvabných vesničkách s rustikálními hospodami.

Tři lyžařské oblasti v údolí Pillersee jsou nezaměnitelné. Jedním ze světových hráčů je Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn (schválně, jestli si ten název zapamatujete!) s 270 kilometry sjezdovek, který spojuje Tyrolsko se Salcburskem. Profesionálové jezdí až na Wildseeloder (2118 m). Právě zde bude od 12. do 18. března soutěžit mezinárodní elita v rámci Freeride World Tour. Uvolněnější Bergbahnen Steinplatte Waidring – Winklmoosalm se 42 kilometry sjezdovek a širokými svahy je ideální pro carving i pro rodiny. Lyžařská oblast se nachází v hraničním trojúhelníku mezi Tyrolskem, Salcburskem a Bavorskem a je známá svým snowparkem, jedním z nejlepších a nejdelších v Rakousku. Buchensteinwand Bergbahn Pillersee v St. Jakob in Haus je zase úplně jiný. Trůní tu třicet metrů vysoký Jakobskreuz, největší přístupný vrcholový kříž na světě. Lyžaři si mohou vybrat z 22 kilometrů sjezdovek... Zkrátka výlet do světa klidu.

Pár perliček o lyžování

Podle studie univerzity v Klagenfurtu je lyžování sportem, při kterém zažíváme nejvíce okamžiků štěstí. Protože je tělo hodně namáháno, měli bychom být na sjezdovce a v prachovém sněhu v dobré kondici – minimalizuje se tak riziko zranění a zvyšuje se kondice a radost z lyžování. Abychom si na svazích užili bezpečnou dovolenou, nezapomeňme na pár vřele doporučovaných drobností.

Takže: před odjezdem zkontrolujte vybavení, vázání a hrany lyží, které si ideálně nechte seřídit v servisu. Udržujte se na sněhu v teple: zahřátí předchází zraněním. Než se spustíte ze svahu, rozhlédněte se, jestli někomu nestojíte v cestě nebo mu nevjedete do dráhy. Dělejte přestávky a čekejte na sebe, jezdíte-li ve skupině. Nikdy neopouštějte vyznačené sjezdovky. Jezděte s přilbou; v některých spolkových zemích je helma povinná pro děti do 15 let. Pokud se vám ve svahu něco stane, zajistěte místa nehody tak, že do sněhu položíte dvě zkřížené lyže.