Niská brána v městě Pačkov

Niská brána v městě Pačkov Zdroj: Lukáš Lhoťan

Boční oltář v kostele svatého Jana Evangelisty v městě Pačko
Hradby okolo města Pačkova
Jedna z bočních ulic v městě Pačkov
Kostel Panny Marie Ustavičné pomoci v městě Pačkov
Katův dům před hradbami města Pačkova
18
Fotogalerie

I přes veškeré dějinné otřesy je Pačkov jedním z nejzachovalejších středověkých měst na světě

Obdobu francouzského nejzachovalejšího středověkého města Carcassonne naleznete i v sousedním Polsku. Jmenuje se Pačkov a leží jen zhruba 5 kilometrů od našeho města Javorník. Tuto oblast jsem navštívil již několikrát a je to místo plné historie a krásné přírody. Městečko Pačkov je totiž nejen plné středověkých památek, ale leží u Kladské Nisy, která je se svými přehradami (Otmuchovské jezero, Niská přehrada) rájem pro vodní sporty a pro rybaření. Celá oblast je také rovinatá, takže je velmi vhodná pro cyklistiku.

Městečko Pačkov (polsky Paczków) je původně německé slezské město (německy Patschkau) v dnešní Polské republice u hranic s Českou republikou. Bylo založeno roku 1254 a patřilo pod vládu vratislavských biskupů v rámci Niského knížectví. Dále v roce 1348 bylo připojeno na nějakou dobu římským císařem a českým králem Karlem IV. k zemím Koruny české. Město bylo například vypleněno českými husity v roce 1428 a roku 1639 ho vyplenili Švédové. Po první slezské válce roku 1742 bylo městečko Pačkov připojeno k Prusku.

Byť část opevnění města byla na počátku 19. století rozebrána, tak jeho vnější část s branami apod. zůstala zachována a město se stalo již na počátku 19. století zajímavým turistickým centrem právě kvůli zachovalým středověkým stavbám. Rudá armáda Pačkov obsadila 7. května roku 1945. Na základě mezinárodní dohody bylo odejmuté poraženému Německu a předáno s celým Slezskem Polské lidové republice. Německé obyvatelstvo bylo z oblasti vystěhováno v roce 1946 a místo něj byla oblast osídlena Poláky z území postoupených Sovětskému svazu Polskem, případně z centrálních částí Polska. 

A co tedy je v tomto městečku zajímavého k vidění? Středověký ráz Pačkova zvýrazňují například jeho sedm metrů vysoké hradby s baštami a vstupními branami. Například vstup je umožněn do brány Vratislavské (polsky Brama Wrocławska); klíče byly v době mé návštěvy (srpen 2021) uloženy v stánku před vstupem do brány naproti pomníku Bílého orla. Je z ní také dobrý rozhled na centrum Pačkova s radnicí. Pak zde máme radnici přestavěnou v letech 1821 až 1822 do novoklasicistní podoby, ale její věž (45 metrů vysoká) si zachovala renesanční vzhled. Na věž je dovoleno vystoupat úzkou chodbou a je z ní nádherný rozhled po celém Pačkově.

Pak jsou zde historické domy z 19. století a hlavně opevněný kostel s gotickými prvky. Jde o kostel svatého Jana Evangelisty vystavěný v letech 1361 až 1389. V tomto opevněném kostele můžete nalézt unikátní věc – studnu, která zde byla vybudována pro případ tatarského nájezdu, když by se podařilo nájezdníkům proniknout až do města. V takovém případě měl kostel sloužit jako poslední místo obrany a pro obléhané měšťany zde byl zřízen zdroj vody – tzv. tatarská studna. Údajně to nemá v Evropě obdoby.  

Mezi další zajímavá místa v Pačkově patří tzv. katův dům z 18. století, což je dnes sídlo místního informačního centra, ale kdysi v něm měl bydlet městský kat se svou rodinou. Také zde nalezneme muzeum plynárenství a zajímavý je i původně novogotický protestanský kostel Panny Marie Ustavičné pomoci z roku 1903, který dnes slouží katolické církvi. U tohoto kostela je i pomník obětem sovětského vraždění Poláků v Katyni a polským obětem teroru ukrajinských nacionalistů za 2. světové války. Českou přítomnost v historii Pačkova dokládá socha Jana Nepomuckého u Niské brány. U této brány najdete také hřbitov a ruiny hřbitovního kostela ze 17. století zničeného při sovětském dobývání Pačkova v roce 1945.

Pokud se rozhodnete v této oblasti strávit delší dobu, tak vám doporučuji navštívit například Otmuchovskou přehradní nádrž (případně Otmuchovské jezero, polsky Jezioro Otmuchowskie). Přehradu vybudovali Němci v roce 1933 a slouží pro výrobu elektrické energie a zároveň pro turistiku a rybolov. Velikost je kolem 20 kilometrů čtverečních a leží zhruba 10 kilometrů od státní hranice s Českou republikou a asi 10 kilometrů od Pačkova. U přehrady je také městečko Otmuchov (polsky Otmuchów), které bylo do roku 1945 součástí Německa a po roce 1945 bylo připojeno k Polsku. Původní obyvatelstvo bylo také vysídleno a oblast osídlena polskými imigranty. Ve městečku se nachází středověký hrad přestavěný na hotel.

Za návštěvu také stojí Niská přehrada (polsky Jezioro Nyskie, lidově se taky někdy označuje jako Polská Copacabana) ležící u města Nisa (město Nisa je vzdáleno zhruba 25 kilometrů od Pačkova a břeh přehrady zhruba 17 kilometrů od Pačkova). V přehradě je množství malých ostrůvků (počet se mění podle výšky hladiny vody), jsou zde kempy, pláže a možnost vyžití vodními sporty. Je to vysloveně ráj rybářů, loví se zde hlavně cejn velký, candát, štika či okoun.