Martha Stewartová

Byznysmenka MARTHA STEWARTOVÁ (62), krásná, vždy dokonalá poradkyně amerických hospodyněk, patřila k nejslavnějším, nejbohatším a nejrespektovanějším osobnostem současné Ameriky. Podle jejích dobrých rad milióny Američanů dodnes vaří, zahradničí i kutí.

Martha je učila správně se chovat, kupovat ručníky, starat se o děti. Podle jejích dobrých rad se nejen uklízely domácnosti, aby byly jako ze škatulky - podle Marthy se žilo. Byla tak čistotná a dokonalá, až uváděla dámy do depresí, protože se bály, že se jí nikdy nevyrovnají. A tahle celebrita, žena stejně schopná jako inteligentní, guru útulného domova, právě končí. Sedmnáctého června 2004 se ukáže, na kolik let půjde do vězení. Možná až na pět. Proces s ní patří bezkonkurenčně k nejsledovanějším událostem Ameriky. Vždyť Stewartová je zatím zdaleka nejznámější osobou, která stanula před soudem od roku 2002, kdy americké úřady začaly programově stíhat velké korporace a` la Enron a WorldCom. Martha má smůlu. Její případ otevřel okénko do privilegovaného světa informovaných a bohatých, mezi kterými se tajné zprávy z burzy šíří jako normální drby. A na to je Amerika alergická. Už dnes je jasné, že se tento proces stane precedentem, výstrahou pro další spekulanty a zapíše se do učebnic moderní historie práva jako "Případ Stewartová". Zaslouží si to? Je Martha vypočítavá bestie, nebo jen

Foto
obětní beránek americké justice, která si potřebuje najít pár slavných výstražných příkladů, aby si ostatní podnikatelé dali napříště pozor?

CO UDĚLALA?

Především lhala. Dále pak zneužila důvěrných obchodních informací ve svůj prospěch, což je v Americe zásadní, zločinné provinění. Samozřejmě jen v případě, že se na to přijde. Jak často se na to přijde? Záleží na štěstí.
Martha Stewartová začala být za obrovského zájmu médií vyšetřována už v roce 2002. Stalo se tak proto, že 27. prosince 2001 (to datum je důležité) spekulativně prodala 3928 akcií americké biotechnologické laboratoře ImClone Systems Inc. Proč spekulativně? Osmadvacátého prosince 2001, den po prodeji, totiž americká regulační firma FDA zamítla firmě ImClone slibný lék proti rakovině Erbitux, což pro laboratoř ImClone znamenalo ztráty, a tudíž jistý pokles ceny jejich akcií na trhu. Což se taky v následujícím měsíci stalo: akcie ImClonu klesly na Wall Streetu o třicet procent. Že lék bude zamítnut a akcie klesnou, věděla Stewartová evidentně dříve než ostatní smrtelníci. Jednoduše dostala tip, aby se akcií zbavila ještě před zveřejněním špatných zpráv.
Asi by to prošlo, kdyby Stewartová nebyla velkou přítelkyní šestapadesátiletého zakladatele laboratoří ImClone Samuela Waksala (paradoxní je, že Stewartovou s Waksalem kdysi seznámila jediná dcera Stewartové Alexis, protože s ním jako dvaadvacetiletá chodila). I Waksal je teď za mřížemi, už sedí ve federálním vězení státu Pensylvánie. Minulé léto byl odsouzen na sedm let za stejnou věc: za to, že akcie ten osudný 27. prosinec prodalo vedle Marthy Stewartové i několik členů Waksalovy rodiny. Stewartová je ovšem dokonalá ve vytváření vlastního image. I po tomto obvinění se soustřeďovala na své impérium amerických domácností (viz dále) a systematicky se snažila vyhnout tisku i rostoucímu zájmu veřejnosti. Lze to pochopit: díky prodeji akcií vydělala jen malou částku a musela mít pocit, že se nic tak hrozného nestalo. Její fanoušci stáli za ní.

PO PÁDU

V červnu 2003 však federální soud na Manhattanu usvědčil Stewartovou a jejího burzovního makléře Petera Bacanovice z devíti kriminálních činů podle přísného kontrolního úřadu Wall Streetu, který má zkratku SEC a už od roku 1934 hlídá korektnost obchodování s akciemi. Soud určil, že tím, že akcie prodala v době, kdy je prodala, ušetřila zhruba padesát dva tisíce dolarů. Z hlediska jejího bohatství (v roce 2000 měla na kontě čistou miliardu dolarů) je to směšná částka. Bude ji stát několik let života. Stewartová dál vyšetřovatelům tvrdila, že je nevinná, den po
Foto
rozsudku si dokonce v deníku USA Today zaplatila celostránkový inzerát a založila stejně znějící speciální webovou stránku. Úvodní dopis měl hlavičku "pro mé přátele a příznivce", které dále přesvědčovala o své bezúhonnosti. Proces se protahoval. Právníci Stewartové, kteří ji samozřejmě stáli obrovské peníze, si vymínili čas na důkladnou analýzu. Pátého března 2004 byla shledána vinnou. Porota složená z osmi žen a čtyř mužů ji usvědčila ze spolčení s jejím burzovním makléřem, dále ve dvou bodech z předkládání nepravdivých údajů - nakonec z maření vyšetřování.
Její žalobkyně Karen Patton Seymourová prý prezentovala kauzu jednoduše, soustřeďovala se na hlavní fakta a nevěnovala pozornost tomu, že Martha je celebrita. Stejně tak soudkyně Miriam Goldman Cedarbaumová řekla, že vláda má jasný případ -- a toho se držela. Výše trestu bude určena za dva týdny, 17. června. Deset dní poté, co ji soud uznal vinnou, 15. března 2004, se Martha definitivně vzdala královského trůnu - odešla i ze správní rady svého podnikatelského impéria Martha Stewart Living Omnimedia. Funkce výkonné ředitelky a prezidentky své korporace se totiž musela vzdát hned po prvním soudu -- v červnu 2003. Vzdala se i členství ve správní radě kosmetické firmy Revlon, vysílání televizní show Martha Stewart Living bylo staženo. "Uvařeno," hlásal titul týdeníku Newsweek v březnu 2004.

SELFMADEWOMAN

Na celém případu je nejsmutnější, že Martha Helen Kostyrová (její dívčí jméno) je typickým příkladem americké selfmadewoman. Narodila se 3. srpna 1941 v - jak už jméno napovídá - polsko-americké rodině učitelky a obchodníka, v nepříliš pěkném městě Jersey City ve státě New Jersey. Vyrůstala se čtyřmi bratry a sestrami. Byl to právě její polský otec, který ji nabádal, že musí tvrdě pracovat a být hodně ambiciózní, aby se vymanila z nudných poměrů nižší střední vrstvy. A tak se snažila. Dobře se učila, získala alespoň částečné stipendium na Barnard College v New Yorku, a aby si školu zaplatila celou, přivydělávala si jako modelka. Studovala výborně, bavily ji dějiny umění i evropská historie, po promoci účinkovala v několika televizních reklamách. Vzala si studenta práv, spolužáka ze školy Andrewa Stewarta, s nímž měla jedinou dceru, Alexis.
Když se v roce 1965 dcera narodila, změnila Martha kariéru a z modelky se stala burzovní makléřkou na Wall Streetu. I když po recesi burzy v roce 1973 toto povolání opustila, obchodování s akciemi se jí později stejně jako mnoha americkým podnikatelům stalo celoživotní zálibou. Poté - v sedmdesátých letech - se s manželem přestěhovala do Wesportu (stát Connecticut), kde rekonstruovali obrovskou farmu z roku 1805, která se stala nádherným rodinným sídlem. Farma byla občas vídána v některém z mnoha Marthiných televizních pořadů. Když byla farma po kupě, založila si malou cateringovou firmu (vařila na zakázku) a začala psát články o vaření, zahradničení a o tom, jak si domácnost vybavit nábytkem. Měla dům, manžela, dítě.

KRÁLOVNA

Mohla být spokojena. Když se ovšem její sláva rozrostla do celoamerických rozměrů, nebránila se. Stala se editorkou časopisu Family Circle (Rodinný kruh). Začala se pravidelně objevovat v pořadech televize NBC The Show Today (Show
Foto
dnes). Stala se tiskovou mluvčí megaobchodních domů K-mart (1987). Začala vydávat svůj vlastní časopis Martha Stewartová Living, alias Životní styl Marthy Stewart, který má dnes, po čtrnácti letech existence, dva milióny čtenářů. Právník Andrew se s ní rozvedl v roce 1990. V den, kdy zažádal o rozvod, vyšla jí další z knih, ve které píše čtenářům rady pro život. Jmenovala se Weddings (Svatby). Během své kariéry napsala čtyřicet podobných titulů a už se nikdy znovu nevdala: většinu volného času pak trávila se svými psy, himálajskými kočkami a zpívajícími kanárky. Z jejího časopisu Martha Stewart Living se vyklubal stejnojmenný, nesmírně úspěšný televizní pořad, vysílaný od roku 1993. Do prodeje přišla brzy poté kolekce výrobků do domácnosti nazvaná "The Martha Stewart Everyday Collection" (Kolekce Marthy Stewartové pro všední den), značka milovaná všemi, kdo si potřebovali vybavit třeba koupelnu nebo ložnici (mimochodem například v roce 2002 se věcí z této pestrobarevné kolekce prodalo za jeden a půl miliardy dolarů).
Následoval pořad o vaření From Martha's Kitchen (Z Marthiny kuchyně) a nekonečný cyklus o zahradničení nazvaný From Martha's Garden (Z Marthiny zahrádky). Aby propagovala svoje výrobky, založila samozřejmě webovou stránku MarthaStewart.com. V roce 1999 už musela všechny svoje aktivity spojit, a tak vznikla korporace, impérium "home décor", Martha Stewart Living Omnimedia. Mezitím už její sláva začala žít vlastním životem. Neúnavná a vždy usměvavá propagátorka domácí čistoty se stala vděčným zdrojem parodií ve vtipných televizních talk-show. Moderátoři, herci i komikové (například Jay Leno, David Letterman, Conan O'Brien nebo Jimmy Kimmel) parodovali její perfekcionismus, zálibu v esoterických detailech i malé ukázky typu "jak si vyzdobit stůl na pěknou rodinnou večeři". Byla to šťastná doba.

TRŮN JE PRÁZDNÝ

A dnes? Kromě toho, že právě zažívá soudní proces jako fyzická osoba, má na krku další žalobu, tentokrát proti její korporaci. Provozovatel obchodních domů K-mart totiž zažaloval společnost Martha Stewart Living Omnimedia, neboť se ho prý management této korporace snažil přinutit, aby uskutečnil platby navíc, což by znamenalo nedovolené dvojí účtování. K-mart má totiž podle dlouhodobé smlouvy exkluzívní právo na prodej výrobků Marty Stewartové. Obrátila se proti ní i rodina. Podle zpráv amerického tisku zneužil situace Frank Kostyra, mladší bratr Stewartové, a začal na internetovém second handu eBay prodávat drobnosti, které mu zůstaly po sestře z dětství. Marthu pak prý ranilo ještě víc, když její matka řekla, že na tom, že Frank prodává vzpomínky, není přece nic špatného. Jedinou Marthinou oporou zůstala dcera Alexis Stewartová, která, jak sama přiznala, po rozsudku o vině doslova omdlela hrůzou. Oznámila, že je stále pyšná na to, že je dcerou své matky, ale převzít obrovskou korporaci se nechystá. Spoluvlastní totiž fitcentrum.
Za největší matčinu chybu považuje fakt, že byla "příliš důvěřivá". Další ironií osudu je, že se Alexis právě rozvádí s advokátem, který byl v týmu, jenž se snažil Marthu obhajovat, což se mu moc nepovedlo. Alexis Stewartovou si do své CNN talk show pozval 17. března tohoto roku slavný moderátor Larry King. Sama Martha totiž přijít nechtěla. "Je strašně zklamaná, protože má pocit, že její život nebyl k ničemu. Všechno, co kdy udělala, je najednou zapomenuto kvůli jedné triviálnosti, která se možná ani nestala," řekla o své matce v pořadu na CNN Alexis. Pád Marthy Stewartové je skutečně nečekaně drastický a rychlý. A závěr celého příběhu? Americké biotechnologické laboratoře ImClone Systems Inc., kvůli nimž se to všechno stalo, uzavřely první čtvrtletí roku 2004 s velkým ziskem. Společnost vytvořila první čtvrtletní profit po téměř deseti letech -- mimo jiné díky úspěšnému odbytu protirakovinového preparátu Erbitux. V únoru 2004 totiž americký kontrolní úřad FDA konečně povolil, aby se Erbitux používal k léčbě některých forem rakoviny. Kdyby se tak stalo před třemi lety, mohla Martha Stewartová dál připravovat v televizi své saláty. Dnes vlastní šest domů ve státech New York, Connecticut a Maine a žije ve strachu, že se stane jednou z mnoha obětí lesbických gangů, které řádí v amerických věznicích. Nebyla sice nikdy trestána, takže je pravděpodobné, že jí podle federálních vězeňských předpisů bude určen jen nepodmíněný roční až dvouletý trest, ale i to je pro Stewartovou při její slávě - a hlavně věku - příliš.