Kim Čong-Il

Kim Čong-Il Zdroj: Isifa.com

Kim Čong-il

Narození Kim Čong-ila na posvátné hoře Päktusan bylo 16. února 1942 ohlášeno zpěvem vlaštovek, rozkvetly v ten moment v okolí květiny, nad horou se vytvořila dvojitá duha a na obloze se zjevila hvězda na znamení narození budoucího vůdce. Tolik ofi ciální životopis severokorejského diktátora, který před dvanácti dny v 8.30 ráno zemřel. Vše bylo ale samozřejmě jinak.

 

 

UMÍSTĚNÍ NAROZENÍ na Päktusanu, který je nejvyšším vrcholem v pohraničí Mandžuska a Korejského poloostrova a je odpradávna opředen řadou legend a bájí, nebylo vůbec náhodné (v KLDR není v posledních desetiletích skoro nic dílem náhody). Mělo Kima zbožštit. Jenže on se ve skutečnosti narodil 16. února 1941 v ruském vojenském táboře blízko sibiřské vesničky Vjatskoje poblíž Chabarovsku, kde jeho otec Kim Ir-sen (zakladatel komunistické Korejské lidově demokratické republiky) velel 1. praporu 88. brigády Rudé armády. Proč tedy změna data narození? Ta dvojka na konci symbolizuje mnoho věcí. Je to například den narození Kim Ir-sena (15. dubna 1912), který je oslavován jako nejvýznamnější státní svátek. Dvojka se jeho synovi nakonec tak zalíbila, že podle ní změnil i kalendář.

 

Je sice užívána varianta gregoriánského kalendáře, ale s roky místní státní ideologie čučche, jež prostupuje naprosto vším. Není proto překvapením, že kalendář začíná narozením Kim Irsena. Toto datum je prvním dnem roku 1 (pozor, neexistuje rok 0, protože by to bylo nedůstojné). Tento kalendář byl zaveden v roce 1997, a letos jsme tedy v roce 100.

 

PŘEDÁNÍ NEVYŠLO

Na den stého výročí narození, samozřejmě jde o rok 2012, měl Kim Čong-il předat moc svému nejmladšímu synovi Kim Čong–unovi. Na připravovaných slavnostech a oslavách v dubnu příštího roku se očekávalo dva až pět miliónů osob. Měla (a možná i bude) to být vůbec největší akce svého druhu v dějinách. Jenže … Kim Čong-il zemřel ve věku 69 let na rozsáhlý srdeční infarkt ve svém obrněném vlaku a vše je najednou jinak. Dvojkové schéma se zřítilo.

 

„Kimova smrt přišla trochu brzy. On byl sice nesmírně nevyzpytatelný, ale už byly známé některé vzorce jeho chování, najednou nevíme, jak bude jeho nezkušený syn reagovat. Severní Korea není na přechod moci ještě úplně připravena,“ řekl pro server Asia Times Online Abraham Kim, zástupce ředitele Korea Economic Institute, což je thinktank sídlící ve Washingtonu a zaměřuje se na korejské záležitosti.

 

Problémy pramení zejména z toho, že nikde a nikdy nedokázaly různé režimy vytvořit tak geniální systém propagandy jako dynastické vedení Severní Koreje v posledních desetiletích. Geniálně dokáže otáčet pravdu v lež nebo opačně. Nebylo by žádným překvapením, kdyby se brzy objevilo, že budoucí vůdce Kim Čong-un, který se narodil v roce 1981 či 1983, má datum narození stanovené na 1982. Dvojka na konci je potřebná …

 

Ani to není všechno. „Rok 2012 byl našimi nejvyššími představiteli stanoven jako rok, kdy se staneme přední vojenskou a politickou velmocí světa. Také budeme ekonomickou mocností stejně jako mocností ve vědě a technice,“ vysvětlovali Reflexu už minulý rok zástupci velvyslanectví Severní Koreje v Praze. Když jsem zapochyboval, zda je to možné, odpověď byla jednoduchá: „O tom vůbec nepochybujte.“

 

FALEŠ A PODVODY

Podobné „radosti“ pro Severokorejce, kteří ve skutečnosti již léta trpí naprostým nedostatkem potravin i dalšího zboží, měl zařídit právě soudruh Kim Čong-il. „Naše budování země jako hospodářského obra má ve všech svých záměrech a účelech za cíl radikální zlepšení životní úrovně lidu. Až se rozhodujícím způsobem zlepší životní úroveň lidu, po celé zemi se rozezní hurá pro socialismus a zpěv písně prosperity Arirang a otevře se brána vzkvétající vlasti,“ tvrdil zemřelý Kim. Mohou se naplnit tato slova i po jeho smrti? Ta slova však spíše dokumentují neuvěřitelnou faleš, v níž vládcové Severní Koreje přinutili žít svoji zemi.

 

Stejná faleš a podvody provázely celý život Kim Čong-ila. Když přebral diktátorské otěže po svém otci, tak ho ani nenapadlo měnit Severní Koreu k normálnosti. Mohl se o to pokusit, ale systém, který sám pomáhal budovat, mu to nedovolil. Navíc bylo daleko pohodlnější přebrat totalitní režim a nepouštět jej z rukou než budovat nejistou demokracii, jež by smetla každého, kdo má podobné rysy jako členové kimovské dynastie. Bylo by nejlepší se kdysi zeptat Kim Čong-ila, co si vlastně myslí a jaké měl se zemí skutečné záměry, jenže kromě prefabrikovaných režimních informací o jeho názorech a životě není korejské veřejnosti ani světu mnoho známo. I to, co se objevuje, jsou spíše dohady.

 

Kim Čong-il byl skutečně jedním z nejzáhadnějších vůdců světa. A nebyl „inteligentní vůdce“ či „drahý vůdce“ (činähan čidodža), jak se mu ofi ciálně v jeho zemi muselo říkat.

 

KDO TO VLASTNĚ BYL?

O soukromém životě Kim Čong- -ila se ví pouze díky řadě publikací pocházejících od jeho kuchařů, osobních strážců a dalších znalců jeho intimit. Odborníci ale ne ustále pochybují o jejich skutečné pravosti, protože zejména Jihokorejci vždy investovali hodně peněz do toho, aby získali některé přeběhlíky ze Severu, kteří pak šířili, co bylo potřeba. Kim však byl zcela jistě mimořádně umný manipulátor, protože zvládat všechny problémy, jež se na Severní Koreu za jeho vlády hrnuly (ekonomický kolaps, povodně, sucha, hladomory, politické pnutí s jinými státy,) si vyžadovalo inteligenci a schopnost dobře zvolit strategii a taktiku. Tou bylo zejména pravidelné vydírání válkou. Dařilo se mu to skvěle, i když (po zkušenostech z Iráku a letos z Libye) je jasné, že armáda KLDR není tak silná, jak si to svět namlouvá.

 

Vůdce Kim Čong-il měl totiž na rozdíl od ostatních obyvatel Severní Koreje dobrý přehled o dění ve světě, uměl si až do své nemoci náruživě „užívat života“. Z dob jeho působení v oboru propagandy a kontaktu s kulturní elitou země byl znám jako bohém milující dobré pití a sexuální hrátky a bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová, která s ním v 90. letech vyjednávala, o něm říká, že určitý šarm jej od té doby neopustil. Kim Čong-il se též nechal slyšet, že velmi rád surfuje na internetu, přitom tuto možnost měli ostatní obyvatelé jeho země zapovězenou.

 

Co z toho ale byla skutečně pravda? Jaký byl opravdu jeho život, jeho ženy, jeho názory?

 

Nevěděli jsme to přesně ani u jeho otce Kim Ir-sena a zatím to nevíme ani u jeho nástupce, syna Kim Čong-una.

 

O to více svádí mnohé popisovat život Kim Čong-ila jako jednu velkou detektivku. Podle všeho to tak ale nebylo a v uzavřené Severní Koreji ani být nemohlo. Zda se však někdy dozvíme pravdu, to snad vědí jenom bohové na posvátné hoře Päktusan.