Americký exprezident Donald Trump (vlevo) tvrdil, že Jeffrey Epstein (druhý zprava) byl jeho přítel, pak tvrdil, že se k němu neznal. Doprovod jim v roce 2000 dělaly Melania Knaussová (dnes Trumpová) a Ghislaine Maxwellová.

Americký exprezident Donald Trump (vlevo) tvrdil, že Jeffrey Epstein (druhý zprava) byl jeho přítel, pak tvrdil, že se k němu neznal. Doprovod jim v roce 2000 dělaly Melania Knaussová (dnes Trumpová) a Ghislaine Maxwellová. Zdroj: Davidoff Studios / Getty Images

Soukromý Epsteinův ostrov Little Saint James na Panenských ostrovech v Karibiku
Ghislaine Maxwellová s Epsteinem v jeho soukromém letadle
Princ Andrew, jeden z aktérů v kauze Epstein, s královnou Alžbětou II.
Princ Andrew a jedna z možných obětí, Virginia Giuffreová
Snímek ze soudu s Jeffreym Epsteinem
5
Fotogalerie

Jeffrey Epstein promlouvá i po smrti. Kdo všechno jezdil na jeho "ostrov pedofilů"?

JEFFREY EDWARD EPSTEIN (1953–2019), americký finančník, filantrop a jeden z nejznámějších sexuálních delikventů posledních desetiletí, je mrtvý už skoro čtyři a půl roku. Přesto jeho kauza pokračuje dál. Pořád jsou zveřejňovány další podrobnosti, protože „síť kontaktů“, jež si Epstein postupně vybudoval, byla ohromující. A jsou v ní i významné ryby. Mají se pořád čeho bát?

Byla to nenasytná, neklidná duše, která je neustále v pohybu a jež zabudovává do svého hektického pracovního plánu obrovské množství prostojů jiných lidí… Když byl například na svém ostrově v Karibiku, vstával v šest ráno, vedl pak dopoledne s odborníky tříhodinové rozhovory třeba o teo­retické fyzice, pak odešel a udělal svoji práci, znovu se objevil a dál si s lidmi povídal… Nepil přes den alko­hol a nedotkl se tabáku.

O kom jsou ta pozitivní slova, jež připomínají popis světce? Pocházejí z roku 2003 z prestižního amerického časopisu Variety a jednalo se o profil Jeffreyho Epsteina. Muže, který byl později odsouzen za sexuální delikty. Jak je možné, že se dlouho o něm tvrdily především pozitivní věci? Odpovědi se dozvídáme postupně, ale jednou z nich je, že Epstein si vytvořil velmi rozsáhlou vlastní síť, do níž zahrnul mocné, vlivné a bohaté. To se pak s veřejností manipulovalo daleko líp.

KDO SE JEŠTĚ OBJEVÍ?

Počátkem ledna zveřejnila newyorská soudkyně Loretta Preskaová seznam kolem 180 jmen na 51 stránkách dokumentů souvisejících s kauzou Jeffreyho Epsteina a Ghislaine Maxwellové (ta je dcerou někdejšího britského mediálního magnáta Roberta Maxwella, který se narodil v Československu). Maxwellová hledala a přesvědčovala nezletilé dívky a obchodovala s nimi za účelem pohlavního styku a dodávala je Epsteinovi. V červnu 2022 byla odsouzena k 20 letům vězení.

Systém hledání a dodávání děvčat Epsteinovi podle vyšetřovatelů fungoval formou takzvaného letadla – dívka, jež sehnala novou dívku, dostala za to zaplacenu předem domluvenou taxu. Epstein kromě vlastní „spotřeby“ údajně půjčoval dívky dalším vlivným lidem, aby se jim zavděčil a také aby na ně získal možné informace k vydírání. Podle amerického ministerstva spravedlnosti měl ve svém newyorském sídle v trezoru uzamčené kompaktní disky s ručně psanými štítky se jmény a tam měly být informace, jež by prý mohly sloužit k vydírání. ­Epstein sám naznačil, že má k tomu dost materiálu, když v roce 2018 mimo záznam řekl reportérovi deníku The New York Times, že má špínu na vlivné lidi, včetně informací o jejich sexuálních sklonech a rekreačním užívání drog.

Z těchto zdrojů také pocházejí informace, že Jeffrey Epstein nainstaloval na mnoha místech svých nemovitostí skryté kamery, které zaznamenávaly sexuální aktivity s nezletilými dívkami prominentů. Prý i jeho soukromý ostrov byl kompletně napojen na video. Už když v roce 2006 provedla policie razii v jeho rezidenci ve floridské Palm Beach, byly v domě objeveny dvě skryté kamery.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!