Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Paul Hennessy /SOPA Images / LightRocket / Getty Images

Elon Musk a jeho automobil Tesla. Projekt, kterému se daří.
Fotografie, na které Elon Musk stěhuje věci ve společnosti Twitter, kterou pak přejmenoval na X
Musk je ve svých názorech a snech velmi otevřený a významně se angažuje v oblastech, o nichž se v našem západním civilizačním okruhu mohutně diskutuje
3
Fotogalerie

Elon Musk: Nejbohatší člověk světa má takt řeznického psa. Přesto do něj projektujeme globální naděje i strachy

„Investujete do tolika skvělých projektů: elektromobilita, kolonizace vesmíru, solární energie. Opravdu se snažíte zachránit svět, pane Musku?“ ptá se moderátor Stephen Colbert čtyřicátníka sedícího na modré pohovce. „No… snažím se dělat dobré věci,“ odpovídá tázaný poněkud nesměle. Následuje sborový potlesk publika. Píše se rok 2015 a Elon Musk, americký podnikatel jihoafrického původu, je na vrcholu mediální slávy. Od té doby ale otočil svět vzhůru nohama.

Oblíbený komik a moderátor Colbert pak v témže rozhovoru ještě Muska přirovnal k Tonymu Starkovi, geniálnímu vynálezci a miliardáři, který se coby Iron Man prohání v komiksech a filmech studia Marvel. Ostatně s „reálným“ Tonym Starkem, respektive s jeho představitelem Robertem Downeym jr., se Musk objevil na plátně. V krátké scéně v blockbusteru Iron Man (2010) Musk filmovému Starkovi sděluje, že má „nápad na elektrickou stíhačku“. Nebylo to jediné popkulturní vystoupení majitele dnes tak vlivných firem, jako je Tesla nebo SpaceX. Sám sebe si v roce 2015 zahrál v tehdy mimořádně populárním sitcomu Big Bang Theory či v kultovní animované sérii South Park. Muskův obraz v mediálním a popkulturním mainstreamu Západu byl v minulém desetiletí jednoznačně pozitivní. Ale to se pak začalo měnit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!