Zdravotní sestra Lucy Letbyová (33) je podle soudu vinna z vraždy sedmi novorozenců.

Zdravotní sestra Lucy Letbyová (33) je podle soudu vinna z vraždy sedmi novorozenců. Zdroj: Reuters/CHESHIRE CONSTABULARY

Zdravotní sestra Lucy Letbyová (33) je podle soudu vinna z vraždy sedmi novorozenců.
Policie zveřejnila vzkaz, který zdravotní sestra napsala.
Zdravotní sestra Lucy Letbyová (33) je podle soudu vinna z vraždy sedmi novorozenců.
Zdravotní sestra Lucy Letbyová (33) je podle soudu vinna z vraždy sedmi novorozenců.
Zdravotní sestra Lucy Letbyová (33) je podle soudu vinna z vraždy sedmi novorozenců.
7
Fotogalerie

Jsem zlo, udělala jsem to. Sestřička vraždící novorozence jde za mříže. Kdo je Lucy Letbyová?

Třiatřicetiletá Lucy Letbyová je čtvrtou ženou v historii Velké Británie, která dostala nejtvrdší trest, jaký je v Británii možné udělit. Je odsouzena na doživotí bez možnosti předčasného propuštění. Od roku 2015 do roku 2016 zabila sedm nemluvňat a u šesti dalších se o to podle verdiktu pokusila. Dalšími podezřelými případy se soud bude ještě zabývat. Je tak nejhorší sériovou vražedkyní v moderní historii Spojeného království. Obžalovaná všechna obvinění odmítá a proti verdiktu se v polovině září odvolala. Nemocnice hraběnky z Chesteru, kde se vraždy odehrály, je vyšetřována kvůli systémovému selhání. Jak se zločiny staly, co k tomu vražedkyni vedlo a co ji čeká?

„Její zločiny bych popsal jako odporné, děsivé a zlé. Za dvacet osm let své kariéry tohle považuji za nejodpornější zločin, který jsem vyšetřoval,“ řekl k případu hlavní vyšetřovatel Paul Hughes. Do Lucy by to ale nikdo neřekl. Přátelé ji sice popisují jako trochu nešikovnou a podivínskou, i tak ale vedla aktivní společenský život. S kamarádkami jezdila pravidelně do zahraničí a její sociální sítě jsou plné fotek, na kterých je ve společnosti přátel. Její život se točil kolem kariéry, kamarádů a rodiny. Prostě to, co byste čekali od dvacetiletého člověka. Jak tedy mohla spáchat tak hrozné zločiny?

Nudný život jako fasáda temnoty

Během soudu se ukázalo, jak až pozoruhodně obyčejný byl život, který Letbyová vedla. Obyčejná sestra vychovaná v obyčejné domácnosti. „Během vyšetřování jsme nenašli nic výjimečného nebo pobuřujícího, byla to normální zdravotní sestřička,“ říká zastupitelka vrchního vyšetřovatele Nicola Evansová. „Z vlastní zkušenosti bych ji popsala jako průměrnou dvacetiletou slečnu. Očividně měla ale další temnou stránku, kterou nikdo neviděl.“

Lucy se narodila roku 1990 v Herefordu. Je jedinou dcerou finančního manažera a účetní. Rodina jezdila pravidelně na dovolené převážně do hrabství Devon. Její dětský pokoj také působí velice obyčejně. Dva plyšoví medvídci vedle polštářů, na posteli peřina s nápisem „sladké sny“. Jako první v rodině absolvovala univerzitu, vystudovala vysokou školu v Chesteru. 

Jedinou pozoruhodnou věcí na jejím dospívání a studiu bylo, jak moc toužila po tom, stát se zdravotní sestrou. Podle kamarádky, která ji znala od základní školy, bylo její narození komplikované, málem porod nepřežila, a byla tak „velmi vděčná sestřičkám, které pomáhaly při záchraně jejího života“. Dělala prý všechno pro to, aby si splnila svůj sen a také se stala zdravotní sestrou. 

To se jí vyplnilo. V roce 2012 nastoupila jako zdravotní sestra do Nemocnice hraběnky z Chesteru. Nastoupila rovnou na jednotku intenzivní péče. Na konci roku 2012 podstoupila trénink na porodním oddělení jako studentská sestra v Liverpoolské ženské nemocnici. A koncem roku 2015 znovu. Policie prověřuje úmrtí kojenců i z doby, kdy Letbyová působila právě tam. Po kurzu získala kvalifikaci pro práci s novorozenci, kteří potřebují intenzivní péči. Pak se začala objevovat podezřelá úmrtí.

Vpichování vzduchu, inzulinu a překrmování

Letbyová byla vynalézavá. Způsoby, jimiž zabíjela, byly zvoleny tak, aby smrt vypadala jako přirozená nehoda. Začala vpichováním vzduchu do krevního oběhu. Další metodou bylo předávkování dítěte inzulinem nebo záměrné překrmení. Někdy jim také ublížila pomocí lékařských nástrojů. Vpichování vzduchu byla ovšem nejčastější metoda. Už u její první oběti, ve spise označované jako dítě A, se po kolapsu na kůži objevilo modrobílé skvrnité zbarvení. Lékaři později uvedli, že do té doby nic takového neviděli. Tento příznak se prokázal pak i u dalších dětí a přepokládá se, že ho vyvolalo aplikování vzduchu injekcí. 

Ne všechny její útoky byly ovšem tak rafinované. Párkrát se nechala unést. V srpnu 2015 šla matka jedné z obětí nakrmit svého syna. Z pokoje slyšela dětský křik, dítě mělo krev kolem úst a bylo extrémně rozrušené. Letbyová stála u inkubátoru a matce řekla, aby se uklidnila, že krvácení bylo způsobené hadičkou s výživou a nejde o nic dramatického. Chlapec zemřel v časných ranních hodinách poté, co ztratil asi čtvrtinu krve. To bylo podle odbornice později svědčící u soudu „zarážející množství“. Příčina smrti ale tehdy nebyla určena a pitva nebyla nařízena. Po tomto incidentu si vedoucí oddělení na Letbyovou stěžoval, ale stížnost byla vedením nemocnice zamítnuta.

Jen o měsíc později se Letbyová pokusila zabít znovu, ale neúspěšně. Tentokrát nemluvně záměrně nadměrně překrmila výživovou trubicí. Holčička velice silně zvracela, nakonec přežila, ale do konce života bude vážně zdravotně postižená. 

Letbyová také u případů falšovala zdravotní dokumentaci. Měnila časy krmení i kolapsů nebo měření teploty tak, aby případná podezření padla na někoho jiného. 

Chcete fotografii?

23. října 2015 zemřelo další dítě udušením. V žaludku holčičky bylo později zjištěno nadměrné množství vzduchu, což by odpovídalo tomu, že jí byl vstříknut záměrně. Matka oběti uvedla, že se Letbyová usmívala, když myla tělo mrtvého dítěte, a dokonce jí nabídla, že jí mrtvé miminko vyfotí.

Ten stejný den se sešlo vedení nemocnice, neboť doktoři z jednotky intenzivní péče vyjádřili obavy ohledně spojitosti mezi úmrtími a Letbyovou. Bylo jim řečeno, ať „nedělají povyk“. Po novém roce byla ale zdravotní sestra přesunuta na denní služby. A na stejnou dobu se přesunula i záhadná úmrtí.

V dubnu 2016 na jednotce zkolabovala dvojčata. První z nich přežilo poté, co bylo resuscitováno. Kolaps byl způsoben vysokým množstvím inzulinu v krvi. Druhé z dvojčat sice přežilo, ale s vážným poškozením mozku.

Poslední dva případy se odehrály pouze hodiny od sebe, a to v červnu v noci z 23. na 24. Letbyová se zrovna vrátila z dovolené na Ibize a před svým návratem napsala kamarádce, že „se do práce vrací s odhodláním“. Naprosto zdravé miminko, jedno z trojčat, které mělo být propuštěno domů, náhle zkolabovalo. Ostatní sestry ho chtěly přesunout na oddělení, kde se pečuje o nejtěžší případy, ale Letbyová protestovala s tím, že dítě je v pořádku. Po třech hodinách dítě zkolabovalo znovu a následně zemřelo. Mělo abnormálně vysoké množství vzduchu v krvi a poškozené ledviny. Podle patologa bylo zranění ledvin způsobeno nárazem podobým jako u automobilových havárií.

I druhé z trojčat se připravovalo na cestu domů, když náhle zkolabovalo. Lékaři se ho snažili resuscitovat a Letbyová se jich u toho ptala: „On odsud neodjede živý, že?“ Dítě zemřelo jen pár hodin poté. Rodiče trvali na tom, aby poslední z trojčat bylo přesunuto do jiné nemocnice. Uvedli, že zdravotní sestru, jež pečovala o jejich děti, vidí jako smrtelné ohrožení. Bylo jim vyhověno a o pár dní později byla Letbyová přesunuta na administrativní práci. Záhadná úmrtí a kolapsy přestaly.

Letbyová po každé vraždě vyhledávala profily rodičů zabitých dětí na sociálních sítích a aktivně je sledovala. Posílala jim zprávy, ve kterých vyjadřovala soustrast, a jednou se dokonce chtěla zúčastnit pohřbu své oběti.

Vyšetřování

Lucy Letbyová byla zatčena 3. července 2018. Vyšetřující detektivové byli v šoku. Při domovní prohlídce u ní našli desítky lístečků s poznámkami a deník. Vše bylo předloženo jako důkaz u soudu. Na papírcích například psala: „Jsem zlo, udělala jsem to,“ nebo „zabila jsem je záměrně, protože nejsem dostatečně dobrá.“

Nejpřekvapivější byl ale deník. „Deník se ukázal jako neskutečně užitečný,“ uvedl v dokumentu o vyšetřování případu Rob Woods, jeden z detektivů. „Zdálo se a později i potvrdilo, že v deníku jsou pomocí barev a značek zakódované a označené významné události,“ dodává.

Doktoři pracující s Letbyovou upozorňovali již měsíce před jejím propuštěním, že byla jediným zdravotníkem, který byl ve službě při všech incidentech a úmrtích na porodním oddělení. Varování ale vedení nemocnice ignorovalo. Stejně tak odmítalo kontaktovat policii, aby nepoškodilo reputaci nemocnice. Zápisky v deníku však potvrdily obavy doktorů a nemocnici v Chesteru nyní vyšetřuje policie.

Četba do vězení

Motivace vražedkyně jsou stále nejasné. Obžaloba jako možný motiv navrhovala, že se obžalovaná nudila a zabíjení ji vzrušovalo, nebo ji bavilo „hrát si na boha“. Dalším možným vysvětlením je, že vraždami chtěla upoutat pozornost ženatého doktora, se kterým měla údajně tajný poměr. Tahle obvinění vražedkyně popřela, ale když zmíněný doktor přišel k soudu svědčit, tak se zhroutila a pokusila se opustit lavici pro obžalované. Což se stalo během procesu poprvé. 

Vynášení rozsudku proběhlo bez její přítomnosti, odmítala totiž vstoupit do soudní síně. Neslyšela tak výpovědi rodičů a příbuzných obětí. Soudce tak nařídil předání jejich přepisů bývalé sestře do vězení. Lucy Letbyová je odsouzena na doživotí za vraždy sedmi nemluvňat a šesti pokusů o ně, a to bez možnosti odvolání. U dalších šesti pokusů nebyla porota schopna rozhodnout. 

Znovu ale stane před soudem 10. června 2024. Britská královská prokuratura totiž koncem září oznámila, že by se žena měla zpovídat z pokusu o vraždu čerstvě narozené holčičky z roku 2016, což je jeden z těchto nerozhodnutých případů. Ještě před tím ale bude soud rozhodovat o jejím odvolání. 

Vražedkyně by podle stávajícího rozsudku měla strávit zbytek svého života ve věznici pro dospělé a mladé pachatelky Bronzefield, což je největší ženské vězení v Evropě.