Video placeholde

Petr Váša: Terčem kyberútoku může být každý. Stáhněte si antivir i do mobilu, nejbezpečnější heslo je žádné

Patříte k lidem, kteří neradi aktualizují svůj operační systém? Rádi používáte jedno jednoduché heslo k více službám najednou? Nemáte v mobilu antivirus? A rádi klikáte na odkazy, které vám chodí mailem? Pak patříte mezi ohroženou skupinu. Nejen o tom, jak se bránit v kyberprostoru, jsme v pořadu Byznys X mluvili s Petrem Vášou, manažerem divize Microsoft 365. Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.

Co se týče kyberútoků, je Česko tak bezpečné jako jeho okolní sousedi. Stejně jako jsme na Evropu navázqní ekonomicky, pojí nás i kybernetické prostředí a jeho (ne)bezpečí. Terčem hackerských útoků se tak může stát kdokoli. Je mýtus, že tak malá země, jako je Česko, by nestála útočníkům za napadení, stejně tak to, že jednotlivci jsou nezajímaví oproti velkým korporátům. „Dodržovat základní pravidla v kyberprostoru musíme všichni, potenciální nebezpečí hrozí každému,“ říká v rozhovoru pro pořad Byznys X manažer divize Microsoft 365 Petr Váša.

V rozhovoru dále řešíme, jak rozpoznat různé typy útoků a jak se jim efektivně bránit. Jak nenaletět podvodným mailům či nebezpečným odkazům. Rozebíráme, co je phising, ransomware či malware. A důležitou kapitolou jsou i hesla a jejich bezpečnost. „Za silné heslo je považováno takové, které je co nejdelší a obsahuje kombinaci malých i velkých písmen a speciální znaky. Tím vůbec nejbezpečnějším heslem je ale žádné nemít. Používat tzv. dvoufázové ověření a přihlašovat se do aplikací třeba přes bezpečnostní klíčenky či biometrické údaje. Psané heslo se dá prolomit, ale váš obličej hacker nemá,“ doplňuje Váša.

Kde nakupovat software bezpečně? Proč si pravidelně aktualizovat programy a operační systém? A poznáme vůbec hackera od obyčejného pracovníka v korporátu? Nejen to jsme řešili ve videorozhovoru v úvodu článku.