Video placeholde

Apple už není jen pro vyvolené. Iphone je sice dražší, ale i bezpečnější a déle vám vydrží, říká Ivan Malík

Zdá se, jako by Ivan Malík sledoval kroky vynálezce Applu Steva Jobse. Po jeho vzoru založil IT firmu Logicworks v pražské kočárkárně, kde začal opravovat počítače. Po 18 letech řídí úspěšnou společnost, která se věnuje podpoře, správě a nasazení Apple zařízení do firem.

Kdy jste se poprvé „potkal“ s počítačem?

V roce 1986, když jsem byl s rodiči na dovolené. Bylo to něco, co jsem nikdy předtím neviděl a naprosto mě to uchvátilo. Zasekl jsem se před výlohou, kde byl počítač vystavený, a nechtěl odejít. Když mě rodiče chtěli odtrhnout, tak jsem jim řekl, že bych si ten přístroj moc přál a že to je to, co chci v životě dělat. Podařilo se mi je přemluvit. Opravdu utratili všechny peníze, které na dovolenou měli, a počítač mi koupili.

Kolik vám bylo, že jste věděl, co chcete v životě dělat?

Bylo mi osm let. Mně to nějak v tu chvíli přecvaklo v mozku a já věděl, že to je budoucnost. Byl to počítač Sharp MZ 800 a jeho operační paměť byla 64 kilobajtů. Tolik má dneska třeba jeden textový dokument Wordu.

Co jste s ním pak dělal?

Do počítače se tehdy strkaly páskové kazety a já měl jen jednu. Byl na ní program Basic a v něm jsem strávil celé dny programováním. Učil jsem se stylem – napíšete instrukci, program nakreslí na obrazovce tečku a tak pořád dokola. A to mě naprosto fascinovalo.

Už v osmi jste věděl, že se tím chcete živit. Takže jste si vybral i specializovanou střední školu?

V podstatě ano. Chodil jsem na pražské Gymnázium Nad Alejí, kde byla třída zaměřená na programování. Problém byl ale v tom, že všechno, co jsme se tehdy učili, jsem já už dávno uměl z domova. Takže jsem nabyl dojmu, že mi školy v rozvoji moc nepomohou, a vrhl se na podnikání. To byla druhá půlka devadesátých let. Prošel jsem několika firmami a v redakci časopisu, který dnes už neexistuje, jsem se poprvé setkal s počítačem Mac od firmy Apple.

Jaké to bylo?

Zvláštní. Ten počítač byl jiný, divný. Obrazovka měla kulaté rohy, myš jen jedno tlačítko, ne­mohl jsem si na to zvyknout. Za 14 dní jsem si ale bez toho neuměl představit práci, dělalo to přesně to, co jsem od počítače potřeboval. Jenže ten jeden kousek začal házet chybu. Tak jsem ho zkusil rozebrat a znovu složit s tím, že vynechám modul pro cache paměť. A ono to fungovalo! V ten moment jsem si řekl, že bych se tím servisem mohl a vlastně chtěl živit.

Jak pak probíhalo založení firmy Logicworks?

Já o vlastní firmě snil už dávno, a dokonce jsem si vymyslel i název – Limitworx. Vyrobil jsem si logo, hlavičkový papír... Líbilo se mi, že se to vyslovovalo s „x“ na konci. Jenže já chtěl svým ­klientům pomoci hledat funkční řešení a limity vlastně překonávat. Proto jsem to nakonec změnil na Logicworks. To se psal rok 2004. A úplný začátek nebyl nepodobný tomu, jaký měl Steve Jobs, když zakládal společnost Apple ve své garáži. Potřeboval jsem prostor, kam by mi zákazníci nosili své počítače na opravu. A v ten moment mě oslovil kamarád Ivan Hríb, že bychom si mohli podělit jednu kočárkárnu na pražském Jarově. A tam to tedy všechno začalo.

Co všechno jste opravoval? Už to byly Macbooky?

Ty, co známe, přišly až v roce 2006 a Apple v nich přešel na čipy od Intelu, takže jsem se musel naučit nové postupy a zvyknout si na jiné součástky. V tu chvíli ještě neexistovaly iPhony ani iPady, ale co bylo, a dnes naopak už oficiálně neexistuje, byl iPod. Už tehdy způsobil revoluci – tenkrát v hudebním průmyslu a v podstatě zabil walkman od Sony.

Jak se produkty od Applu tehdy dostávaly do Česka?

Velmi složitě. Do roku 1989 tu byly jako americké produkty v podstatě zakázané a embargo dobíhalo ještě na začátku 90. let. Oficiální zastoupení nebylo a vše se řešilo šedým dovozem. Lokální distributoři se objevili později, i tak byl ale počítač Apple jen pro „vyvolené“. Měli je jen hudebníci, grafici a lidi od reklamy. To už dnes naštěstí neplatí.

Když jsem četl životopis Steva Jobse od Waltera Isaacsona, tak bylo celkem jasně cítit, že Jobs nechtěl, aby se mu v jeho počítačích lidé vrtali, a proto vymýšlel svařované spoje a speciální šrouby, na něž tehdy nikdo neměl doma nářadí…

Tohle byl problém. U klasického PC vám tehdy stačil křížový šroubovák. Pro servis Applu jsme museli shánět a nakupovat speciální klíče přes internet. A dostat to do Česka nebylo snadné, když už vám to poslali, museli jste absolvovat kolečko na celnici a deklarovat, že to máte pro vlastní použití.

Jak vám podnikání fungovalo dál?

Měl jsem hodně malý tým, většinu věcí jsem si chtěl dělat sám. Jenže klienti přibývali. A když se v podnikání vyvíjíte a rostete, tak dospějete do bodu, kdy to v sobě musíte mentálně zlomit a nebát se k sobě najít pomoc. Jenže to musí být člověk, jemuž můžete věřit. Shodou náhod jsem ale v době, kdy jsem přetížení své firmy dost intenzívně řešil, zaslechl od kolegy, že jeho spolužák má firmu, která by nám v tomhle mohla pomoci. O pár dní později jsem se setkal v jedné dejvické restauraci v Praze s Václavem Bittnerem, zakladatelem skupiny Etnetera. Hned na začátku mi řekl: „Tak co s tím uděláme?“ To mě odzbrojilo. Já tu řeším problém, jak se posunout dál, a on mi ukazuje řešení. Slovo dalo slovo a Logicworks se v roce 2013 spojily na dalších osm let se skupinou Etnetera.

Jak spojení fungovalo?

Skvěle. Jako živnostník jsem neměl moc zkušeností s nějakým vyšším managementem a najednou přišla velká firma, jež mi nabídla, že mě všechno naučí. Jsem jim strašně vděčný za to, že jsem mohl takhle profesně vyrůst. Od servisu počítačů jsme se posunuli k tomu, že jsme klientům začali nabízet hromadnou správu a zabezpečení jejich systémů, pronájem platformy Mac a dalších zařízení od Applu a poskytovat stále komplexnější podporu. Začali jsme se učit a rozvíjet to, v čem vynikáme dnes. Nechodit od počítače k počítači, ale servis řešit komplexně a proaktivně. Monitorovat procesy v systému klienta, vyhodnocovat, v jakém stavu se jeho technika a počítače nacházejí, a doporučovat další postup – jestli aktualizovat, něco opravit, nebo zařízení vyměnit.

A po osmi letech s Etneterou jste se spojili se společností ­Westech…

Ano, a to byl pro nás další velký a důležitý krok. Nám obchodní zkušenosti chyběly a teprve díky kolegům z Westechu jsme je ­doplnili. Můžu zmínit třeba Michala Adamčíka a Nina Kuzmu, kteří skvěle rozumějí českému i slovenskému trhu a umějí vyhodnocovat, co tyto trhy potřebují.

Máte to rozdělené tak, že vy se staráte o firemní klientelu a ­Westech o běžné zákazníky?

Westech se stará i o menší a střední firmy, ale já bych to úplně neodděloval. Teprve spojením nabízíme komplexní služby, protože naši klienti už nechtějí jen konkrétní produkt nebo konkrétní službu, ale chtějí full service. Chtějí, aby jim někdo poradil s výběrem a nákupem zařízení, pak jim s tím zařízením pomohl efektivně pracovat nebo dohlédl na to, že bude všechno fungovat a že se na ně může kdykoli obrátit jako na spolehlivého partnera. My si s nimi sedneme a navrhneme pro ně řešení na míru podle jejich požadavků.

Zaznamenal jsem, že máte také vlastní nástroj – Logicworks ­Sensei. Co to je a jak funguje?

Je to nástroj, který neustále monitoruje klientovu IT infrastrukturu a vyhodnocuje, jak pracuje. Když narazí na problém, tak ­klientovi zahlásí, jak moc to je problém a jaké je ideální řešení. Buď si to klient vyřeší sám, nebo mu pomůžeme. Tento nástroj umí sám vyhodnocovat, co je opravdu kritické a co je jen drobný zádrhel. A dělá to mistrovsky. Proto je to Sensei (sensei je čestný titul, který spolu sdílejí japonština, korejština a čínština a překlad zní „osoba narozená před druhou“ nebo „ten, kdo přišel dřív“; pozn. red.). Jestli si pamatujete Želvy Ninja, tak jejich mistr Tříska byl také jejich sensei.

Není ale přechod od klasických PC na maky a iPhony pro firmu drahá záležitost?

Nemyslím si, že jsou produkty od Applu nějak výrazně dražší. Mám pocit, že je to mýtus z minulosti, kdy byl Apple opravdu výsadou, a ten je potřeba zbořit. Apple produkty mají sice vyšší pořizovací cenu, ale zase vám déle vydrží. Telefon s Androidem musíte měnit v podstatě každé dva roky, aktualizace pro iPhone vychází klidně pět let. Navíc systém iOS od Applu je bezpečnější, je tam menší riziko, že vám z něj utečou citlivá firemní data. U počítačů se cena ­narovnává, pokud dnes chcete obstojné PC, tak se dostanete na podobnou cenu, kolik nyní stojí Macbook Air.

Před 18 lety jste v kočárkárně založil firmu, která dodnes prosperuje. Co byste řekl, že je tajemstvím vašeho úspěchu?

Dvě věci. Za prvé poslání – vždycky jsem chtěl pomáhat lidem skrze technologie. Ať už třeba kompenzovat nějaký handicap, nebo prostě jen v tom, abyste se mohl soustředit na svou práci a neřešit problémy s IT. A ta druhá je vytrvalost. Že ráno vstanete, jdete do práce, a ať se děje co se děje, pracujete na tom, abyste dosáhl svého vytyčeného cíle.

Jaký máte další cíl?

Chtěl bych, aby se Logicworks staly jedničkou na trhu. Nebojím se a myslím, že jsme na dobré cestě. Máme skvěle našlápnuto a v zádech parťáky z Westechu. Také bych si přál, aby se nám podařilo expandovat dál do zahraničí. Posledním cílem je vymyslet službu, jež by ulehčila práci pro lidi, kteří mají fyzické postižení, a umožnit jim pracovat tak, aby je nic neomezovalo.