Blondýna v Arábii

Blondýna v Arábii Zdroj: Reflex.cz

Ve škole chytnete všechny choroby aneb Jak přestat kašlat do ramadánu a užít si prázdniny

Jako učitelka první třídy sice pracujete jen devět měsíců v roce, ale celou tuto dobu přecházíte nějakou chorobu dne. Co tam děti zatáhnou, to si prostě vyžerete. To už je takový učitelský folklór. Já mám například už čtvrtý týden bronchitidu. Začala mírnou bolestí v krku a do týdne se objevil suchý kašel, který přešel do kašle dávivého a produktivního. Hodně připomíná štěkání.

Emirátští lékaři rozdávají léky jako lentilky, a tak jsem byla odměněna dvěma různými antibiotiky, sirupem proti kašli, sirupem na vyvolávání kašle, antihistaminiky, léky proti bolesti, léky, po kterých je mi špatně, léky, po kterých mi nemá být ze špatných léků špatně, nebulizér s přenosným kompresorem, dávkovacím respirátorem, vitamíny atd. Věděla jsem, že jsem na tom opravdu špatně, když se mi nechtělo jít nakupovat boty.

Doma jsem zůstala jen čtyři dny, protože po delší době se nudím a vůbec, nemocenská se má využívat na plážové dny. Po návratu do práce jsem pak záměrně nasávala léky z nebulizéru při diktátu a pokašlala si abáju. Žáci si sice stěžovali, že nerozumí, ale většina z nich kašlala také. Postupně jsem je tedy vyvolala na zakašlání, abych zjistila, které je nejpodobnější mému a identifikovala pacienta nula. Byli to všichni. Už mě to přestává bavit. Rodiče je posílají do školy nemocné, aby to raději chytla učitelka.

Zachtělo se mi soucitu, a tak jsem zašla za všemi nadřízenými, kteří předstírali práci, a pod záminkou důležité zprávy jsem čtvrt hodiny štěkavě kašlala a rukou dávala znamení: Počkej, jen dokašlu a hned ti to řeknu. Po deseti minutách mě všichni vyhodili. Do školy se začali sbíhat toulaví psi, kteří si můj kašel přeložili jako svolávání pohotovostní schůze vůdcem smečky.

Šla jsem raději třídit prášky podle barvy a velikosti. Už mám nacvičený gryf, jak spolknout deset velkých prášků na jeden zátah. Musíte nechat otevřenou záklopku! Jinak už se mnou ve škole ani mimo školu nikdo nemluví, protože na ně prý kašlu. Necitové! Jako bych to snad dělala naschvál. Ale za týden již začne ramadán, což pro nás znamená zkrácenou pracovní dobu a pak hned tři týdny prázdnin. A do té doby musím přestat štěkat.