Helfštýn

Helfštýn Zdroj: Profimedia.cz

Nejteplejší jeskyně a nejhlubší propast ve střední Evropě. Tip na lehký cyklovýlet plný extrémů

Projeďte se údolím Moravské brány po proudu řeky Bečvy na hrad Helfštýn a Jantarovou stezkou přes nejteplejší jeskyně a kolem Hranické propasti - nejhlubší propasti v nejen v Česku, ale v celé střední Evropě.


Od nádraží v Hranicích vyjedeme směrem do centra města Nádražní a posléze Máchovou ulicí. Když budeme projíždět Máchovou ulicí, stojí za to udělat si malou odbočku směrem vpravo k Hranickým železničním viaduktům, technické památce z 19. století – „století páry“.

 

Celkem byly postaveny tři viadukty o souhrnné délce 430 metrů a s celkem 94 oblouky, přičemž poslední viadukt byl dobudován během 1. světové války.

Cykloklub obtížnost 1Cykloklub obtížnost 1|Reflex.cz

Náročnost:
lehká trasa

Délka:
36 km

Převýšení:
cca 350 metrů

Doporučené kolo:
trekingové kolo, sjízdné i s croozerem

Jakmile vyjedeme z města, najdeme si cyklotrasu č. 6237, která nás povede podél řeky Bečvy a společnost nám bude dělat po velkou část tohoto výletu. Přes Týn nad Bečvou dojedeme až k Lipníku nad Bečvou, do městečka však odbočíme, pouze pokud si budeme chtít prohlédnout některou z místních pamětihodností (například renesanční zvonici z 17.století) nebo se občerstvit před stoupáním na nedaleký hrad Helfštýn.

 

K úpatí kopce, na jehož vrcholu je Helfštýn postaven, se dostaneme mírným obloukem přes Podhůru a Týn nad Bečvou. Energii vydanou při stoupání k hradu nám vynahradí krásný rozhled do kraje, milovníci historie a uměleckých řemesel určitě nevynechají prohlídku hradu, jenž byl protiprávně postaven Fridušem z Litnavy již začátkem 14.století. Jan Lucemburský mu jej však pomocí násilí odňal a v následujících staletích hrad často měnil majitele a od 17.století chátral. V posledních letech je však postupně obnovován a odehrává se na něm řada kulturních a sportovních akcí, například setkání uměleckých kovářů Hefaiston nebo - pro cyklisty nejspíš atraktivnější - MTB maratón Šela.

 

Po prohlídce hradu vyrazíme po na rozcestí Pod Helfštýnem rovnou po červené na Jantarovou stezku. Po legendární Jantarové stezce (červená TZ, pokud se vydáme po modré a podle mapy objedeme kopec Krásnice, odbočíme na ní na rozcestí Pod Krásnicí), po níž byl v době římské říše dopravován do Říma jantar z pobaltských nalezišť, následně dojedeme až do Zbrašova, který proslavily místní aragonitové jeskyně.

 

Jedná se o nejteplejší české jeskyně, v nichž se celoročně udržuje teplota kolem 14 stupňů Celsia. Nedaleko se nachází i Hranická propast, která je nejhlubší v Česku. Ze Zbrašova se nakonec vydáme přes Teplice nad Bečvou do místa startu a cíle dnešního výletu – města Hranice.

 


Zobrazit místo Hranice na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.


Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu