Cannes 2009 pošesté:<br/>Komu letos Zlatou palmu?

Cannes 2009 pošesté:
Komu letos Zlatou palmu?

Cannes 2009 pošesté:
Komu letos Zlatou palmu?

Reportérka Reflexu letos naposledy z proslulé mezinárodní filmové přehlídky - ve studentské kategorii zvítězil český film režisérky Zuzany Špidlové

Dvaašedesátý filmový festival v Cannes byl hodně krvavý – násilí v nejrůznějších podobách se stalo jeho ústředním motivem a porota, tentokrát vedená domácí, francouzskou herečkou Isabelle Huppertovou, se toho zjevně nezalekla.








Zlatá palma
DAS WEISSE BAND (BÍLÁ STUHA)
Černobílý snímek rakouského režiséra Michaela Hanekeho byl i mým favoritem
a hodně se líbil třeba i umělecké ředitelce MFF Karlovy Vary Evě Zaoralové. Připomněl mi filmy Ingmara Bergmana nebo Carla Theodora Dreyera – takové, jež už se dnes netočí, stylově asketické, se silným vnitřním napětím a dráždivým vztahem k morálnímu kodexu. Haneke situoval příběh do německé vesnice v době před první světovou válkou, kdy se rozpadají staré jistoty a ty nové ještě nevznikly. Dějí se tu divné věci, někdo unáší a týrá děti a na pozadí těchto událostí se pak odkrývá pokrytecká morálka protestantské komunity. Pozoruhodný film, který má k dnešku hodně co říci.




Velká cena
UN PROPHÉTE (PROROK)
Francouzský film režiséra Jacquese Audiarda měl jedno z nejlepších hodnocení od filmových kritiků. Už proto mě mrzelo, že jsem ho neviděla. Příběh mladého Araba, jenž se ve vězení vypracuje z otloukánka na jednoho z bossů, by měl být k vidění – stejně jako vítězný snímek – na karlovarském festivalu.
ALAIN RESNAIS
za dlouhodobý přínos světovému filmu
Ocenění klasika francouzského filmu, který má na kontě přelomové snímky jako Loni v Marienbadu (1961), bylo spíše symbolické a zdvořilostní.
Na jeho letošní úsměvné romanci
LES HERBES FOLLES (DIVOKÁ TRÁVA) bylo vlastně nejpozoruhodnější, že režisér ještě v sedmaosmdesáti letech stále točí. Navíc celkem svěží filmy a zachovává si schopnost nadhledu.
/ Alaina Resnaise jsme nedávno v Reflexu zmiňovali v souvislosti s hercem
Jean-Louisem Trintignantem. /





Nejlepší režie
BRILLANTE MENDOZA za film KINATAY
Tak tohle bylo jedno z největších překvapení mezi oceněnými tituly. Mendoza opravdu nepatřil k favoritům a jeho film vyvolal dost znechucené reakce. Posuďte sami: skupinka filipínských policistů melouchaří pro mafiána, na jeho popud unese, zbije, mučí, znásilní, nakonec zabije a naporcuje prostitutku. Celé se to odehrává takřka ve tmě. Naštěstí, protože řada scén je skutečně hodně drastických.





Cena poroty
FISH TANK
Komorní drama britské režisérky Andrey Arnoldové patřilo k nejlépe hodnoceným filmům přehlídky. V současném civilně natočeném příběhu o patnáctileté dívce, která se zamiluje do přítele své matky, exceluje mladičká debutantka Katie Jarvisová. V Cannes dostala hned několik nabídek na další spolupráci. Film bychom měli vidět v Kalových Varech.
BAK-JWI (ŽÍZEŇ)
Hodně krvavá upírská romance publikum v Cannes rozdělila na odpůrce a nadšence. Vychlemtá se tu hodně životadárné tekutiny, také se tu dost souloží a kupodivu se člověk i nasměje, protože celá tahle bizarnost nabere groteskní finále. Korejec Chan-Wook Park už tak trochu neví, co roupama, od stylově precizního OldBoye (2003) se dost vzdálil a směřuje do kabinetu kuriozit.





Nejlepší herečka
CHARLOTTE GAINSBOURGOVÁ
ve filmu ANTICHRIST

O skandálním filmu Larse von Triera už toho bylo napsáno dost. Charlotte nejspíš dostala cenu za to, že to celé přežila. Doufejme, že bez újmy. Ale abych nebyla nespravedlivá, její studie zoufalství ženy, jež přijde o dítě, je v první části filmu hodně působivá. Pak ale svému hereckému partnerovi provrtá lýtko a začnou se dít věci… Celé to vrcholí hodně svéráznou ženskou obřízkou, z které mi fakt nebylo dobře po těle. Antichrista bychom měli vidět v kinech.
/ Čtěte CANNES 2009: TERAPIE TRIEREM (Darina Křivánková - Reflex online, 19. 5. 2009)







Nejlepší herec
CHRISTOPH WALTZ
ve filmu HANEBNÝ PANCHARTI

Jeho nacistický poručík Landa z filmu Quentina Tarantina by mohl směle kandidovat na jednoho z největších filmových hnusáků všech dob. Vděčná role slizkého nácka jistě nastartuje kariéru rakousko-německého herce, jehož filmografie je sice už poměrně dlouhá, ale zatím bez výrazně silných titulů. Waltzovo herectví si budeme moci vychutnat už koncem srpna, kdy jdou Pancharti do kin. / Čtěte CANNES 2009: KOŠER TARANTINO (Darina Křivánková - Reflex online, 19. 5. 2009)






Vítězný titul v kategorii Cinéfondation
BÁBA (Česká republika)
Velká radost! Film Zuzany Špidlové vyhrál sekci studentských filmů (přihlásilo se 1.400 snímků, vybráno bylo 17). Mladé tvůrkyni to přineslo obrovskou radost, nemalý finanční obnos a hlavně garanci, že její celovečerní debut bude zařazen do hlavního programu festivalu v Cannes. Díky Bábě tak budeme mít za pár let konečně zastoupení na canneské filmové přehlídce. Gratulujeme!

















PŘÍMO Z CANNES 2009 – DARINA KŘIVÁNKOVÁ, REFLEX




Předešlé zpravodajství Dariny Křivánkové z filmového festivalu Cannes 2009 naleznete v rubrice KULTURA/FILM/TV