Záběr z natáčení filmu Na západní frontě klid, za který čeští kaskadéři ze skupiny Filmka Stunt Team získali poprvé cenu Taurus v kategorii Nejlepší speciální kaskadérská akce

Záběr z natáčení filmu Na západní frontě klid, za který čeští kaskadéři ze skupiny Filmka Stunt Team získali poprvé cenu Taurus v kategorii Nejlepší speciální kaskadérská akce Zdroj: Archív Marka Svitka

Čeští kaskadéři ze skupiny Filmka Stunt Team
David Lištvan má rád režiséry, kteří příliš nespoléhají na digitální triky
Čeští kaskadéři se vrhají do krkolomných kousků po celém světě
Čeští kaskadéři se vrhají do krkolomných kousků po celém světě
Kaskadéři z Filmky pořádají tréninky, kde mohou zájemci ukázat svůj um
7
Fotogalerie

Vypnout mozek… a přitom ho mít zapojený. Čeští filmoví kaskadéři jsou světová špička

„V kaskadérském světě je hoření za odměnu,“ zní od kaskadérů, kteří se vrhají do pádů, honiček i soubojů. Co když ale dostanete za hoření odměnu? Čeští kaskadéři z FILMKA STUNT TEAMU se nově pyšní prestižním kaskadérských Oscarem, cenou Taurus za film Na západní frontě klid. O těchto statečných mužích a ženách se přitom moc nemluví, což je škoda – už roky jsou jedním z hlavních důvodů, proč Hollywood točí v Česku, čímž ve světě dělají dobré jméno místnímu filmovému průmyslu. Ačkoliv často vypadají jako hvězdy, které dublují, rozhovory i kvůli přísným embargům příliš nedávají. Reflex se přesto dostal ke třem generacím českých kaskadérů a dozvěděl se celkem nečekanou věc: vaše nejoblíbenější filmy částečně režírují právě oni.

Když se na něj déle podíváte, říkáte si, že vám někoho připomíná. Možná klidně někoho slavného. Sedmatřicetiletému Marku Svitkovi se to prý děje celkem často. A naposledy si ho takhle nespletl nikdo jiný než režisér známého filmového hitu Duna Denis Villeneuve, který si myslel, že mluví k Joshi Brolinovi, jedné z hvězd druhého pokračování sci-fi, kterou Svitek točil v Maďarsku, Jordánsku a ve Spojených arabských emirátech. „Make-up udělal skvělou práci, paruka byla povedená, a když jsme byli ještě zacákaní krví z bitvy, tak se to stane hned,“ směje se Svitek, jenž Brolina v akci dubloval.

Akční hvězdou prý chtěl být už jako „prcek“, postupně při­čichl k bojovým sportům a nyní už se natáčení věnuje exkluzívně. ­Kaskadéři prý za jeden z kariérních vrcholů považují, když mohou zaskakovat za známé herce – a Svitek takhle třeba už několikrát předstíral, že je Orlando Bloom.

To největší ocenění ale přišlo před pár týdny odjinud. Členové skupiny Filmka Stunt Team, v níž Svitek působí, získali poprvé cenu Taurus v kategorii Nejlepší speciální kaskadérská akce za výkon ve filmu Na západní frontě klid, točeném před dvěma lety v Česku. Je to velké. Mluvíme totiž v tomto případě o kaskadérském Oscarovi, na nějž byla Filmka jako jediná česká kaskadérská skupina nominovaná už jedenáctkrát, ale nikdy ho neproměnila.

SNOVÁ VIZE, NEBO REALITA?

V oceněné scéně, již Svitek vymýšlel, se v takzvané zemi nikoho objevují tanky a vojáci jsou upalováni v zákopech plamenomety. V bahně milovického bojiště konkrétně tyto obrazy hrůzy vznikaly ve třech dnech, během nichž hořelo šestnáct performerů. Jak­koliv nebezpečně to zní, Svitek při popisu scény několikrát použije adjektivum „zábavný“. Dozvídám se, že když hoříte, je to kaskadérský „dream job“, který většina dělá s nadšením. Člověk se prý zcela pokryje ochrannými prostředky, speciálními gely, někdy vyfasuje i umělou hlavu. A divák v kině má vykulené oči. Existuje ale prý jedno velké nebezpečí, jež se ukrývá v dýchání.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!