Zahájení letní olympiády v Moskvě v roce 1980

Zahájení letní olympiády v Moskvě v roce 1980 Zdroj: Jerry Cooke / Corbis / Getty Images

Bojkot, oblíbená olympijská disciplína. Neúčast Západu na hrách v Paříži by byla pro Francii katastrofa

Dodnes si pamatuji, jak mě v létě 1980 zaujal v televizi velmi dramatický běh na 200 metrů na olympiádě v Moskvě, který vyhrál Ital Pietro Mennea. I při něm bylo ale vidět, jak moc chybějí američtí atleti, jejichž země tehdy hry v Sovětském svazu bojkotovala. O možném bojkotu se hovoří i dnes v případě další olympiády v Paříži, a to kvůli válce na Ukrajině. Je to sice krajní, ale od roku 1956 v případě olympiád dost častý postup.

Jak dopadne spor o účast ruských a běloruských sportovců na olympiádě v Paříži, zatím nevíme. Víme už, že vlajky Ruské federace a Běloruské republiky příští léto na olympijských sportovištích určitě nezavlají. Pozvánku tyto dvě země kvůli válce na Ukrajině od Mezinárodního olympijského výboru, jenž hry pořádá, nedostanou. Ovšem někteří ruští sportovci by se mohli podle některých funkcionářů MOV ve Francii objevit alespoň v nějakém speciálně vytvořeném týmu. Ani to by nebyla novinka. Takoví zástupci by ovšem museli vystoupit otevřeně proti diktátorům Putinovi a Lukašenkovi, což se ale moc nedá očekávat, protože pak by se ani nemohli vrátit do vlasti. Kolem celé kauzy bojkotu nebojkotu navíc panuje mnoho nedorozumění. Někteří aktivisté a politici si totiž myslí, že MOV by pozval velkou ruskou delegaci, proto o tom nechtějí ani slyšet a vyhrožují bojkotem. Pokud by ale došlo na pozvání skupiny ruských sportovců, byla by spíše hodně malá. Pak se ale může stát cokoli.

Je možné, že následně by bojkot Paříže proběhl? Jisté to rozhodně není. A pokud ano, kdo by se ho zúčastnil? Zřejmě Ukrajinci, Poláci, Estonci, Lotyši, Litevci, sportovci a funkcionáři čtyř skandinávských zemí (Island, Norsko, Švédsko a Finsko), ale třeba i Nizozemci a další západní země. Česko by se nakonec také zřejmě přidalo, ale mohlo by také dojít u nás i jinde k rozkolu. Vlády demokratických států totiž nemohou nařídit sportovcům, aby nejeli do Francie. Když se někdo kvalifikuje a nominuje ho národní olympijský výbor, tak by mohly na hry i menší sportovní skupiny v rámci speciálních týmů. I to už jsme v historii zažili. Mnoho českých sportovců by ale podle dostupných informací při nějakém bojkotu nechtělo do francouzské metropole jet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!