Ty vakcíny si nechte

Ty vakcíny si nechte Zdroj: Profimedia.cz

Ty vakcíny si nechte. Poláci se chystají na tvrdou bitvu s výrobci očkování

Poláci už zase zlobí. Jednou zpochybňují nadřazenost evropského práva nad polskými zákony, jindy zase odmítají závislost na ruských energetických zdrojích. Teď bouchli do stolu a přestali přebírat a platit americké vakcíny proti covidu-19. Polská vláda už avizovala, že se kvůli vakcínám připravuje na tvrdou právní bitvu. A je odhodlána do ní jít navzdory tomu, že to může poškodit vztahy jak s EU, tak i s USA. Co na to Češi?

Vemte to všechno

„U nás probíhal nákup vakcín asi tak, že sotva se úředníci dohodli s ministrem, jestli objednat v další tranši milión, nebo raději dva milióny dávek, už do toho volal Babiš a křičel: Vemtě všecko,“ popisuje zdroj Reflexu atmosféru na ministerstvu zdravotnictví zkraje roku 2021. V celém světě tehdy vrcholila panika kolem nedostatku vakcín a taktika „urvi, co můžeš“ nebyla v evropském kontextu nikterak výjimečná. Problém byl v tom, že na začátku roku 2021 se už domlouvaly dodávky na rok 2022. Všudypřítomná hysterie a strach bránily racionální úvaze, která by mohla včas varovat, že za rok už může být všechno jinak. Snahy cokoliv propočítat byly marné, objednat méně vakcín, než EU v každé tranši nabízela, byl recept na rychlou politickou smrt.

Obrácená strategie

Své o tom věděli snad všichni ministři, kteří se tenkrát v čele resortu střídali jako svatí na orloji. „Na počátku bylo nanejvýš žádoucí jít na maximum. Vakcín bylo málo a všichni se o ně rvali. Později už ale měli politici zvolnit. Babišovi ministři to však dělali přesně naopak,“ komentuje zdroj blízký ministerstvu zdravotnictví očkovací strategii předchozí vlády. A zpětný pohled na začátek českého očkovacího příběhu naznačuje, že to tak nějak bylo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!