Ředitelka svazu pivovarů Martina Ferencová: „Covid zničil 500 hospod.“

Ředitelka svazu pivovarů Martina Ferencová: „Covid zničil 500 hospod.“ Zdroj: Zbyněk Pecák

Covid zničil 500 hospod, říká ředitelka svazu pivovarů Martina Ferencová

Možná vám to nepřišlo, ale kvůli covidu jste loni vypili o 14 piv méně než před rokem. Jde o průměr na hlavu, ale ilustruje to vliv pandemie na pivní život v Česku. Za stejnou dobu zavřelo 500 hospod. A když připočteme i první tři letošní měsíce, klesla výroba piva o tolik, jako kdyby na rok přestal vyrábět třeba Budvar. „Doufám, že čeští pivaři jsou věrní a že do hospod zase přijdou. I tak ale může trvat několik let, než se dostaneme na stav před covidem,“ říká ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Až na naprosté výjimky zastupujete všechny české pivovary. Jak na ně koronakrize dopadla?

Uplynulých čtrnáct měsíců zamávalo úplně s každým. Dotklo se to jak velkých pivovarských společností, tak středních pivovarů i minipivovarů. Nejvíc samozřejmě utrpěli ti, kteří jsou závislí na čepovaném pivu ve vlastní restauraci. Ten, kdo neměl stáčecí linku nebo nasmlouvané kontrakty s obchodní sítí, na tom byl logicky nejhůř, protože neměl žádnou cestu k zákazníkovi. V důsledku toho zastavily výrobu tři střední pivovary a kolem třiceti minipivovarů. Jsou většinou zakonzervované a čekají, jak se situace vyvine. Někde to možná skončí změnou majitele, jinde úplným uzavřením – to teď ještě není jasné.

Na čem to záleží?

Pivovary se vždycky upínají k sezóně, která je pro ně hlavně přes léto. Ta teď začíná. Všichni čekáme, jak se rozběhne. Pokud aspoň trochu normálně, tak to snad většina z těch ohrožených ještě nebude mít důvod pokládat. Vždycky říkám, že sluníčko je náš nejlepší obchodní zástupce – jakmile se rozsvítí, jsou zahrádky hospod plné. Snad nám bude počasí přát.

Pivovary se tedy plus minus ještě drží. Co hospody?

Tam je to horší. Jen loni jich kvůli opatřením proti covidu skončilo 500. Za letošek ještě nemáme definitivní zprávy, ale dá se samozřejmě čekat, že to číslo dál naroste. Loni jsme sice po prvním jarním uzavření měli podařenou sezónu, která ve spotřebě ko­pírovala rok 2019. Pak ale přišel podzim, zima a letošní jaro a to bohužel se spoustou podniků zatočilo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!