Video placeholde

Sinolog Kříž: Putin si staví pomník. Chce se zapsat do dějin

Nálada v Rusku se začíná měnit s tím, jak se domů „vracejí“ mladí vojáci v zinkových rakvích. Prezident Putin začal vyznamenávat padlé hrdiny a připravovat národ na to, že obětí bude přibývat. Propaganda jede ve velkém.

Vzhledem k tomu, že většina letadel stojí na zemi, pozval si Vladimír Putin při příležitosti Mezinárodního dne žen do Kremlu letušky, aby jim přiblížil aktuální situaci. Před televizními kamerami, obklopen stovkou krasavic – za jejich chápavého přikyvování – jal se vysvětlovat národu strategii ukrajinské operace. V zemi byl také vyhlášen výjimečný stav, který pod trestem 15 let vězení zakazuje šíření jakýchkoliv informací kromě oficiálních. Moskvu proto opustila většina zahraničních korespondentů. Pochybností o ukrajinské operaci ale přibývá. Lidé protestují nejen na demonstracích, kde se zatýká. Na zamrzlé Něvě v Petrohradu se objevil nápis „NE válce“, který ovšem nelze odstranit, protože vstup na rozmrzající řeku by se někomu mohl stát osudným.

Sinolog Martin Kříž podotýká, že znalec ruského prostředí si nemůže nevšimnout také drobné změny v rétorice ruského prezidenta: „Včera když ujišťoval lid, že vše se vyvíjí podle plánu, přidal poprvé dovětek – jak mi řekl generální štáb. To dosud neříkal. Doteď říkal jen já nebo my.“ Podle Martina Kříže to znamená, že Putin cítí vzrůstající nervozitu ve svém okolí a snaží se případným oponentům vyrazit argumenty tím, že bude zdůrazňovat jejich podíl na celé akci. „Všichni diktátoři nakonec vždy svedou neúspěchy na svoje poradce či vlivné skupiny, vzpomeňme třeba na gang čtyř v Číně. Putin si zkrátka připravuje cestičku ven,“ všímá si Martin Kříž. 

V podcastu A plus X rozebírá v rozhovoru s Angelikou Bazalovou motivace Putinova jednání, který svým tvrdým postupem na Ukrajině překvapil i mnohé své příznivce. Jak bude svět vypadat po konfliktu? Nakolik své kroky Putin ladí s Čínou? Posune se centrum světové ekonomiky do jihovýchodní Asie a nedoplatí na to nakonec i Rusko? Otázky pro sinologa Martina Kříže.