Video placeholde

Exdiplomat Vacek: Válka na Ukrajině je fatální selhání diplomacie na obou stranách

Ve čtvrtek začíná další kolo rozhovorů mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle vyjednavače Vladimira Medinského se bude jednat o příměří. Ruský ministr zahraničí Lavrov deklaroval v rozhovoru pro televizi Al-Džazíra, že Moskva má připraven návrh dohody, ukrajinský prezident Zelenskyj si jako podmínku pro pokračování jednání klade konec ostřelování ukrajinských měst. 

S tím, že na Ukrajině už dále nesmí umírat lidé a je třeba najít řešení u kulatého stolu, se jednoznačně ztotožňuje i host podcastu A plus X, bývalý diplomat Petr Vacek. Podle něj je konflikt ukázkovým příkladem selhání diplomacie na obou stranách. "Když sloni tančí, musí myši zmizet," říká, když zdůrazňuje, že odpovědnost za vyřešení situace mají především politici v Kremlu a v Bílém domě. 

Putinova agrese západní politiky evidentně zaskočila a z prvních rozpačitých kroků se dalo vyčíst, že na takovou situaci nebyli připraveni. Po vzedmutí vlny solidarity lidí s Ukrajinou se nyní předhánějí v projevech podpory. Stoupá tlak na rozhodnou a tvrdou odpověď, která Rusku ukáže, že svět pro jeho mocenské choutky už nemá pochopení, jenomže Rusko je jaderná velmoc a základem bezpečnostní architektury světa je rovnováha sil. 

"Rusko musí být partner, my nemáme jinou možnost," říká Petr Vacek. "Jsme odsouzeni k vzájemné koexistenci. Modely pro budoucí podobu Ukrajiny a její ukotvení v západním světě existují, je třeba se k nim co nejrychleji dobrat," apeluje v rozhovoru s Angelikou Bazalovou.