Video placeholde

K řešení epidemie stačí standardní zákony, tvrdil Válek před rokem. Dnes hrozí nouzovým stavem

„Krajské hygienické stanice mají dostatek pravomocí k tomu, aby nařizovaly účinná opaření k řešení epidemie. Můžou uzavřít provozy, zavřít školy, omezit vstup do nemocnic, můžou nařizovat opatření,” hlásal Vlastimil Válek přesně před rokem. Jeho slova pronesená v rozhovoru s Čestmírem Strakatým si můžete připomenout v podcastu A plus X. Opozice tehdy odmítala vládě uprostřed vrcholící epidemie prodloužit nouzový stav. Vlastimil Válek patřil k těm, kteří tvrdili, že vláda nouzový stav nepotřebuje. 

Rok se s rokem sešel a Vlastimil Válek v roli ministra tvrdí, že v případě zamítnutí pandemického zákona se bez nouzového stavu neobejde. Epidemická situace je přitom  nesrovnatelně lepší, než byla před rokem. S apelem, že pokud poslanci nepřehlasují senátní veto pandemické novely, pak není jiná možnost než nouzový stav, hodlá předstoupit i před sněmovnu. Opakovaně tvrdí, že chybí zákonný rámec pro opatření v domovech pro seniory a ve zdravotnických zařízeních. Expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál potvrzuje, že za stávající situace dává zákon o ochraně veřejného zdraví dostatek možností, jak tuto věc řešit. Proč ministr Vlastimil Válek mystifikuje veřejnost? 

To ale není jediný lapsus, kterého se dopouští, ministerstvo podle Echo 24 posvětilo booster proti covidu pro děti bez souhlasu SÚKLu. Jak je to možné? „Na ministerstvu zdravotnictví funguje více než stovka komisí, které rozhodují prakticky o všem, nejsou to úředníci a není vždy jasné, čí zájmy hájí,” říká Ondřej Dostál v podcastu A plus X.