Video placeholde

Zrzci princ Harry a Ed Sheeran: Dávejte pozor, jestli někdo v tichosti netrpí

Princ Harry, vévoda ze Sussexu, a zpěvák Ed Sheeran spojili své zrzavé síly a vydali společně zábavné video k příležitosti Světového dne duševního zdraví. Dělají si v něm srandu ze svého společného poznávacího znaku v podobě ryšavé čepice, ale také mluví vážně o problému duševního zdraví a množství lidí, kteří trpí a nedostává se jim adekvátní pomoci. Video poprvé vyšlo včera na instagramovém účtu sussexroyal, což je oficiální společný účet vévody a vévodkyně Sussexu, anglického hrabství.

Na začátku videa Ed Sheeran vysvětluje, že byl pozván princem Harrym ke spolupráci na charitativním videu a že se na setkání moc těší. Po setkání s Harrym vysvětluje, že toto téma je mu blízké a že lidé často nechápou, jaké to je, být zrzek. Princ Harry se zaráží a vysvětluje, že řeč je o Světovém dni duševního zdraví, nikoliv barvě vlasů. Závěrem videa oba protagonisti předávají pozitivní zprávu vyzývající lidi k pozornosti vůči ostatním.

Součástí příspěvku na Instagramu je také zpráva: „Princ Harry i Ed Sheeran chtějí zajistit, abyste se nejen dnes, ale každý den starali o sebe, své přátele a ty kolem vás. Není třeba trpět v tichosti, sdílejte, jak se cítíte, ptejte se, jak se lidem vede, a naslouchejte jejich odpovědi. Buďte ochotni požádat o pomoc, když ji potřebujete, a vězte, že jsme v tom všichni společně.“

Světový den duševního zdraví je mezinárodní den propagující vzdělávání ohledně duševního zdraví a obhajující společenská stigmata s ním spojená. V kalendáři připadá na 10. října a poprvé byl oslaven v roce 1992 jako iniciativa Světové federace pro duševní zdraví (WFMH – World Federation for Mental Health).