Ano, nového ministra kultury Vémolu jedeme s Monikou představit do Vídeňské opery už příští týden

Ano, nového ministra kultury Vémolu jedeme s Monikou představit do Vídeňské opery už příští týden Zdroj: Jan Ignác Říha

Marek Stoniš: Andrej, Monika, Šmarda a Vídeň

Nejprve náš premiér Babiš na­vrhl prezidentovi za nového ministra kultury sociálního demokrata Michala Šmardu. Poté, co mu Miloš Zeman vysvětlil, že se mu vlastně Šmarda nezamlouvá, Babiš otočil a prohlásil o něm: „Nedovedu si představit, že bych představoval Šmardu ve Vídeňské opeře.“

A na nás, vládní krizí uvláčených novinářích, teď je, abychom tuto premiérovu větu interpretovali. Nabízím tedy několik možností:

- Že se po více než sto letech o české politice znovu rozhoduje ve Vídni. Českého ministra kultury zjevně musí schválit vedení Vídeňské státní opery (Wiener Staatsoper) v poněkud ponižujícím procesu, spočívajícím mj. ve zkoušce z němčiny, znalostí rakouských mistrů klasické hudby, rakouského místopisu a hymny. A až po případném zvládnutí tohoto testu jej následně může jmenovat ministrem na návrh premiéra český prezident.

- Že Andrej Babiš a jeho žena Monika jsou vášnivými milovníky opery, mají do ní už léta předplatné a každý měsíc hltají díla, od Verdiho přes Donizettiho po Pucciniho. Představa, že tento náš noblesní pár představuje Šmardu vídeňské honoraci, je opravdu ukrutná. Není tedy divu, že Andrej Babiš raději rozpoutal s prezidentem, mimochodem dalším milovníkem klasické kultury, zvláště pak prvorepublikové literatury v čele s Ferdinandem Peroutkou, ústavní krizi. Lepší taková místní drobná ústavní ostuda než ta velkolepá operní vídeňská, že.

- Že Andrej Babiš už ve Vídni představil jiné ministry české vlády a nechce slevit z vysoce nastavené úrovně: Marie Benešová, Alena Schillerová, Alena Nováková, Jana Maláčová, Klára Dostálová, Miroslav Toman… ti všichni už Státní operu ve Vídni oslnili. Ale Šmarda?

- Že resort kultury je pro Babiše natolik kruciální, že jej opravdu nemůže svěřit někomu, kdo s kulturou nemá žádné praktické zkušenosti. Přitom na ministerstvu, a to rovnou v roli náměstka, sedí kandidát sociální demokracie, básník Alois Mačák, mimo jiné autor těchto nesmrtelných veršů: „Pod peřinou stále něco hledáš, ruka šmátralka si pokoj nedá. Nalézáš hroty skal i jeskyňku, nevydechneš ani chvilinku. Hledání je práce, to tě zřejmě baví, všechno, i chloupky se mi do pozoru staví.“ To by byl přece ministr, kterého by nám celá Vídeň záviděla!

- Že mají Andrej Babiš s Milošem Zemanem tajné personální eso v rukávu, jež vytáhnou, až se jim podaří zapudit sociální demokraty z vlády.

V nadsázce jsme čtenářům Reflexu v tomto čísle nabídli populárního zápasníka Karlose Vémolu. Že je to už moc velký bizár? Při pohledu na trvající vládně hradní tragikomedii si to tak úplně nemyslím.

Nový Reflex si můžete koupit v našem Ikiosku >>>

Reflex 34/2019Reflex 34/2019|Archív