Expozice uvnitř Mladečských jeskyní

Expozice uvnitř Mladečských jeskyní Zdroj: Lukáš Lhoťan

Čertův most
Expozice s nálezy v jeskyni Mladeč
Krápníky (stalaktity) a stalagmity v Mladečských jeskyních
Mladečská jeskyně má několik úrovní a jsou zde upravené chodníky pro návštěvníky
Mnohdy jde v Mladečských jeskyních vysloveně o vodopád krasových jevů
14
Fotogalerie

V okolí Litovle můžete objevit pravěké jeskyně i honosná zámecká sídla

Kousek od Litovle u dálnice D35 se nachází obec Mladeč, v níž je jedna ze dvou zpřístupněných jeskyní v této oblasti – Mladečské jeskyně. Celá oblast je součástí chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví a je vhodná pro cykloturistiku i pěší turistiku, protože oblast je jen mírně zvlněná. V okolí Mladeče leží ještě Javořičské jeskyně či hrad Bouzov. V oblasti naleznete také památky na dobu, kdy zde vládl knížecí rod Lichtenštejnů, a jsou zde i chrámy pravoslavných křesťanů.

Osobně jsem tuto oblast navštívil před pár týdny a mohu říci, že jeskyně Mladeč jsou o víkendu složitě dostupné hromadnou dopravou. Přímo do obce Mladeč jede jen několikrát denně vlak a autobus. Naštěstí je Mladeč jen zhruba 7 km od Litovle, takže se k ní dá dojet buď taxislužbou nebo na kole, případně se dá podniknout i pěší výlet.  

Když už k jeskyním Mladeč pojedete, vyplatí se na chvíli zastavit v obci Chudobín, kde se nachází jeden z místních pravoslavných chrámů, kostel sv. Cyrila a Metoděje, ale také je zde sbor sv. Cyrila a Metoděje církve Československé husitské, katolický kostel svatého Františka Serafinského a bohužel veřejnosti nepřístupný zámek Chudobín vystavěný na místě bývalé tvrze v barokním slohu.

Historickou kuriozitou je, že původně katolický kněz Josef Žídek působící v Chudobíně nejprve přešel v roce 1920 od katolické církve k církvi Československé husitské a inicioval vznik chrámu sboru sv. Cyrila a Metoděje nedaleko katolického kostela. Než ale byl chrám dostavěn, Žídek už odešel od husitské církve k pravoslavné, a protože chrám byl ve vlastnictví církve husitské, Žídek inicioval vznik třetího kostela v obci, pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje. A tak má dnes Chudobín tři kostely.

Z Chudobína už je to jen kousek do Mladeče, kde se nachází celosvětově proslavené Mladečské jeskyně. Mimo krápníkovou výzdobu jsou totiž jeskyně proslaveny nálezy pravěkého osídlení (kromaňonského člověka) a koster pravěkých lidí a zvěře. Jeskyně byly lidem známy tisíce let, ale v moderní době byly znovuobjeveny oficiálně až počátkem 19. století, kdy zde byl zahájen i archeologicky výzkum. Protože tehdy byla Morava součástí habsburské monarchie, mnohé z nálezů byly odvezeny do Přírodovědného muzea ve Vídni. V současné době je zpřístupněno zhruba 300 metrů chodeb jeskyní a prohlídka trvá 40 minut. U vchodu do jeskyní je malá výstava o historii, přírodě a nálezech v jeskyních (například lev jeskynní, medvěd jeskynní, bizon pravěký a další).

Jeskyně Mladeč jsou otevřeny v měsících leden až březen pouze přes týden a nabízí dva vstupy za den. O víkendech jsou otevřeny od dubna do října s tím, že v prosinci je zavřeno úplně a v listopadu je opět otevřeno pouze přes týden. Aktuální informace k jeskyním lze najít na webu Správy jeskyní České republiky Caves.cz

Na kopci Třesín (345 m n. m.), v jehož svahu se jeskyně nachází, byly nalezeny pozůstatky původně slovanského hradiště a nedaleko jeskyní Mladeč se nalézá veřejnosti nepřístupná jeskyně Třesinská, která je dnes využívána jako ozdravovna pro děti.

Když již u Mladeče budete, je možné se i vydat na zajímavou procházku okolo kopce Třesín, kde můžete navštívit zříceninu Rytířské síně, což je odpočinková stavba postavená roku 1730 v antickém stylu pro potřeby rodu Lichtenštejnů během jejich lovů a odpočinkových výprav. Bohužel, z celé stavby se zachoval jen jeden sloup a základy, protože již počátkem 20. století byla stavba opuštěná a zničená vandaly.

Nedaleko Rytířské síně leží i uměle dotvořená jeskyně Podkova, která je veřejnosti volně přístupná. Původně to byly dvě slepé, umělé spojené chodby, které se táhnou v délce 28 metrů. Nedaleko této jeskyně se nachází i Čertův most, což je stavba mostu, kterou v rámci krajinářských úprav kopce Třesín provedli Lichtenštejnové. Místní lidé si ale k stavbě vytvořili legendu o tom, že ji vystavěl čert, aby pomohl vyhrát sázku jednomu místnímu obyvateli. Pokud se budete v oblasti pohybovat delší dobu, tak stojí za návštěvu i další stavba vystavěná Lichtenštejny, a to chrám Přátelství nad řekou Moravou a obelisk Komín s výškou 18 metrů. Veškeré tyto stavby byly původně součástí areálu zámecké stavby Nové Zámky, která je dnes veřejnosti nepřístupná a byla vystavěna v barokním stylu Lichtenštejny roku 1690.

Z oblasti Mladeče se pak můžete vydat například směrem na Loštice, známé centrum tvarůžků, a cestou můžete navštívit obec Řimice, kde se nachází jeden z dalších pravoslavných chrámů v této oblasti, chrám svaté Ludmily. Případně se můžete vydat směrem k hradu Bouzov či Javořičským jeskyním, kde můžete navštívit další pravoslavný chrám v obci Střemeničko, chrám svatého Václava či pozůstatky vápenky mezi obcemi Hvozdečko a Kovářov.

Oblast Litovle, Mladeče a Javoříčka má toho k nabídnutí dost na to, aby zde člověk strávil příjemný víkend, a díky poloze u hlavního silničního tahu směrem od Hradce Králové na Olomouc a hlavní vlakové trasy od Prahy na Ostravu je snadno dostupná, byť už po samotné oblasti je to s hromadnou dopravou mnohem horší. I přesto nebudete návštěvy této oblasti litovat a osobně ji z vlastní zkušenosti doporučuji.