Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Babiš nechce nic riskovat. Místo zrušení brněnské organizace ANO zruší rovnou celé Brno

Premiér Andrej Babiš, potažmo jeho hnutí ANO se v současnosti potýká s lokálním problémem. V brněnské buňce se totiž rozmohl nešvar napojování některých členů do kauz kolem bývalého místostarosty Jiřího Švachuly, který je obžalován z korupce.

„Já tady už drahně let makám od nevidím do nevidím. Obětoval jsem velkou část svého života pro dobro téhle republiky. Stojí mi byznys. Není týdne, abych nečelil nějaké vyumělkované kampani, vnáším lidem do srdcí radost a lásku a teď mi tady moje vlastní brněnská buňka hází klacky pod nohy.  Tohle jsem si nezasloužil,“ teatrálně se rozbrečel Andrej Babiš na tiskové konferenci, kde si postěžoval, že jsou na něho lidé zlí a kazí mu práci.

„To, co se děje v Brně, je naprosto bezprecedentní. Úplně se nám to vymklo z rukou. Ti lidi si tam dělají, co chtějí. Napojují se na korupčníky, nekoordinují s centrálou výpovědi do médií, no prostě hrůza. Takhle to dál nejde. Původně jsem chtěl brněnskou buňku zrušit a sestavit postupně novou, ale ten skandál a celé propojení na tamní podsvětí jsou natolik závažné, že jsem se rozhodl, že zruším rovnou celé Brno,“ pravil Andrej Babiš odhodlaně.

Podle námi oslovených právníků nelze zrušit město jako takové, avšak připouštějí, že u Andreje Babiše je možné všechno.

„Zrušení Brna proběhne v několika fázích a občané projdou převýchovou, aby se mohli zařadit do běžné společnosti například v Praze,“ upřesňoval Andrej Babiš.

S přesunutím občanů Brna do Prahy však nesouhlasí valná část občanů Prahy, kteří se bojí, že jim lidé z Brna zničí tradiční pražské hodnoty a nabourají způsob života.

„Žiju v Praze čtyřicet let. Čtyřicet let jezdím do práce tramvají. Odmítám jezdit po příchodu té brněnský svoloče šalinou,“ rozhněval se Evžen Bláha, pražský patriot a jeden ze zakladatelů neziskové organizace „Brno v Praze nechceme“.

Evžen Bláha není sám, kdo se obává příchodů lidí z Brna do Prahy.

„Navrhujeme přerozdělovací kvóty. Nechápu, proč by měla být bita jen Praha. Ať si taky Ostrava, Pardubice nebo Olomouc vezmou nějakou část Brňáků,“ navrhuje například aktivista a odpůrce národní multikulti František Šemek z nadace Brňáks lives do not matter.

Krajské volby 2020: Jihomoravský kraj >>>

Přerozdělování občanů Brna však ostatní města odmítají. Například Pardubice se hájí tím, že už nyní se musí potýkat s invazí nepřizpůsobivých občanů z Hradce Králové a na další „neandrtálce“ z Brna nemají kapacitu.

Zatímco se napříč celou republikou vášnivě diskutuje, kdo se ujme Brňáků, samotné zrušení Brna je již na spadnutí.

„V první fázi jsme chtěli Brno odříznout od dodávky elektřiny, ale zjistili jsme, že v Brně elektřinu ještě nevynalezli, takže jsme přešli rovnou do fáze dvě, tedy vyjmutí Brna ze všech map,“ potvrdil Vilém Slaný z ministerstva vnitra, že zrušení Brna již probíhá.

Jestli bude Brno po zrušení znovu obnoveno s novými a neokoukanými občany, není v tuto chvíli jasné a podle premiéra Babiše je to prý úplně jedno a není to důležité.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je přizdisráčství české opozice.