Video placeholde
Viry se nacházejí někde na pomezí mezi světem živých a neživých věcí
Barevná vizualizace koronaviru COVID-19
Model struktury koronaviru. Spirála představuje RNA, do které zapisuje svou dědičnou informaci
Kromě nemoci COVID-19 způsobují koronaviry také další nebezpečná onemocnění SARS a MERS. NA obrázku je virus MERS přichycený k buňce
Částice koronaviru, který způsobuje onemocnění COVID-19
5
Fotogalerie

Poslechněte si, jak zní koronavirus. Vědci ho převedli na hudbu, která jim pomáhá při hledání léku

Pravděpodobně jste viděli desítky obrázků a vizualizací znázorňujících nový koronavirus, který je momentálně zodpovědný za více než 1 milion nakažených a desítky tisíc úmrtí. Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) nyní přišli na způsob, jak si koronavirus nejen prohlédnout, ale i poslechnout. Převedením jeho struktury do různých tónů vytvořili hudební stopu. Jde jen o technologický trik? Nikoliv. Vědci doufají, že jim zvuková stopa viru pomůže při hledání léku.

Jde o metodu sonifikace, převádění různých druhů dat do zvukové stopy. V tomto případě převádění aminokyselinových sekvencí do slyšitelného zvuku. Sonifikace v tomto případě používá vibrace stavebních bloků aminokyselin. Vibrační kmitočty jsou přeneseny do slyšitelného spektra a vzniká jakási hudba. Tato „hudba“ je poté použita k trénování neuronové sítě a vytváření návrhů proteinů pomocí umělé inteligence.

Zvuky, které v této zvukové stopě slyšíte, představují různé variace proteinu „spike“ (hrot), která vyčnívá z povrchu viru a pomáhá mu se zachytit na nic netušících buňkách. Stejně jako všechny proteiny jsou hroty vyrobeny z kombinace aminokyselin.

V čem je tedy výhoda převodu viru na hudbu? Nový formát může vědcům pomoci najít místa na proteinu, kde by se mohly navázat léky nebo protilátky – jednoduše hledáním specifických hudebních sekvencí, které těmto místům odpovídají. Podle vědců je to rychlejší a intuitivnější než konvenční metody používané ke studiu proteinů. Dodávají, že porovnáním hudební sekvence proteinu spike s velkou databází dalších sonifikovaných proteinů bude možné jednoho dne najít ten, který se na „hrot“ viru přilepí a zabrání mu tím v infikování buňky.