Protest za předčasné volby na Slovensku se konal i na Václavském náměstí v Praze (16. 3. 2018)

Protest za předčasné volby na Slovensku se konal i na Václavském náměstí v Praze (16. 3. 2018) Zdroj: ČTK

V předvečer plánované svatby zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnířové se na Slovensku konají další protesty proti vládě a situaci v RTVS (4.5.2018)
V Bratislavě se po týdnu znovu sešly tisíce lidí, ti žádají v reakci na vraždu novináře Jána Kuciaka předčasné volby (16. 3. 2018)
Protestů v pátek 16.3. 2018 se v Bratislavě zúčastnilo kolem 50 tisíc lidí
Lidé proti vládě v Bratislavě protestovali i cinkáním klíčů podobně jako při Sametové revoluci (16. 3. 2018)
Před slovenskou ambasádou v Praze se v pátek 2. března sešlo několik stovek lidí, aby uctili zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho partnerku
5
Fotogalerie

Slovenská policie vyslýchala českou kolegyni Jána Kuciaka několik hodin. Zabavili jí mobil, prolamují heslo

Slovenští kriminalisté se snaží prolomit hesla k telefonu české investigativní novinářky Pavly Holcové. Spolupracovala se zavražděným Jánem Kuciakem na jeho posledním nedokončeném textu o italské mafii. Telefon Holcové přitom obsahuje i data o mezinárodních kauzách, které s vraždou Kuciaka nesouvisejí. Její právník proto vyšetřuje, zda to nebylo ilegální.

Slovenská policie zabavila mobilní telefon ředitelky Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavly Holcové. Učinila tak po včerejším osmihodinovém výslechu kvůli vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka, s nímž Holcová spolupracovala. Novinářka policii však odmítla dát hesla, která telefon chrání. Není jasné, proč policie přistoupila k tak razantnímu kroku, jako je zabavení telefonu se všemi daty. Novináři totiž mají povinnost chránit zdroje svých informací.

Investigativní novinář Ján Kuciak a jeho snoubenka Martina Kušnírová byli zavražděni letos v únoru. Obě oběti byly zastřeleny a podle policie šlo o předem promyšlenou profesionální vraždu.

Holcová s Kuciakem spolupracovala mimo jiné na textu o italské mafii na Slovensku, který Kuciak nestihl dokončit. Podle policie může mobilní komunikace novinářky výrazně pomoct k dopadení vraha. Neobjasnila ale, proč potřebuje úplně všechna data včetně SIM karty.

 „Byl to osmihodinový vyčerpávající výslech. Pořádně mi nevysvětlili, proč ten telefon potřebují,“ vyjádřila se Holcová. Policie se prý pokusí hesla prolomit, neřekla ale, jakým způsobem. „Výslech se odehrával na Slovensku, kam jsem se dostavila dobrovolně jako svědek s tím, že chci Národní kriminální agentuře pomoct s objasněním vraždy kolegy a kamaráda Jána Kuciaka,“ řekla pro ČTK.

„Slovenští policisté měli enormní zájem na tom, abych jim řekla, co vím o slovenských podvodech na DPH a podnikání Mariana Kočnera. Když jsem jim odpověděla, že jsem se tím nezabývala a detaily k těmto případům nemám, nevěřili mi,“ dodala Holcová k výslechu.

Příkaz k odebrání celého telefonu musí dát soud, anebo prokuratura. V tomto případě jej vydala speciální prokuratura, ale není jasné, proč se uchýlila k tak drastickému opatření. Nechránění zdrojů informací totiž může výrazně poškodit práci investigativních novinářů. „Bez ochrany nemusí mít zdroje informací zájem pomáhat médiím. Tím může být oslabena důležitá úloha médií jako veřejných strážných psů a schopnost médií přinášet včasné a přesné informace,“ ospravedlnil Evropský soud pro lidská práva v roce 1996 ochranu zdrojů novináře.

V telefonu Pavly Holcové jsou i další citlivé informace, nejen ty, které souvisí s vraždou Jána Kuciaka. Je například členkou Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů, které se zabývalo tzv. Panamskými dokumenty o daňových únicích či praní špinavých peněz. Spolupracuje i s novinářskou organizací OCCRP, která odhaluje organizovaný zločin a korupci.

Štrasburský soud pro lidská práva zatím neřešil případ, kdy by se policie snažila získat informace novinářů v souvislosti s vraždou. Zabýval se ale podobným případem, kdy v roce 2013 rozhodl, že lotyšská policie porušila práva investigativní novinářky, které zabavila počítačový disk a několik USB klíčů. Tehdy v Lotyšsku vyšetřovali únik informací z finančního úřadu.

Případem Pavly Holcové se momentálně zabývá právník Roman Kvasnica, který zkoumá, jestli policie a prokuratura postupovaly v souladu se zákonem, když zabavily novinářce telefon.