Zemětřesení ve Slovenské vládě. Ministr vnitra Robert Kaliňák rezignoval. Jak zareaguje Fico?

Slovenský ministr vnitra za nejsilnější vládní stranu Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Robert Kaliňák na dnešní tiskové konferenci ohlásil demisi. Kaliňákovu rezignaci po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušníkové požadovala opozice i nejmenší vládní strana Most-Híd.

Kaliňák, který je místopředsedou Směru-SD, je druhým ministrem kabinetu premiéra Roberta Fica, který po dvojnásobné vraždě oznámil rezignaci. Minulý týden ve funkci skončil ministr kultury a Kaliňákův stranický kolega Marek Maďarič.

"V této chvíli je velmi komplikovaná situace. Je důležité pro Slovensko, aby stabilita byla zachována. Mé rozhodnutí rezignovat souvisí s tím, abychom dokázali situaci uklidnit," řekl novinářům Kaliňák. Neuvedl, zda po odchodu z vládního postu bude vykonávat poslanecký mandát.

Kaliňák minulý týden svůj odchod z vládní funkce kvůli vraždě Jána Kuciaka opakovaně odmítl. Představitelé Ficova Směru-SD ale v uplynulých dnech opakovaně uvedli, že jsou připraveni nabídnout Mostu-Híd takové řešení, aby tato strana zůstala v koalici.

Jak zareaguje premiér Fico?