Britští vojáci při zátahu v Afghánistánu

Britští vojáci při zátahu v Afghánistánu Zdroj: Profimedia.cz

16 let od začátku války je Afghánistán na zhroucení. Země chce další peníze, je prý plná továren na teroristy

Prezident Afghánistánu Ašraf Ghaní varoval svět, že armáda jeho země bez podpory USA nevydrží déle než šest měsíců a zhroutí se spolu s vládou. Poslední válka v tomto středoasijském státě přitom trvá už 16 let a jenom Spojené státy americké stála přes bilion dolarů. Výsledky přitom nejsou valné. V Afghánistánu dlouhodobě působí v rámci mezinárodních misí i čeští vojáci.

Největším problémem jsou podle afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního peníze. „Z hlediska zdrojů nevydržíme déle než šest měsíců. Potřebujeme podporu USA, protože nemáme dostatek peněz,“ popsal Ghání současnou situaci Afghánistánu v pořadu 60 minutes v americké televizi CBS.

Kritici afghánské vlády ale poukazují na to, že v zemi je zahraniční pomoc vytrvale rozkrádána a společnost ovládá nekonečná korupce.

Usáma a jeho dědictví

Spojené státy platí až 90 procent afghánského rozpočtu na obranu. Jenže po dlouhých 16 letech bojů (tato válka byla zahájena po teroristických útocích v Americe v září 2001, protože jejich strůjce Usáma bin Ládin tehdy dlouhodobě pobýval v Afghánistánu) jsou stabilní pouze některé části země. Jiné jsou naopak pod kontrolou různých povstaleckých skupin, včetně fundamentalistického islámského hnutí Tálibán.

V zemi působí 21 mezinárodních teroristických organizací a stovky sebevražedných atentátníků přicházejí do země každý rok ze zahraničí, především z Pákistánu.

„Jsou zde továrny na sebevražedné útočníky. Jsme v obležení. Pomocí teroru zasel Tálibán mezi lidi hluboké pochyby o naší vládě,“ tvrdil v rozhovoru Ghání.

Trumpovi se americká účast v Afghánistánu nelíbí

Minulý týden přislíbil americký Pentagon vyslání dalších vojenských poradců do Afghánistánu. Má jich být až tisíc. Posílit se zde mají o další techniku i americké bojové jednotky.

Odsun většiny amerických vojáků proběhl za prezidenta Baracka Obamy a od té doby je afghánská vláda ještě slabší. Navíc prezident Donald Trump zpochybnil taktiku americké armády v afghánské válce a zejména se mu nelíbily obrovské finanční výdaje, které už neúspěšná válka americké daňové poplatníky stála.