Andrej Babiš, Donald Trump

Andrej Babiš, Donald Trump Zdroj: Profimedia.cz

Zaručená reklama pro Babiše: Jede na ekonomické fórum do Davosu, kde bude i Trump

Český premiér Andrej Babiš se bude pohybovat velmi blízko amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zda se tito dva extravagantní politici také alespoň na chvilku potkají, je ale otázkou. Spíše si možná jenom podají ruce a spolu se vyfotí. Jenže to ve světě mediálních zkratek a marketingového pojetí politiky často stačí. Oba mají totiž jet koncem ledna na Světové ekonomické fórum do švýcarského Davosu.

S americkými prezidenty to přitom mají vrcholní čeští politici v poslední době těžké. Zatímco Václav Havel byl na oficiální státní návštěvě v USA několikrát, Václav Klaus nebyl za celých deset let, co byl ve funkci, pozván ani jednou. Miloši Zemanovi sice byla cesta za Trumpem přislíbena, ale ani ta se zatím neuskutečnila. Zeman se pouze vyfotil s prezidentem Spojených států v září v rámci zasedání Valného shromáždění OSN. Jenže to se s Trumpem fotil skoro každý přítomný politik.

Asi něco podobného se odehraje i na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu, které se koná 23. až 26. ledna, mezi Babišem a Trumpem. Co o tom, ale možná uslyšíme, bude už něco úplně jiného.

Babiš a Trump

Potvrzení, že Donald Trump na známé fórum pojede, vzbudilo ve světě v minulých dnech obrovskou pozornost, protože se očekává, že zde americký prezident nemusí narazit na úplně přívětivé prostředí. Stojí proti němu většina médií, ale i některé politické a byznysové špičky světa. Jenže Trump se v konfrontaci vyžívá a zcela jistě i v Davosu bude tvrdě hájit svůj program „Amerika na prvním místě“.

Co bude hájit a prezentovat Andrej Babiš, není známo, protože ještě neoznámil, v jaké části fóra vystoupí, nebo s kým se v rámci akce setká.

Bude to ale i pro něj skvělá reklama, kterou mu zaplatí čeští daňoví poplatníci. Společnost v Davosu je nesmírně vybraná a skutečně se zde setkávají politické, ekonomické i mediální elity. Proto sem rád jezdil například Václav Klaus, protože na rozdíl od jiných akcí, zde se řeší problémy na „jiném levelu“.

Bude to zajímavé sledovat, protože jak premiér Babiš, tak Trump, čelí doma mimořádně tvrdé kritice, ale tady se najednou ocitnou ve světě těch nejvlivnějších, kde si budou moci vykládat, co chtějí. A vše pak prezentovat tak, jak chtějí.