Dánská královna Markéta II. a její manžel princ Henrik.

Dánská královna Markéta II. a její manžel princ Henrik. Zdroj: Twitter

Manžel dánské královny šokoval celou zemi: Nechce být pohřbený vedle své ženy, je frustrovaný

Princ Henrik (83), manžel dánské královny Markéty II., odmítá být po své smrti pohřbený vedle své ženy. Oznámil to ve čtvrtek královský palác a zaskočil tím celou zemi. Byly by tak porušeny staleté tradice dánského královského dvora. Henrik je frustrovaný tím, že byl „odstrčen“ do podpůrné role pro královnu a prý když to tak bylo za života, má to tak zůstat i po smrti. Jak připomínají historici, musel ale vědět hned, jak to bude, když si budoucí panovnici v roce 1967 bral.


Henrik je původem Francouz, působil jako diplomat a jmenoval se Henri Marie Jean André de Laborde de Monzepat. Před sňatkem s Markétou přestoupil z katolictví na protestantismus, jméno mu bylo při svatbě podánštěno na Henrik a stal se občanem této skandinávské země. Jenže svoji „podpůrnou roli“ nesl vždy velmi těžce. Několikrát se psalo o tom, že je z toho frustrovaný a nespokojený. Vyústilo to až v to, že nechce být pohřben vedle své královské ženy.

V roce 2002 dokonce na protest na několik týdnů opustil Dánsko a přestěhoval se do rodné Francie. Tak prudce reagoval na to, že hostitelem na novoroční recepci nebyl v nepřítomnosti královny on, ale jeho syn, korunní princ Frederik. Henrik odmítal být až „číslem tři“ v panovnické hierarchii, přestože musel vědět, že tomu tak bude.

Tvrdil, že se cítil být „odstrčený stranou, degradovaný a ponížený“. Dlouho ale trucovat ve Francii před 15 lety nevydržel. Královna ho přiměla k návratu do Dánska už po třech týdnech a znovu se pak ujal svých ceremoniálních povinností. Z veřejné služby ale odešel definitivně v lednu 2016.

Mluvčí paláce Lene Ballebyová ve čtvrtek potvrdila, že rozhodnutí Henrika královna přijala.

„Princ miluje Dánsko, pracoval pro Dánsko více než 50 let a chce být v Dánsku pohřben, ale detaily nebyly dosud vyřešeny,“ řekla Ballebyová dánskému deníku BT.

Dánští panovníci jsou už od 15. století tradičně pohřbíváni v cihlové katedrále svatého Lukáše ve městě Roskilde. Celkem je zde pohřbeno 22 králů a královen a také 17 královských manželek. Zvykem bylo, že manželka spočinula po smrti vedle manžela a opačně. Princ Henrik tuto tradici naruší a to Dány velmi překvapilo. Bylo to ale podle všeho jen vyústění jeho dlouhodobé nespokojenosti se svým postavením na dvoře.

Markéta II. je přitom známá tím, že se nerada čemukoli podřizuje. Je známou ilustrátorkou, její kresby doprovodily například dánské vydání legendárního Pána prstenů od spisovatele Tolkiena. Odmítá používat mobil a internet a tvrdí, že i bez nich žije spokojeně. Je také velmi silnou kuřačkou, vykouří prý i tři krabičky denně. Po opakované kritice ale od roku 2006 nekouří na veřejnosti.