Ze Slovenska přijede do Prahy kontroverzní výstava Voayer.

Ze Slovenska přijede do Prahy kontroverzní výstava Voayer. Zdroj: Voayer.cz

Ze Slovenska přijede do Prahy kontroverzní výstava Voayer.
Ze Slovenska přijede do Prahy kontroverzní výstava Voayer.
Ze Slovenska přijede do Prahy kontroverzní výstava Voayer.
Ze Slovenska přijede do Prahy kontroverzní výstava Voayer.
Ze Slovenska přijede do Prahy kontroverzní výstava Voayer.
25
Fotogalerie

V Praze se budou vystavovat nahé ženy na kontroverzní výstavě Voayer

Do Prahy přijede ze Slovenska výstava, na níž se prezentují nahé ženy převážně v pozicích odpovídajících submisivnímu sexuálnímu postoji. Uskuteční se po tři dny v srpnu v prostoru DUP39 na Národní třídě. ČTK to dnes řekl organizátor a autor výstavy Mário Petreje. Výstava Voayer může podle něj přiblížit lidem komunitu méně obvyklých sexuálních praktik, měla by ale také návštěvníkům ukazovat krásu ženského těla, tělesnosti a prožitku. Vstup na výstavu je od 18 let.

"Myslím, že také pomůže zastavit se v přítomném okamžiku, většina z nás žije buď minulostí, nebo budoucností. Tady by se lidé měli, a také tomu tak na výstavě v Bratislavě bylo, zastavit, nemyslet na nic jiného a prožívat a užívat si to, co vidí a co je obklopuje," uvedl. Zdůraznil, že i když modelky jsou v pozicích, které mohou pro někoho představovat ponížení, všechny pracují dobrovolně. Každá z nich má také svého osobního strážce a výstava má přísná pravidla pro návštěvníky.

Video placeholde
První výstava "skutečně nahách žen" láká na odhalené modelky i sado-maso • Voyer.cz

Jejich počet bude limitován, vstupenky za 669 Kč je možno koupit v předprodeji. Každý návštěvník může být na výstavě maximálně 1,5 hodiny. Dostane rukavice, ve kterých se může některých - označených - modelek dotýkat. Dovolen bude jen jemný dotyk či pohlazení. Na webu pražské výstavy se mohou hlásit modelky.

S výstavou nemá problém Jana Smiggles Kavková, ředitelka České ženské lobby. "Je to od 18 let, je to pro lidi, kteří mají rádi SM praktiky, je otevřeně koncipovaná, nemám problém s tím, že se taková akce pro specifické publikum koná. Vždycky záleží na kontextu," řekla ČTK a připomněla, že kritizovala případ, kdy předloni v rámci akce Týden vědy a techniky byly ženské akty vystaveny v Knihovně Akademie věd. Také Genderová expertní komora ČR a Kongres žen ji označily za sexistickou, a knihovna pak výstavu předčasně ukončila. "Ukázky z výstavy Voayer mi nepřišly nijak za hranou a možná i umělecky kvalitnější než ty, co byly na výstavě v Akademii věd," doplnila Kavková.

Na Slovensku výstava Voayer trvala 12 hodin a navštívilo ji 700 lidí, říká autor. Pražská výstava bude trvat 18 hodin. Součástí výstavy bude expozice pomůcek užívaných komunitou BDSM. Termín BDSM se obecně užívá pro sexuální praktiky a orientaci založené na domluvě, že je jeden z partnerů nadřazen druhému. Patří sem erotický sadismus, masochismus a fetišismus. Zkratka pochází z angličtiny a zahrnuje slova bondage, dominance/disciplína, submisivita/sadismus a masochismus.

Petreje uvedl, že obavy z reakcí relativně konzervativního Slovenska se nenaplnily. Většinu těch, které zaznamenal, byla podle něj kladných. V Bratislavě aktivistka podala trestní oznámení pro podezření s obchodování s ženami, kuplířství a ohrožování mravní výchovy mládeže. Po získání vyjádření organizátora policie stíhání nezačala, uvedl.